Soha nem látott ’56-os emlékeket mutattak meg nekünk a levéltárban + FOTÓK

2016. november 4., péntek · 2 hozzászólás

farkas_csaba_leveltar006kf

A Csongrád Megyei Levéltár most elénk tárt kuriózumainak nagy részét még soha nem publikálták. A levéltárosok a forradalmi események közepette is gyűjtötték a szórólapokat – tudták, ezek pótolhatatlan emlékek lesznek évtizedek múltán. Tovább »

Szegedi ’56-osok szerepvállalását is elismerték október 23-án

2016. október 24., hétfő · Hozzászólok

56_os_megemlekezes158_gs

Emlékérmeket adományoztak az 1956-os forradalom és a szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából olyan szegedieknek, akik tevékenyen részt vettek az akkori történésekben, illetve a kormányhivatal és a megyei önkormányzat lengyel vendégei is elismeréseket kaptak. Tovább »

Rózsavölgyi József levélben köszönti kilencvenedik születésnapján Péter Lászlót

2016. január 27., szerda · 3 hozzászólás

peter_laszlo_85_it (07)

Péter László professzor úr tudományos munkásságát már eddig is nagyon sokan méltatták, és fogják is még. Én most róla, mint kedves szőregi szomszédomról szeretnék írni – fogalmaz szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő. Tovább »

Péter Lászlót a városházán köszöntötték 90. születésnapja alkalmából + FOTÓK

2016. január 26., kedd · Hozzászólok

peter_laszlot_koszontik007kf

Kedd délután a városházán köszöntötték a 90. születésnapját január 21-én betöltött Péter László irodalomtörténészt, nyugalmazott egyetemi tanárt, Szeged díszpolgárát.
Tovább »

Kilencvenéves Péter László, „aki a legtöbbet tudja Szegedről ma”

2016. január 22., péntek · 2 hozzászólás

kozeleti_kavehaz008kf

Az irodalomtörténész a jeles évforduló alkalmából a Közéleti Kávéház vendége volt. Munkássága megkerülhetetlen József Attila, vagy Juhász Gyula életével kapcsolatban, Szeged történetével foglalkozó tanulmányait még évtizedek után is etalonnak számítanak. 1956-ban bebörtönözték nyolc hónapra, 35 évvel később a Magyar Tudományos Akadémia fogadta doktorai közé. Tovább »

Szőregért emlékérmet kapott a kilencvenéves Péter László

2016. január 9., szombat · 3 hozzászólás

konyvbemutato20_gs

A Szőregi Baráti Társaság év elejei első összejövetelén a kilencvenedik életévét a napokban betöltő Péter László professzor, Szeged város díszpolgára kapta meg a Szőregért emlékérmet, amelyet Rózsavölgyi József szegedi fideszes önkormányzati képviselő és Miklós Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja adott át. Tovább »

Ságvári-átnevezés – Binszki József válasza Péter Lászlónak: a politikai okokból halálba küldött ölhet az életéért?

2015. május 22., péntek · 17 hozzászólás

varosi_kozgyules15_gs

Binszki József, a Demokratikus Koalíció szegedi önkormányzat képviselője nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben Péter László, Szeged díszpolgára, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa hozzá intézett kérdéseire reagál Ságvári-ügyben.
Tovább »

Ságvári-átnevezés – Péter László nyílt levele Binszki Józsefhez: ocsmány kormány ocsmány intézkedése?

2015. május 21., csütörtök · 61 hozzászólás

konyvbemutato20_gs

Péter László, Szeged díszpolgára, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa az alább olvasható nyílt levelet intézte Binszki József DK-s önkormányzati képviselőnek a Ságvári-névváltoztatás ügyében. Tovább »

Könyvkiadással emlékeztek meg a szegedi forradalmárokról + FOTÓK

2014. november 4., kedd · Hozzászólok

konyvbemutato01_gs

Perbíró József, az 1956-os forradalom szegedi emblematikus alakjának teljes peranyagát adta ki a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) Csongrád megyei szervezete november 4-én, a forradalom leverésének 58. évfordulóján. Tovább »

Neves folkloristájára, Kálmány Lajosra emlékezett Szőreg + FOTÓK

2014. január 12., vasárnap · 11 hozzászólás

koszoruzas_koncert_szoreg07_gsSzőregi kutatásainak eredményeként írta meg első és leghíresebb tanulmányát, a Boldogasszony ősvallásunk istenasszonya címűt Kálmány Lajos, akire a katolikus plébániánál emlékeztek.
Tovább »

Egy hétre “festőtanyává” változik a Szőregi Faluház + FOTÓK

2013. július 15., hétfő · 3 hozzászólás

alkoto_tabor_szoreg_mj 019Egyhetes alkotótábor nyílt meg vasárnap a Szőregi Faluházban, az alkotások közül valószínűleg több kapcsolódik majd valamilyen módon a településhez.
Tovább »

Már messziről is látható Szőregen a Rohonyi-kereszt + FOTÓK

2012. április 23., hétfő · 2 hozzászólás

Ebben az évben már másodjára fogtak neki helyi lakosok Szőregen a Rohonyi-dombon lévő öreg temető kitakarításához. A 12. századi kápolna romjának a környezetét a helyi képviselő segítségével szeretnének a szőregiek a közeljövőben felújítani.
Tovább »

Rózsakertté változna a szőregi Hősök tere + FOTÓK

2011. július 22., péntek · 15 hozzászólás

szoreg_hosoktere_forum_it (11) Szőreg kapujának, a Hősök terének a térrendezésével kapcsolatban lakossági fórumot tartottak a művelődési házban, melyre az érdeklődőkön kívül Rózsavölgyi József képviselő meghívta Sz. Fehér Éva, városi főépítészt, Rácz Mária tervezőt, Priskin Zoltán építészt is. A nemzetközi kerékpárúthoz kapcsolódó projekt még csak vázlatterv formájában létezik, ezért is volt fontos meghallgatni a helybeliek javaslatait, észrevételeit.
Tovább »

Aranka-díjjal a középiskolába + FOTÓK + HANG

2011. február 9., szerda · 3 hozzászólás

aranka_dij_it (11) Péter László 2005-ben felesége emlékére hozta létre a Péterné Aranka Alapítványt a szőregi általános iskola rászoruló, kiváló képességű tanulói középiskolai továbbtanulásának támogatására. Idén a díjat Szabó Helga vehette át.
Tovább »

Kiváló tanulókat köszöntenek az Aranka-ünnepségen

2011. február 7., hétfő · Hozzászólok

2005-ben Péter László Szeged díszpolgára, felesége emlékére hozta létre a Péterné Aranka Alapítványt a szőregi általános iskola rászoruló, kiváló képességű tanulói középiskolai továbbtanulásának támogatására. Ezzel a nemes gesztussal megkönnyítve több jó képességű, példás szorgalmú diák továbbtanulását minden évben. A támogatás átadó ünnepségére minden évben Aranka névnapon (február 8-án) kerül sor, Aranka néni emlékének adózva, ki egykor Szőregen kezdte pedagógus pályáját.
Tovább »

A 85 éves Péter Lászlót köszöntötték Szőregen + FOTÓK

2011. január 21., péntek · 7 hozzászólás

peter_laszlo_85_it (07) 85-dik születésnapja alkalmából köszöntötték Péter László nyugalmazott egyetemi tanárt, irodalomtörténészt, várostörténészt, nyelvészt, folkloristát a szőregi Tömörkény István Művelődés Házban. Szőreg csaknem 85 évet köszönhet a professzornak – hangzott el a számos köszöntő között az ünnepségen.
Tovább »

Új Radnóti-kötetek: Idősek és fiatalok a költőről

2009. május 8., péntek · Hozzászólok

ujkotetradnotirolKét új kötet jelent meg Radnóti Miklós születésének századik évfordulója alkalmából, melyeket az Akadémiai könyvszemle sorozat keretén belül mutattak be csütörtökön a SZAB-székházban. Péter László irodalomtörténész „Radnóti Miklós válogatott írások” című kötete és a Radnóti Szegedi Öröksége Alapítvány gondozásában és Miklós Péter történész szerkesztésében megjelent „Surranva kell most élned itt” – Tanulmányok Radnóti Miklósról és költészetéről című könyv állít emléket a költőnek. Tovább »

Glatter, Radnói, Radnóczi, Radnóti – A költő neveiről

2009. május 7., csütörtök · Hozzászólok

Száz éve született Radnóti Miklós IV.

radnoti12Negyedik, befejező részéhez érkezett a SZEGEDma.hu a száz éve született Radnóti Miklósra emlékező sorozata. Kedden az egykori szegedi bölcsészhallgató alakját idéztük meg, szerdán a költő itteni lakóhelyeiről, csütörtökön meghatározó egyetemi professzorairól olvashattak, utolsó írásában pedig Radnóti különböző névváltozatairól értekezik Miklós Péter. Tovább »

Többrétegű szellemi hatás – Radnóti szegedi professzorai

2009. május 7., csütörtök · Hozzászólok

Száz éve született Radnóti Miklós III.

siksandorA harmadik résszel folytatjuk a száz éve született Radnóti Miklósról, a szegedi egyetem egykori diákjáról szóló sorozatunkat. Kedden a bölcsészhallgatót ismerhették meg, szerdán a költő szegedi szobáiról olvashattak, jelen írásban pedig Radnóti meghatározó szegedi professzorait mutatjuk be. Tovább »

„Akár egy patikában” – Radnóti Miklós szegedi szobái

2009. május 5., kedd · Hozzászólok

Száz éve született Radnóti Miklós II.

radnoti17Ahogy olvasóinknak ígértük, folytatjuk a május 5-én száz éve született Radnóti Miklóst bemutató sorozatunkat. Az első részben a bölcsészhallgatót ismerhettük meg, ezúttal a költő szegedi szobáiról nyújtunk át összefoglalót. Szíves figyelmükbe ajánljuk, hogy a szerző, Miklós Péter, portálunk munkatársa szerkesztésében új kötet jelent meg Randótiról. Tovább »

Növelő közösségben – Radnóti, a szegedi bölcsészhallgató

2009. május 5., kedd · Hozzászólok

Száz éve született Radnóti Miklós I.

radnoti1Május 5-én száz éve, hogy megszületett a magyar líra egyik legnagyobb alakja, Radnóti Miklós. A SZEGEDma.hu Miklós Péter négyrészes cikksorozatával emlékezik a szegedi egyetem egykori diákjára. Első alkalommal bölcsészhallgató alakját idézzük meg. Tovább »

Csütörtök – boszik, beszélgetések, főpróba

2008. július 10., csütörtök · Hozzászólok

Délelőtt már lezajlottak a X. Közművelődési Nyári Egyetem mai előadásai, a Megasztár szegedi válogatója, illetve a mozgáskorlátozottak számára a Széchenyi téren megtartott szórakoztató műsorok. Délutánra két kávéházi beszélgetés, estére a szabadtéri főpróba és a boszik maradtak, valamint egy bolgár est.

Tovább »