Példakép a Bonifert-iskola névadója a diákok előtt

2017. szeptember 13., szerda · 3 hozzászólás

A Bonifert Domonkos Általános Iskola diákjai, tanárai intézményük névadójára emlékeztek. Az ünnepség fényét Hudi Dániel szénrajzának átadása emelte. A fiatal grafikus három hétig dolgozott az alkotáson, csak a munkája megkezdése után tudta meg, hogy a híres pedagógus édesapját is oktatta. Tovább »

Emlékmorzsák Pol Pot megye uráról: Komócsin 2002-ben az MSZP jelöltjét támogatta

2017. március 27., hétfő · 10 hozzászólás

komocsin_mti_vagott

Díszpolgár és SZT-tiszt is emlékezett a tavaly december közepén elhunyt és titokban eltemetett ifjabb Komócsin Mihály volt megyei párttitkárra, országgyűlési képviselőre, Pol Pot megye névadójára. Volt olyan megszólaló, aki mentegetni próbálta, mások inkább kritizálták tevékenységét. Így látták kortársai a kommunista politikust a Párton belül és kívül. Tovább »

Golgota-csoportot avattak fel Alsóvároson + FOTÓK

2016. március 26., szombat · 15 hozzászólás

szilagyi_arpad_feszulet1_gs

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület székhelyén lezajlott eseményen részt vett B. Nagy László, Kakas Béla, Gyulay Endre és Szalay István is. Tovább »

Szeged szellemi nagyságai előtt tisztelegtek Tarjánban a szentévi kapunyitással + FOTÓK

2016. március 20., vasárnap · 3 hozzászólás

szentevi_kapunyitas31_gs

Az irgalmasság rendkívüli szentéve kapcsán a Szent Gellért templomban azokról a szegediekről emlékeztek meg a szentévi kapunyitással, akiknek bronzplakettjei arra is figyelmeztetik a templomba belépőket, hogy nincs Istennek tetsző imádság, nagy és humánus emberi tettek nélkül. Tovább »

Első kiadású köteteket és újságot fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai + FOTÓK

2015. október 17., szombat · 9 hozzászólás

BC5K0269

Könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai. A Somogyi-könyvtár ritkaságainak pótszülei szakmájukhoz, hivatásukhoz szorosan illeszkedő köteteket kaptak.
Tovább »

Comeniustól Winnetouig – gyermekkönyvekből nyílt kiállítás a Somogyiban + FOTÓK

2015. július 16., csütörtök · Hozzászólok

tarlatmegnyito06kfGyermekkönyvekből nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban. Tankönyvektől a szórakoztató irodalomig, a XVIII. századtól az Osztrák-Magyar Monarchia koráig válogattak a munkákból. A bibliotéka gyűjteménye mellett Babik Barna tárgyait is megtekinthetik az érdeklődők. Tovább »

Pozsgay Imre Szegeden: A szocialista rendszer életképtelen volt + FOTÓK

2015. április 9., csütörtök · 6 hozzászólás

pozsgay_imre11kf

Pozsgay Imre, a magyar rendszerváltás emblematikus figurája volt a Közéleti Kávéház vendége a Visszatekintés az elmúlt negyed századra című rendezvényen szerda este a SZAB Székházban. A politikussal folytatott beszélgetésen Mihail Gorbacsov és Grósz Károly szerepe mellett az 1956-os forradalom, a menekültkérdés és az alkotmányozás is felmerült. Tovább »

Szalay István: Elsősorban tanár voltam világéletemben, és az is maradtam

2015. március 16., hétfő · 3 hozzászólás

szalay_istvan01_gs

Rendkívül büszke Szalay István matematikus arra, hogy bekerült abban a százas csoportba, akiket eddig díjazott a Szegedért Alapítvány. A város egykori polgármesterével beszélgetve kiderült, nem vágyik vissza a politikába, a mai közélet számára túl mocskos és korrupt, ő leginkább tanárnak tartja magát. Tovább »

Szalay István a Szegedért Alapítvány fődíjasa + FOTÓK

2015. március 7., szombat · 14 hozzászólás

szegedert_alapitvany33_gs

A Szegedért Alapítvány ötlete 26 évvel ezelőtt született, amely szervezetet azzal a céllal hoztak létre, hogy az alapítók kifejezzék elismerésüket azok előtt, akik hazai és nemzetközi szinten tudományos, művészeti vagy közéleti munkájukkal öregbítették a város hírnevét. A fődíjat ezúttal Szalay István matematikus, Szeged egykori polgármestere vehette át.
Tovább »

Szalay István matematikus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

2015. március 4., szerda · Hozzászólok

SZS20140328_szalay_istvan_70_eves_koszontese_007

Szalay István matematikus, a csongrádi megyeszékhely egykori polgármestere kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját a várost romba döntő 1879-es árvíz évfordulójához kapcsolódva rendezett szombati gálaműsoron – tájékoztatta a civil szervezet az MTI-t.
Tovább »

Fókuszban a Kalmár-jelentés: a magyar diplomácia sikeréről Szegeden + FOTÓK

2014. június 3., kedd · 2 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_kalmar_ferenc07_gs

A nemzeti kisebbségek mozgásterét bővítő Kalmár-jelentés volt a témája a Közéleti Kávéház hétfői estjének, melyen Kalmár Ferenc volt ET-képviselő a nemzetpolitikai áttörésnek is titulált jelentés elkészítéséről és annak lehetséges következményeiről is szólt. Tovább »

Olvasnak, de nem értelmeznek: vészhelyzetben a magyar oktatás?

2014. május 11., vasárnap · 14 hozzászólás

konyvhet

Még mindig nem késő elővenni, s felhívni a közvélemény figyelmét a PISA-felmérés eredményeire. Csapó Benő, az SZTE BTK Neveléstudományi Intézetének intézetvezető tanára a Közéleti Kávéház vendégeként ismertette a szomorú számokat és a mögöttes tényeket.
Tovább »

70. születésnapján köszöntötték Szalay Istvánt, Szeged korábbi polgármesterét + FOTÓK

2014. március 28., péntek · 2 hozzászólás

SZS20140328_szalay_istvan_70_eves_koszontese_018A szegedi egyetem főiskolai tanárának Botka László jelenlegi polgármester mellett kollégái, barátai gratuláltak a pénteki ünnepségen. Tovább »

Pozsgay Imre: Generációváltásra szorul a program nélküli magyar baloldal + FOTÓK

2014. január 10., péntek · 12 hozzászólás

pozsgai_imre_kozeleti_kavehaz09_gsA baloldali politikai szereplők olykor úgy viselkednek, mintha nem is akarnának hatalomra jutni – vélekedik Pozsgay Imre, aki a Közéleti Kávéház vendége volt. A volt kulturális, majd művelődési miniszter hiányolja a baloldal programját.
Tovább »

BOR-line: hat nap, hat színes interjú + VIDEÓK

2012. május 29., kedd · Egy hozzászólás

Illusztris vendégeket fogadott a SZEGEDma és a Telin TV sátra a borfesztivál ideje alatt: online beszélgettünk Szalay Istvánnal, Szeged egykori polgármesterével, de érdekes történeteket mesélt Szabó Gábor rektor és Frittmann János borász is.
Tovább »

BOR-line: Szalay István korábbi polgármesterrel beszélgettünk + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 18., péntek · 24 hozzászólás

A politikában ma sokkal kevesebb az egymás iránti jóindulat, mint az 1990-es években. Térségünket átugrotta a nyugati tőkehenger, az uniós forrásokkal viszont jól sáfárkodott Botka László, aki akár miniszterelnök is lehet, ám még tanulnia kell a kompromisszumokat – mondta többek között városunk korábbi vezetője. Tovább »

Akik missziónak tekintik a koraszülöttmentést + FOTÓK

2012. május 9., szerda · 2 hozzászólás

Húszéves a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványa, amely négy megyéből menti az újszülötteket.
Tovább »

A kisebbség helyzete volt a Közéleti Kávéház témája + FOTÓK

2011. december 3., szombat · 11 hozzászólás

A cigány az nem magyar?

A Közéleti Kávéházban péntek este Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke és Hajdú Géza, a dorozsmai művelődési ház igazgatója beszélt a cigányság múltjáról, a felzárkóztatás lehetőségeiről és akadályairól.
Tovább »

Püspökök és teológusok a Biblia Évéről

2008. november 26., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Lassan végéhez közeleg a Biblia Éve – ez azonban nem jelenti azt, hogy a Biblia jövőre kevésbé lenne fontos, mint most – emelték ki azon a Közéleti Kávéház által rendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelynek a Szegedi Református Egyetemi Lelkészség adott otthont a Honvéd téri református templomban. Az eseményen a Biblia Évének tapasztalait összegezték a történelmi egyházak püspökei és teológusai. Tovább »