Blogstar: Születőben Bécsisztán

2017. szeptember 13., szerda · 2 hozzászólás

Amit nem sikerült elérnie Szulejmánnak, vagy Kara Musztafának, azt sikerült elérnie békés körülmények között a muzulmán világnak. Ahogy a Blogstar is írja, ha folytatódik a tendencia, pár évtizeden belül a keresztények jelentős kisebbségben lesznek az osztrák fővárosban. Tovább »

Szakértő: a dzsihadizmus benne van az iszlám alapműveiben

2017. szeptember 1., péntek · Hozzászólok

Az elmúlt időszak eseményei felértékelték azoknak a munkáját, akik profilokat tudnak alkotni arról, kik azok, akiket keresni kell terrorista tevékenységek miatt. Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója szerint a dzsihadizmus olyan politikai ideológia, mely fellelhető az iszlám alapműveiben. Tovább »

Életre szóló élményekkel tértek haza a gyerekek a kisifis bibliatáborból + FOTÓK

2017. július 8., szombat · Hozzászólok

reformatus_tabor_ (1)

A csendes folyású Duna, a váratlan zúgók és Noé története mind feledhetetlen nyári kalandként égett bele a fiatal részvevők lelkébe. Pauk Jánossal a csoport vezetőjével a szervezés nehézségeiről és az élményekben gazdag pillanatokról beszélgettünk. Tovább »

Szakértő: az iszlám szélsőséges értelmezése nem általános a muszlimok körében

2017. július 2., vasárnap · Hozzászólok

Bár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet iszlámértelmezése is egyfajta interpretációja a vallásnak, az a muszlimok körében egy “elképesztően kisebbségi” irányzat – mondta Rostoványi Zsolt iszlámszakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában. Tovább »

Pappá szentelésének hetvenedik évfordulóját ünnepelte Holló István Szegeden

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

hollo_rubinmiseA Szeged-Csanádi Egyházmegye korban és papi szolgálatban töltött évek száma szerint legidősebb papja, Holló István pápai prelátus június 24-én ünnepelte pappá szentelésének 70. évfordulóját, rubinmiséjét Szegeden – közölte a Magyar Kurír. Tovább »

Nyílt napot rendezett a szegedi Szent Gellért Szeminárium + FOTÓK

2017. május 23., kedd · Hozzászólok

szentgellert_szeminarium_nyiltnap

A hagyományos nyílt napra olyan középiskolás vagy már érettségizett fiatalok érkeztek, akik hívást éreznek a papi szolgálatra. Hárman közülük már készülnek az idei felvételire, és ezért látogattak el a Szemináriumba. A vendégek a nyílt nap során találkozhattak a papnövendékekkel és elöljáróikkal, megismerhették az intézmény napirendjét és programjait, valamint megtekintették a Szemináriumot, illetve a szomszédságában álló Gál Ferenc Főiskola épületét. Tovább »

Hencz Péter: Egy cigány munkáslány a magyar szentek sorában

2017. április 15., szombat · Hozzászólok

Bodi_Maria_MagdolnaA katolikus egyház tanítása szerint tágabb értelemben szentek mindazok, akik Istennek tetsző életet élnek, komoly igyekezettel teljesítik parancsait. Az erényeket hősi fokon gyakorolják. Mai, hétköznapi nyelven úgy is mondhatnánk talán, nagyon jó emberek, akik példaképül szolgálhatnak egy közösségnek, nemzetnek, az egész világnak. Tovább »

Hencz Péter: Jézus szenvedésének és feltámadásának megrázó és rejtélyes dokumentuma

2017. április 10., hétfő · Hozzászólok

torinoi_lepelJézus Krisztus élete, tanítása, szenvedése és kereszthalála alapozta meg a keresztény vallást, alapvető fordulatot hozott az emberiség történetében. A betegek iránti szeretete és könyörületessége jelentős mértékben hatott az orvostudomány fejlődésére. Jézus életét megismerhetjük a Biblia Új Testamentuma négy evangélista által írt részeiből, az evangéliumokból. Halála előtti megkínzásának, keresztre feszítésének, haldoklásának rejtélyes dokumentuma a torinói lepel, melyet szokás az ötödik evangéliumnak is hívni. Tovább »

Reformáció 500 – Varga Mihály: a magyaroknak különösen sokat adott a reformáció

2017. március 9., csütörtök · Hozzászólok

Idén ünnepeljük, hogy immár ötszáz éve vannak jelen az emberiség életében a reformáció eszméi, amelyek új kezdetet jelentettek az élet minden területén, így a hitben, a politikában, az oktatásban és a gazdasági életben is – emelte ki Varga Mihály, a II. kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központ fotókiállításának csütörtöki megnyitóján. Tovább »

Szijjártó: be kell látni, hogy mára a kereszténység lett a legveszélyeztetettebb vallási közösség

2017. március 7., kedd · Hozzászólok

Be kell látni, hogy mára a legveszélyeztetettebb vallási közösség a keresztény közösség lett, hiszen a vallásuk miatt világszerte meggyilkolt emberek 80 százaléka keresztény – hangsúlyozta az MTI-nek Genfből telefonon nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésével párhuzamosan a témának szentelt rendezvényen vett részt. Tovább »

Hencz Péter: Ferenc pápa nagyböjti üzenete

2017. március 7., kedd · Hozzászólok

Hencz_Peter

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk, mellyel mindenkit megváltott. Az előtte lévő negyven nap a nagyböjt, az imádkozás, a böjtölés, a lelkiismeretvizsgálat ideje. Igyekszünk a botlásaink okozta kárt helyrehozni, megbocsájtani másoknak, alamizsnálkodni. Tovább »

Szerdán kezdődik a nagyböjt

2017. február 28., kedd · Hozzászólok

Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Nagyböjt első napján, hamvazószerdán Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek délután öt órakor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét – tájékoztatta Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t. Tovább »

Balog: a reformáció hálaadás és kritikus szembenézés önmagunkkal

2017. január 6., péntek · Hozzászólok

Balog Zoltán; Hafenscher Károly

A reformáció egyszerre hálaadás és kritikus szembenézés önmagunkkal – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév központi megnyitóján péntek este Budapesten a Művészetek Palotájában. Tovább »

Idén is keresztet állított a Jobbik advent alkalmából

2016. december 4., vasárnap · Hozzászólok

jobbik_adventi_kereszt001kf

Tavaly ledöntötték a keresztjüket, most remélik, hogy ezt nem teszik meg. A migrációs válság miatt fontosnak tartják a keresztállítást, de ez nem jelenti azt, hogy a vallásszabadság nem vonatkozik a keresztényeken kívül másokra. Tovább »

Az újszövetségi tanulmányok “demitologizálása” Moszkvában

2016. október 5., szerda · Hozzászólok

benyik_gyorgy_moszkva

A keleti–nyugati biblikusok találkozóját az idén Oroszország fővárosában, Moszkvában, az orosz ortodox egyház Vatikánjának számító Danilov kolostorban rendezték szeptember 26. és október 1. között. A téma: A történelem és teológia az evangélium elbeszéléseiben volt. A konferencia védnöke és vitaindító fő előadója Hilarion metropolita volt. Ő az orosz ortodox zsinat külkapcsolatokért felelős pátriárkája és a szinódus biblikus bizottságának elnöke is, ő tárgyalt korábban Rómában, a Vatikánban, előkészítendő Ferenc pápa és Kirill pátriárka kubai találkozóját. Tovább »

Blogstar.hu: Az egyházak és a szegedi szocik

2016. július 27., szerda · 20 hozzászólás

hekane_szondi_ildiko

Szeged vezetése útkeresésben van – írja a Blogstar.hu szerzője, aki Botka László és Hekáné Szondi Ildikó friss ügyei kapcsán a szegedi szocialisták “egyházi virágszálait” köti üde, színes és illatos csokorba.
Tovább »

Soltész Miklós: ha egy földrész élni akar, akkor a kereszténységre kell építenie

2016. április 10., vasárnap · 2 hozzászólás

Ha egy nemzet, egy ország, de akár egy földrész élni akar, akkor a kereszténységre kell építenie – fogalmazott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a csömöri reformátusok gyülekezeti otthonának ünnepélyes alapkőletételén. Tovább »

Hencz Péter: Jézus Krisztus keresztre feszítése és testi halála – Orvosi elemzés

2016. március 25., péntek · Hozzászólok

Hencz_PeterJézus Krisztus élete és tanítása alapozta meg a keresztény vallást és jelentős mértékben hatott az emberiség történetére. A betegek iránti könyörületessége nagy hatással volt a modern orvostudomány fejlődésére. A Biblia, a korabeli keresztény, zsidó és latin történelmi források alapján, felhasználva az orvostudomány legújabb eredményeit (az egyik legnagyobb példányszámú amerikai orvosi tudományos folyóirat, a Journal of American Medical Association 1986. márc. 21. száma), ma már pontosan reprodukálható életének – megkínzásának, keresztre feszítésének és testi halálának – utolsó órái. Tovább »

Terhes Nóra: Túl minden látszaton

2016. március 16., szerda · 6 hozzászólás

„Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket Isten szeretetétől, amely megjelent Krisztusban a mi Urunkban.”

(Rómabeliekhez írt levél 8:38-39)

Tovább »

Terhes Nóra: Egyre szerelmesebb

2016. január 27., szerda · 4 hozzászólás

„De most íme, kicsalogatom őt, elviszem a pusztába, és szívére beszélek. Ott majd visszaadom neki szőlőjét és az Ákór völgyét a reménység kapujává teszem. Ott majd úgy énekel, mint ifjúsága idején, mint amikor feljött Egyiptom földjéről. Azon a napon – ezt mondja az ÚR – Így fogsz hívni engem: „Férjem”…”

(Hóseás 2:13-15)

Tovább »

Következő oldal »