Távol-keleti szellem a Füvészkertben + FOTÓK

2017. augusztus 6., vasárnap · Hozzászólok

lotusz_napok007kf

Tradicionális indiai táncbemutatókkal, Kövi Szabolcs koncerttel, tibeti hangfürdővel, távol-keleti ízekkel, jógával, keleti harcművészeti bemutatókkal, thai masszázzsal és kézműveskedéssel várják a Füvészkertben a szegedi polgárokat a X. Lótusznapok programsorozatán. Tovább »

Lekvárok, fagylaltok, kozmetikumok és ékszerek – Több mint háromezer látogató a Levendula Napokon

2017. július 4., kedd · Hozzászólok

levendulanapok001kf

A levendula jegyében telt az elmúlt hétvége a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Tíz fajta levendula, gasztronómiai ínyencségek, kézművesvásár és kulturális programok várták a látogatókat. Tovább »

Levendula Napok a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében

2017. június 23., péntek · Hozzászólok

levendulanapok023kf

Negyedik alkalommal szervez Levendula Napokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és az SZTE Kulturális Iroda. Július 1-jén és 2-án kézműves termékekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, bemutatókkal, koncertekkel és színházi műsorral várják az érdeklődőket. Tovább »

Újra megnyílik a trópusi lepkekert a szegedi egyetemi füvészkertben

2017. április 28., péntek · Hozzászólok

fuveszkert15kf

Újra megnyitja kapuit szombaton a Szegedi Tudományegyetem arborétumának trópusi lepkekertje, melyben a növényi sokféleség mellett “az állatvilág repülő virágai”, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból – tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t. Tovább »

Játékokkal, játékosan válnak környezetvédővé a gyermekek + FOTÓK

2017. április 22., szombat · Hozzászólok

szechenyi_2020_kohezios_alap

fold_napja009kf

Idén is a Füvészkertben ünnepelte meg a Föld napját a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – immáron 23. alkalommal. 10 és 16 óra között számtalan programmal készülnek a különböző játékokon keresztül a bábszínházi előadásokig. Tovább »

Föld-napi programkavalkád a szegedi füvészkertben

2017. április 21., péntek · Hozzászólok

fold_napja_fuveszkert_kht36_gs

„Együtt többet tehetünk! Közös ügyünk a környezetünk!” – ismét erre hívja fel a figyelmet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a hulladékgazdálkodási céggel közösen az SZTE Füvészkertben a Föld napi programjaival. Tovább »

Napsütésben ünnepelhettük a Víz Világnapját + FOTÓK

2017. március 22., szerda · Hozzászólok

viz_vilagnapja05_gs

A Víz Világnapján a környezetvédelem, a tiszta ivóvízforrások, élővizek megőrzésének fontosságára hívták fel a figyelmet a város több pontján. A szegedi közintézmények is ügyelnek arra, hogy minél többet tegyenek értékes kincsünk megőrzéséért. Tovább »

Már döngicsélnek a szegedi füvészkertben a rovarok

2017. március 20., hétfő · Hozzászólok

fuveszkert04kfA szokatlanul kemény tél után már látszanak a tavasz első jelei az SZTE Füvészkertben, sőt a téltemetők már el is virágoztak. A botanikus kertben már gőzerővel készülnek az évszak egyik legnagyobb eseményére, a Víz Világnapjára, s elindult a ritka löszgyepi növényfajok természetes állományainak megerősítése irányuló fajmegőrzési program is.
Tovább »

Szirmait bontogatja a szegedi füvészkert legnépszerűbb virága + FOTÓK

2016. július 23., szombat · Hozzászólok

lotusz001kfVirágzik a buddhisták szent növénye, vagyis az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. A kultuszt övező lótusz a botanika büszkesége, egyben az egyik legnépszerűbb tavi virág, aminek saját ünnepnapja is van a füvészkertben.
Tovább »

Levendulaünnep két napon át a füvészkertben + FOTÓK

2016. július 2., szombat · Hozzászólok

levendulanapok023kf

Sokan csodás illatáért kedvelik a levendulát, jótékony hatásait még mindig kevesen ismerik – derült ki az SZTE Füvészkertben, ahol egy hétvégét ismét az illóolajok királynőjének szentelnek. A III. Szegedi Levendula Napok jó alkalom arra is, hogy megismerkedjünk azzal a tízféle levendulafajtával, ami a füvészkertben pompázik, de azt is megtudhatjuk, hogy fűszerként miként is használhatjuk. Tovább »

Július első hétvégéjén főszerepben a levendula a szegedi füvészkertben

2016. július 1., péntek · 3 hozzászólás

levendulanapok07kfImmár harmadik alkalommal ünneplik a levendulákat az SZTE Füvészkertben, július első hétvégéjén. Az Európában őshonos növény nagyon népszerű lett az utóbbi időkben, előszeretettel használják fűszerként, ollóolajként vagy szárítva szemgyönyörködtető lakásdíszként.
Tovább »

A gyerekeket szólították meg a Föld napján + FOTÓK

2016. április 23., szombat · Hozzászólok

fold_napja005kfHogyan lehet megállapítani egy fáról a korát? Milyen növényeket lehet és érdemes együtt ültetni az otthoni balkonládába? Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattak meg mindazok, akik szombaton ellátogattak az SZTE Füvészkert és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közös rendezvényére a Föld napján.
Tovább »

Húsvéti barbárság: védett növényeket is loptak a szegedi füvészkertből + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. március 30., szerda · 2 hozzászólás

fuveszkert_rongalas_01A kár forintban több százezerre rúg. A sziklakerti gyűjteményből több példánynak is nyoma veszett, például a most virágzó pillás ikravirág és a leánykökörcsin is eltűnt. A tettesek nem hagytak mást maguk után, mint ásónyomot.
Tovább »

Lótusznapok: a nyugalom szigete Szegeden + FOTÓK

2015. augusztus 1., szombat · Hozzászólok

lotusznapok08kf

Távol-keleti hangulat költözött Szeged oázisába, az egyetemi füvészkertbe. A hangulatot mától két napig az ázsiai kultúra uralja: a zene, a tánc, az ízek és természetesen az illatok is egy távoli izgalmas világ csodáit elevenítik meg a Tisza-parti város kertjében. Tovább »

VIII.Lótusznapok az SZTE Füvészkertben

2015. július 27., hétfő · Hozzászólok

lotusznapok35_gs

Az idei évben már nyolcadik alkalommal invitálják látogatókat a Lótusznapokra. Ezen a két napon távol-keleti hangulatot varázsolnak a kertbe, zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal idézik a kelet varázsát. A hagyományokhoz híven idén is lesz tradicionális indiai táncbemutató, hangfürdő, meditációs koncert. Tovább »

A levendula útja a füvészkertbe vezet + FOTÓK

2015. június 27., szombat · Hozzászólok

levendulanapok07kf

A tavalyi Levendula Napok sikerén felbuzdulva ismét az illóolajok királynőjének szentelik a hétvégét az SZTE Füvészkertben, ahol nemcsak gyönyörködni és szagolgatni lehet a pompás kék virágokat, hanem különféle feldolgozásokban az ízét is megkóstolhatják a látogatók. Szombaton mi is kint jártunk.
Tovább »

Kocsányos tölgyeket fogadtak örökbe a füvészkertben + FOTÓK

2015. április 25., szombat · Hozzászólok

fold_napja_fuveszkert_kht14_gs

Az év fájának választott, akár 40 méter magasra is megnövő kocsányos tölgy egy-egy példányát fogadták örökbe a füvészkertben tartott Föld-napi rendezvényen. A környezetgazdálkodási társaság mellett immár a Somogyi-könyvtár, a vadaspark és a múzeum is büszke fatulajdonos. Tovább »

A Föld Napját ünneplik a szombaton a füvészkertben

2015. április 23., csütörtök · Hozzászólok

foldnapja_szeged_mj032

„Lim-lom-mese”, ökojátékok, köztisztasági gépjármű-bemutató – csak néhány környezettudatosságra nevelő program, amivel szombaton a füvészkertbe várják a Föld Napja alkalmából a családokat. Tovább »

Útmutató a Lótusznapokhoz – minden, amit a növényről tudni érdemes

2014. július 23., szerda · Egy hozzászólás

lotusz_napok14_gs

Sütve, főzve, rántva vagy nyersen. Befőttnek, salátának, süteménybe, alkoholként vagy parfümnek. Indiában semmit sem bíznak a véletlenre, tetőtől talpig hasznosítják a kultusznövényt. Németh Anikót, az SZTE Füvészkert igazgatóját a csúcsvirágzását élő lótuszról faggattuk.
Tovább »

Oroszlántánc és keleti harcművészet a szegedi Lótusznapokon + VIDEÓ

2014. július 17., csütörtök · Egy hozzászólás

fuveszkert_40_gs

Ismét a Távol-Kelet varázslatos világa tárul fel a Füvészkertben július 26-27-én. A Lótusznapokon India mellett már Kína és Japán kultúrájával is megismerkedhetnek az érdeklődők, különleges oroszlántánc és Taiko-dobkoncert is szerepel a hétvégi programkínálatban. A SZEGEDma csapata szombaton élőben jelentkezik a helyszínről! Tovább »

Currys ételek, indiai táncok és dínófenyő a füvészkerti Lótusznapokon + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 28., vasárnap · Egy hozzászólás

fuveszkert_31_gsKözép-Európa legnagyobb lótuszállománya virágzik a szegedi füvészkertben, melyet hangulatos, színes programokkal ünnepeltek idén is. Vasárnap portálunk élőben tudósított a rendezvényről, sok botanikai érdekességnek is utánajártunk a helyszínen!
Tovább »

A buddhisták szent növényét, a lótuszt ünnepli a füvészkert + JÁTÉK

2013. július 23., kedd · Hozzászólok

lotusz_napok14_gsA hónap eleje óta virágzik az indiai lótusz az SZTE Füvészkertjében, július 27-én és 28-án ismét nagyszabású fesztivállal, távol-keleti hangulattal várják a látogatókat. Az idei Lótusznapok középpontjában a gasztronómia áll. Játsszon velünk, nyerjen páros belépőt! Tovább »

BOR-line: föld alatti medveles és interaktív üvegház Szegeden? + VIDEÓ

2013. május 17., péntek · 28 hozzászólás

borfesztival_023_gsBor-line beszélgetésünk első vendégei egy házaspár volt: Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója és Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatóhelyettese munkájuk mellett magánéletükről is beszéltek. Tovább »

Mínuszokban pompázik Szegeden a téltemető virág + FOTÓK

2013. február 11., hétfő · Egy hozzászólás

Visszatértek a mínuszok, Szegeden azonban kinyílt a téltemető virág, melyre a természetben főleg a Dunántúlon lehet rálelni vagy a szegedi füvészkertben. Látványa a mostani hidegben lélekmelengető, élénksárga virága a szélben suttogva jelzi, hamarosan itt a tavasz.
Tovább »

JÁTÉK: nyerjen belépőt a szegedi Lótusz Napokra!

2012. július 24., kedd · Hozzászólok

Százával virágoznak az indiai lótuszok (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjében; az intézmény ebből az alkalomból Lótusz Napokat is szervez, melyre ön is nyerhet páros belépőt, ha velünk játszik!
Tovább »

Szinte egész nap öntözik a szegedi füvészkert növényeit + FOTÓK

2012. július 5., csütörtök · 3 hozzászólás

Minden élőlény, így a növények is megszenvedik az iszonyatos forróságot és alacsony páratartalmat, fokozottan kell törődni velük ilyenkor. A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében szinte egész nap locsolnak, hogy megóvják a növénygyűjteményt.
Tovább »

„Együtt többet tehetünk” – Föld Napja a füvészkertben + FOTÓK

2012. április 22., vasárnap · 2 hozzászólás

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítették játékos feladatokkal és bemutatókkal várták a családokat a füvészkertbe a Föld Napján. Azok, akik előzetesen pályáztak, kukákat is festhettek, melyeket az újszegedi ligetben fog kihelyezni a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
Tovább »

Uniós védelmet kapott az alföldi kamillavirágzat

2012. február 28., kedd · 2 hozzászólás

Védett eredetű európai uniós termékké nyilvánították az alföldi kamillavirágzatot. A növény termesztése kimondottan csak erre a vidékre jellemző, gyógyító hatását évszázadok óta ismerik. Áprilistól a szegedi füvészkertben is virágzásnak indul.
Tovább »

Újra akcióba lendült az SZTE TIK Zöld Kommandója + FOTÓK

2011. május 21., szombat · Hozzászólok

Több mint harminc önkéntes kezdett neki az Egyetemi Füvészkert csinosításának

zoldkommando4 Újra akcióba lendült az SZTE TIK Zöld Kommandója, pénteken délután több mint harminc önkéntes kezdett neki az Egyetemi Füvészkert csinosításának, ahol egy hét múlva szombaton rendezik az első esküvőt.
Tovább »

Kertészeti hétvége az SZTE Füvészkertben + FOTÓ + HANG

2011. április 25., hétfő · Hozzászólok

Ki a virágot szereti…

fuveszkert_kiallitas_it (42) Rossz emberrel ezen a húsvéti hétvégén bizton nem találkozhatott az, aki kilátogatott a szegedi füvészkertben megrendezett kertészeti kiállításra. A tavaszi napsütésben kiállított ezernyi virág-, díszfakollekció, kerti kiegészítők, minikertek, kisgépek és a bonsai-költemények sokakat vonzottak a botanikus kertbe.
Tovább »

Kertészeti kiállítás nyílik a füvészkertben + HANG, FOTÓK

2011. április 22., péntek · Egy hozzászólás

fuveszkert_kertepites_it (2) Szegeden az SZTE Lövölde utcai füvészkertjében – a húsvéti hétvégén – április 23-24-én 9 és 18 óra között kétnapos vásárral egybekötött kertészeti, kertépítészeti kiállításra és vásárra kerül sor, ahová a kertek, a kertépítés, a virágok szerelmeseit várják.
Tovább »

Következő oldal »