Fonott kalács készült Ópusztaszeren húsvét alkalmából + FOTÓK

2017. április 16., vasárnap · Hozzászólok

opusztaszer_kiallitas_husvet41_gs

Húsvét mindkét napján kézműves programokkal, népszokások felelevenítésével várják a látogatókat a parkban. Új kiállítás is nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén, a makói hagyma világával ismerkedhetünk meg. Tovább »

Szeri Húsvét a hagyományőrzés jegyében

2017. április 13., csütörtök · Egy hozzászólás

160328husvet_onte389

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren. Az emlékpark a Szeri Húsvétra készülve idén is színes programokkal várja a családokat, lesz tojásfestés, régimódi lovas kocsis locsolás, ételszentelés, és természetesen muzsikaszó és néptánc is. Tovább »

Írókázós tojásdíszítés és töltött tyúkok – húsvétra hangolódtak a Fekete Házban + FOTÓK

2017. április 8., szombat · Hozzászólok

husveti_jatszohaz007kf

Húsvéti ajtódíszek, magvakkal töltött tyúkok, tojásból kibújó kiscsibék és különböző tojástartók is készültek a Fekete Ház húsvéti játszóházában, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is örömmel kipróbálták a hagyományos húsvéti írókázást. Tovább »

Ópusztaszeren már kisültek a húsvéti kalácsok + FOTÓK

2016. március 27., vasárnap · 2 hozzászólás

opusztaszer_husvet49_gsHúsvétvasárnap már vízbevető hétfőre készülődtek az ópusztaszeri emlékparkban. A szabadtéri kemencét körbejárta a frissen kisült fonott kalács illata, míg a szomszédos asztalnál tojást hímeztek a lányok – legyen mivel meglepni másnap a locsolkodókat.
Tovább »

Piri néni kalácsaiért rajongtak az ópusztaszeri emlékpark látogatói + FOTÓK

2015. április 5., vasárnap · 6 hozzászólás

opusztaszer_husvet29_gsVízbevető hétfőre készülődtek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Húsvétvasárnap nemcsak a hagyományőrzőké és a kézműveseké volt a terep, rendhagyó nyílt nappal is készültek a szervezők. Piri néni kalácsot sütött, a lányok pedig tojásfestéssel készültek a holnapi locsolkodásra. Ma még senkinek sem kellett attól tartania, hogy nyakon öntik egy vödör hideg vízzel, holnap azonban érdemes lesz váltóruhát pakolni.
Tovább »

Húsvéti programok megyeszerte a hagyományőrzés jegyében

2015. április 4., szombat · Hozzászólok

szerihusvet15_gs

Tojásfestés, kézműves foglalkozások és nyuszi simogató – többek között ezzel készülnek Csongrád megyei települések az ünnepre. Egy csokorra való húsvéti programot ajánlunk most Szegedtől egészen Ópusztaszerig. Tovább »

Tojásfestés és fonott kalács várt Ópusztaszeren rügyfakasztó vasárnap + FOTÓK

2014. április 20., vasárnap · Hozzászólok

husvetopusztaszer_mj028

Vízbevető hétfő előtt, vagyis rügyfakasztó vasárnap húsvéti készülődésbe kezdett az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Habár ma a kézműveseké és a mesemondóké volt a terep, s még nem kellett attól tartania a látogatóknak, hogy valaki kéretlenül a nyakukba önt egy vödör vizet, húsvéthétfőn érdemes lesz váltóruhát vinni.
Tovább »

Csipeszcsibe, papírvirág és tojásfestés írókával – húsvéti készülődés a Mórában + FOTÓK

2014. április 13., vasárnap · Hozzászólok

muzeu_husveti_keszulodes02_gs

Filcállatok, virágok, tojástartók és marcipánfinomságok készültek a Móra-múzeum húsvéti játszóházában, ahol a gyerekek hagyományos módon, írókával díszíthettek tojást. Tovább »

Kiállítás: A tojás, ami átváltozik

2009. július 16., csütörtök · Hozzászólok

Harci sisak, váza, korona, pamutgombolyag és pénzérme – hétköznapi tárgyak nem hétköznapi módon – tojásból megformázva. Ilyen különleges alkotásokat, remekműveket készít tojáshéjból immár több mint tizenöt éve Szutor Gabriella iparművész, melyekből egyedülálló kiállítás nyílik július 17-én, pénteken a szegedi Kass Galériában – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.
Tovább »