Nőtt a sörgyártás az unióban tavaly

2017. augusztus 4., péntek · Hozzászólok

sorom2017

Tavaly 39 milliárd liter sört gyártottak az Európai Unióban, 400 millió literrel többet, mint 2015-ben. Az unió sörgyártása fejenként 76 litert tett ki 2016-ban, a hagyományos sörök mellett mintegy 900 millió liter 0,5 százalék vagy annál kisebb alkoholtartalmú sört is gyártottak az EU-ban. Tovább »

Sörszövetség: emelkedik az idei sörfogyasztás, de még nem döntött csúcsot

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

sorkisokos_2017

A meleg nyár máris érezteti hatását a magyar sörpiacon, emelkedik az idén a sörfogyasztás, de még nem döntötte meg a kilencvenes évek átlagos fogyasztói csúcsát – közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) csütörtökön az MTI kérdésére. Tovább »

Sörkisokos – betekintettünk a kisüzemi sörök világába

2017. július 17., hétfő · Egy hozzászólás

sorkisokos_2017

Napjainkban a kézműves forradalom minden téren hódít. Hogy csak egy párat soroljunk fel: a bor, a sör, a csokoládé, a szépészeti termékek és a street food. A III. Nemzetközi Söröm szegedi fesztivál kapcsán Gyenge Zsolt sörfőzőmester segített elhelyezni a kézműves sört ebben a folyamatban. Tovább »

Sörszövetség: kitartó kánikulában több millió korsóval nőhet a negyedéves sörfogyasztás

2017. június 24., szombat · Hozzászólok

Nőtt a sörfogyasztás az elmúlt meleg napokon, a sörgyárak teljes kapacitással működnek, és ha kitart a hőség, a tavalyinál több millió korsóval több sör fogyhat ebben a negyedévben – mondta el a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója az MTI-nek. Tovább »

Megvizsgálná a kormány a sörgyárak működésének szabályozását

2017. március 17., péntek · 2 hozzászólás

Megvizsgálná a kormány a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen. Tovább »

Szabó László: Magyar földbe magyar sörárpát!

2017. március 6., hétfő · 13 hozzászólás

sor_beer_pivo

Az Igazi Csíki Sör körüli botrány kapcsán Szabó László arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a felzúdulás leginkább érzelmi és hazafias alapokon történt, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy magyar földben nem terem ma magyar sörárpa. A Magyar Kulturális Örökség Alapítvány alapítója szerint ezen lehet változtatni, és akkor a magyar sör is sikertörténet lehet. Tovább »

Jól szerepeltek a búzasörök az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság tesztjén

2016. augusztus 3., szerda · Hozzászólok

Jól szerepeltek a búzasörök az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság tesztjén; 18 terméket ellenőriztek a hatóság munkatársai és egyetlen terméknél sem találtak hiányosságot – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel. Tovább »

Ön tudta, hogy ma ünneplik a Nemzetközi Sör Napot?

2015. augusztus 7., péntek · Hozzászólok

SztAndrasi_Sormondo

Marton Szabolcs italtörténésszel kalandoztunk napjaink sörkultúrájában. Tényleg boros nemzet vagyunk? Valóban sörrel koccintottak Haynauék? Jók-e a magyar sörök? A drága kézműves sör finom is? Főzhetek otthon is folyékony kenyeret? Tovább »

Csapás a kánikulában: nemcsak másnapossá, beteggé is tehet a sör?

2015. július 3., péntek · Hozzászólok

sor_beer_pivo

A sör sok embernél kiválthat puffadást, gyomorfájást, székelési panaszokat, de akár bőrpanaszokat, fejfájást is: ki gondolná, hogy ennek sok esetben nem az alkohol, hanem a sörben lévő élesztő az oka, amire az arra érzékenyek szervezete számos tünettel reagálhat? – figyelmeztet dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos.
Tovább »

Cseh és német sörök uralta mezőnyben szerzett bronzérmet a békésszentandrási Meggyes

2015. február 24., kedd · Hozzászólok

cseh_sorfeszt

Bronzérmes lett a Szent András Sörfőzde Meggyes söre a csehországi Taborban megrendezett 25. jubileumi Nemzetközi Sörfesztiválon. A versenyen Japántól Belgiumig közel kétszáz főzde több mint 700 söre versenyzett. Nagyon erős versenyben, többségében cseh, német és lengyel indulók között két magyar főzde söre hozott haza díjat Csehországból. Tovább »

Három nagy sörfőző vállalkozásé a bevétel 90 százaléka

2014. augusztus 7., csütörtök · Hozzászólok

Miközben 72 sörfőző, malátagyártással is foglalkozó vállalkozás van Magyarországon, a három legnagyobb, a Dreher, a Heineken és a Borsodi tudhatja magáénak az összárbevétel 90 százalékát – közölte a Wolters Kluwer Kft., a Napi.hu-val közösen üzemeltetett céginfo.hu adatai alapján csütörtökön.
Tovább »

Csökkent a magyar sörpiac

2014. április 15., kedd · Egy hozzászólás

A múlt évben a magyar sörpiac 4,45 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a négy legnagyobb gyártócég által értékesített sör mennyiségét alapul véve – közölte Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Tovább »

Már Szegedre is elért a facebookos sörkihívás + VIDEÓK

2014. február 27., csütörtök · Egy hozzászólás

zacher_gaborFilmezd le magadat, amint megiszol egy üveg alkoholos italt, majd nevezz meg három ismerősödet, akinek ugyanezt kell tennie – nagyjából erről szól a hazánkba is begyűrűzött „NekNominate” nevű ivós játék. Szerencsére nálunk főként csak egy doboz sörre vonatkozik a kihívás, külföldön azonban már halálos áldozata is van az őrületnek. Tovább »

Örökös aranypéntek és ajándék sör a szegedi iskolakezdésre

2013. szeptember 18., szerda · 3 hozzászólás

pocike_bisztro01_gsAkciókkal és vendégcsalogató árakkal készültek a szegedi kocsmák és vendéglátóhelyek az őszi szemeszterre. Az egyetemisták körében népszerű belvárosi krimók némelyikében pohár árán csapolják a korsó ászokat, van ahol ingyen sör jár egy bizonyos fogyasztás után. Szegedi sörkörkép! Tovább »

Egy korsó sör távol tart az orvostól

2011. január 16., vasárnap · 3 hozzászólás

Csökkentheti a cukorbaj, valamint a magas vérnyomás kockázatait, és még a fogyókúrában is segíthet a világos sörök visszafogott fogyasztása spanyol orvosok szerint. A sörfogyasztás mellé testmozgást és a halban, gyümölcsökben, olivaolajban, illetve zöldségekben gazdag mediterrán étrend alkalmazását javasolják a szakemberek.
Tovább »

Sör-öröm a konyhában is

2009. június 13., szombat · Hozzászólok

citromosleves_Amint azt néhány héttel ezelőtti cikkünkben olvashatták, a SZEGEDma.hu a XV. Borfesztiválról heti receptajánlójában is megemlékezett. Így mi sem természetesebb, mint hogy az aktuális sörfesztivál apropóján most sör segítségével készült ételek receptjeit ajánljuk nem csak sörivók figyelmébe. Tovább »

Júniusi sörünnep a ligetben

2009. május 30., szombat · Hozzászólok

sorfesztsajtaj4Ismét az újszegedi ligetben rendezik meg a sörfesztivált június 10. és 14. között 17. – tájékoztatta portálunkat Puskás László, a rendezvény egyik főszervezője, majd hozzátette, hogy sörszállító lovaskocsi járja jövő héttől a szegedi utcákat, így népszerűsítik a városban a XVII. Szegedi Sörfesztivált. Tovább »

Majális: Jöttünk, vettünk, győztünk?

2009. május 2., szombat · Hozzászólok

majalispalics25


Mi a közös egy tízemeletes garázskocsmájában, egy Szeged melletti kisvárosban, a ligetben és Palicsban? Mindenhol tartanak szabadtéri sziesztát május elsején. Csakhogy mindenhol egy kicsit másként. A SZEGEDma.hu most egy igazán nagyot merített, hiszen egy határon átívelő “majálistúrára” vállalkozott, hogy a különbségeket, egységeket betűbe öntve tálalja fel, hogy kóstoljon szabadon az agy… Tovább »

A hősökre emlékezve: nem engednek a negyvennyolcból

2008. október 6., hétfő · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverését követően kivégzett hősökre emlékeztek hétfőn Szegeden is. A tiszteletadás és a hagyományőrzés sajátos formáját választotta a Sörrel Nem Koccintunk Mozgalom, mely napra pontosan két évvel ezelőtt alakult meg az Alsóvárosi Kultúrházban. Az Aradi vértanúk terén álló negyvennyolcas emlékműnél történt koszorúzást követően egy üres hordót vittek végig a Szentháromság utcán a Mátyás térig, ahol már egy habzó nedűvel telit vertek csapra – de a korsók ezúttal sem csattantak össze… Tovább »