Három gyanúsított ellen indult eljárás a Párizsban tervezett merénylet miatt

2017. október 7., szombat · Hozzászólok

A korábban őrizetbe vett hat gyanúsított közül három férfi, köztük két radikális iszlamista ellen indított a francia terrorelhárítási vizsgálóbíró eljárást szombaton a múlt hétvégén Párizsban tervezett robbantásos merénylet miatt – közölték igazságügyi források. Tovább »

Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizsban

2017. szeptember 15., péntek · Hozzászólok

Katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizs központjában péntek reggel fél hét körül – közölte a helyi rendőrség. Christophe Castaner kormányszóvivő tájékoztatása szerint az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nyomozást indított. Tovább »

Francia katonák közé hajtott egy autós Párizsban

2017. augusztus 9., szerda · 6 hozzászólás

parizs_terror_epa

Járművel hajtott francia katonák közé egy ismeretlen Párizs Levallois-Perret nevű elővárosában szerda reggel, hat katona megsérült, közülük hárman súlyosan. A támadó még szökésben van, és az ügyben a párizsi ügyészég terrorellenes részlege indított vizsgálatot. Tovább »

Kézilabda: közel állt a csodához a MOL-Pick Szeged Párizsban

2017. április 29., szombat · 3 hozzászólás

pick_paris30_gs

A második félidőben az ötgólos vezetésért is támadhatott Juan Carlos Pastor együttese, de egy hosszú gólcsend következtében végül döntetlent játszott a PSG vendégeként, így búcsúzott a BL-től. Tovább »

Továbbra sem világosak az Orly repülőtéren lelőtt férfi indítékai

2017. március 19., vasárnap · Hozzászólok

Továbbra sem világosak a francia rendőrség számára Ziyed Ben Belgacemnek, annak a tunéziai származású francia állampolgárnak az indítékai, aki a párizsi Orly repülőtéren szombat reggel rátámadt egy járőrszolgálatot végző katonanőre, mielőtt két másik katona lelőtte volna. A francia hatóságok terrorcselekmény ügyében nyomoznak, az elkövető apja szerint azonban a fia nem volt terrorista. Tovább »

A nemzetközi közösség nem fogad el egyoldalú megoldást az izraeli-palesztin konfliktusban

2017. január 15., vasárnap · Hozzászólok

Az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére Párizsba összehívott békekonferencia résztvevői megerősítették vasárnap, hogy elkötelezettek a kétállami megoldásban, azaz Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozásában, és nem ismernek el semmilyen egyoldalú lépését, amely veszélyeztetné a tárgyalásos megoldást, nevezetesen a határok kérdésében vagy Jeruzsálem státuszát illetően. Tovább »

Megkezdődtek a hivatalos megemlékezések a párizsi merényletek egyéves évfordulóján

2016. november 13., vasárnap · Hozzászólok

Megkezdődtek vasárnap a tavalyi november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyéves évfordulójának hivatalos megemlékezései Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál, ahol emléktáblát avatott Francois Hollande francia államfő. Tovább »

Euro 2016: rendkívüli biztonsági készültség a döntő estéjén Párizsban

2016. július 10., vasárnap · Hozzászólok

euro2016

Rendkívüli rendőri készültség várható vasárnap este a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét követően Párizsban a Champs-Elysées sugárúton, amelyet francia győzelem esetén elözönlenek majd a hazai szurkolók.
Tovább »

Orbán: példátlan eredmény az IMF-EU hitel visszafizetése

2016. április 7., csütörtök · 5 hozzászólás

Orbán Viktor

Az IMF-EU hitel visszafizetése példátlan eredmény a mai világgazdasági környezetben, és nem lehetett volna elérni olyan barátok nélkül, mint amilyen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Párizsban, a szervezet tanácsülését követően. Ángel Gurría, az OECD főtitkára Magyarország elmúlt évekbeli sikereit méltatta.
Tovább »

Terrorizmus: gépkarabélyokkal szerelik fel a párizsi rendőröket

2016. február 29., hétfő · Hozzászólok

Gépkarabélyokkal, golyóálló-mellényekkel és sisakokkal szerelik fel most először a párizsi rendőrség bűnügyi csoportjait, hogy a Kalasnyikov típusú fegyverekből érkező lövésekre reagálni tudjanak és “tömegmészárlások” esetén minél gyorsabban be tudjanak avatkozni – jelentette be hétfőn Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, több mint három hónappal a november 13-ai 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek után.
Tovább »

Emléktáblát avattak Párizsban a tavalyi terrortámadások áldozatainak tiszteletére

2016. január 10., vasárnap · Hozzászólok

Emléktáblát avatott vasárnap Francois Hollande francia államfő és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester a tavalyi franciaországi terrortámadásokban megölt 149 ember tiszteletére a párizsi République téren, amely már tavaly a megemlékezések spontán helyszínévé vált. Tovább »

Merényletek Párizsban: Magyarországon találkozhatott két öngyilkos merénylővel az egyik főszervező

2015. december 2., szerda · Hozzászólok

Magyarországon találkozhatott Salah Abdeslam, a múlt havi párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője két Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban – írta a belga RTL televízió internetes oldalán szerdán. Tovább »

Újabb fenyegetést intézett Párizs ellen az Iszlám Állam

2015. november 21., szombat · Hozzászólok

Egy héttel a párizsi terrorcselekmények után újabb támadásokkal fenyegette meg a francia fővárost az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a Twitteren és a szervezethez kötődő honlapokon megjelentetett videoüzenetében – közölte a La Libre Belgique című belga napilap saját honlapján szombaton. Tovább »

Párizs felett az ég

2015. november 18., szerda · 13 hozzászólás

„Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te veszsződ és botod, azok vigasztalnak engem.” (Zsoltárok 23:4)

„Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, Te velem vagy” – Dávid igaz gondolata a Lélektől ihletve, ezt suttogtam nem egyszer ezt hallottam amikor azokon az éjszakákon vártam, hogy végre hazaköltözök a Mennybe. Végül maradtam, de egyet tudok, hogy azokon a bizonyos éjszakákon a Lélek bizonyságtételeire számíthattam, azokra amelyek hosszú évek alatt kétséget kizárólag bizonyították: az én Megváltom él!

Egy illatos párizsi éjszakán a macskaköveken andalogva hallgattam a harmonika lágy szavát, ahogy dalol valamit egy elmúló világról. A Szajna rakpartkövén elgurult érme csengett, egy hídról hullott alá, talán kívánt valaki valamit, talán épp az elmúló világ helyett álmodott egy szebbet. Tíz éve már hogy elköltöztem haza Franciaországból, de a szívem mindig visszahúz és az emlékeim felidézik a régmúlt éveket. Amikor Montpellier utcáján belpolitikai viták sora hömpölygött az ismeretlen parfümök bódulatába öltözve, a ’banlieu’ a külvárosi zavargások ügyéről, megoszlottak az álláspontok mi minden történik még majd ebben az országban. Mintegy tíz év elteltével a világ átrendeződni látszik, és eszembe jut, amikor Jézus a Jeruzsálemi nagytemplomról prófétálta, hogy jönnek idők amikor ott kő kövön nem marad. Mégis megrendítő sokak számára akik az „alapvetően igazságos világ” hiedelmével élik az életüket, hogy minden ami biztosnak, sérthetetlennek és érinthetetlennek látszik, bizonytalanná, sérülékennyé válhat. Korántsem mindegy hogy mi az amibe a hitünket fektetjük, mert Isten az örökkévalóságban érdekelt. Nekem személyesen is szüntelen figyelmeztetnem kell magam arra, hogy feltekintsek a láthatókról a láthatatlanra.

Hiszem azt, hogy Isten minden embert megszólít legalább egyszer élete folyamán, de hiszem azt is, hogy többször is szólongat, csak hallani kell mindazt amit mondani szeretne.
Abban a kiváltságban lehet részem, hogy az élet gondjaival megterhelt életeket, mint valami csiszolatlan drágaköveket láthatom közelről, én úgy hiszem ez egy olyan kiváltság amit sohasem szeretnék eltékozolni. Éppen ezért azt is tudom, hogy nagyon sokan az e világra tapasztják minden vágyuk, reménységük beteljesülését. Ezek a vágyak és reménységek nagyon sokszor mégis egy szinte természetfeletti szeretet, biztonság, állandóság kutatására összpontosulnak. Így bár a teremtett világ értelmes vizsgálata révén Isten szerető volta nyilvánvalóvá válhat, úgy a teremtett világ törékeny volta pedig egy sebezhetetlen, hit nélkül érinthetetlen világra utalhat. Az a tény hogy Isten valóban az örökkévalóságban érdekelt, olykor megengedi, hogy megrendüljön a világ körülöttünk. Ez nagyon fájdalmas folyamat, de felemeli a tekintetünket a Mennyország felé, azok felé akik ott vannak és azok felé akikkel majd egy nap közösen szeretnénk ott lenni, mert mindenkinek azt kívánjuk, hogy egy olyan országban élhessen majd ahol nincs többé tragédia, könny, fájdalom. Ezért úgy osztom meg ezen a mai napon az evangélium jó hírét, mint aki Párizst nagyon szereti,és mélyen együtt érez a közel múlt nemzeti tragédiájával, és hirdetem: Jézus Krisztus megváltása révén az örökkévaló és szerető Isten mellett biztosított a helyünk odahaza a Mennyországban, ahol minden könny és fájdalom végleg eltöröltetik. Aki ebbe a most még láthatatlan valóságba helyezi a reménységét az soha nem szégyenül meg abban.

Kedves Olvasók! Egyszer Párizsba a Sacre Ceur lábánál állva egy felszálló galambot kaptam lencsevégre a keresztény templom előtt a Montmarton, ahonnan az egész város magasról látható. Ez a galamb akkor a Lélek galambját jelentette számomra, Isten öröktől fogva létezik és szeret, még ha ez a világ meg is rendül az Ő trónszéke a Mennyben rendíthetetlen.

Orbán: megtámadták az Európai Uniót

2015. november 16., hétfő · 11 hozzászólás

Orbán Viktor

Megtámadták az Európai Uniót, és mi is veszélyben vagyunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben, a pénteki párizsi merényletekről szólva. A kormányfő arról is beszélt: a terroristák tudatosan használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek. Ismét bírálta a kötelező betelepítési kvótát, amely szerinte szétterítené a terrorizmust Európában.
Tovább »

Párizs tanulsága: A szélsőséges iszlám mozgalmainak nem adhatunk teret, mert önmagunkat döntjük romba

2015. november 16., hétfő · 17 hozzászólás

katonak_parizs_index

Georg Spöttlét és Fodor Istvánt kérdeztük a péntek este történt eseményekről. Fodor szerint választani kell az olaj és az európai emberek élete között, s nem kerülhető meg Amerika felelőssége sem. Georg Spöttle úgy látja, nem sikerült a nyugat-európai bevándorlók integrálása, túl nagy a lemaradás gazdasági, oktatási szempontból. Tovább »

Merényletek Párizsban: legalább 120 embert öltek meg a francia fővárosban – Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásokért (FRISSÜL)

2015. november 14., szombat · 45 hozzászólás

parizsi_merenyletek_lemonde

Legalább 120 ember életét vesztette a Párizs belvárosában több helyszínen végrehajtott géppisztolyos, robbantásos támadásokban – közölte a rendőrség pénteken késő este. Már a hadsereg egységeit is az utcákra vezényelték. Szombaton a városvezetés közleménye szerint gyakorlatilag bezár a francia főváros. Párizsban sem a múzeumok, sem az iskolák, sportcentrumok vagy más közintézmények nem lesznek nyitva. A francia fővárosban éppen az elmúlt napokban szigorították meg a biztonsági intézkedéseket, mert két hét múlva kezdődik az ENSZ klímaügyi konferenciája, amelyen elvileg a világ állam- és kormányfői vesznek részt – írja összefoglalójában az Origo.
Tovább »

Koszorúzással emlékeztek 1956-ra a párizsi diadalívnél Trócsányi László igazságügyi miniszter részvételéve

2014. október 19., vasárnap · Hozzászólok

Trócsányi László igazságügyi miniszter, volt párizsi nagykövet részvételével közösen emlékeztek meg magyarok és franciák vasárnap az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 58. évfordulójáról az ismeretlen katona sírjánál, a párizsi diadalív alatt. Tovább »

Az SZTE francia centrumáról beszélt Párizsban Áder János

2013. október 21., hétfő · Hozzászólok

A francia vállalkozásoknak és tőkének továbbra is az a szándéka, hogy újabb beruházások révén erősítse magyarországi jelenlétét még akkor is, ha a különadók esetleg fennmaradnak – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn az MTI-nek Párizsban, Francois Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélését követően. Tovább »

Utazás: Andalgók lepik el Párizs rakpartját

2012. október 19., péntek · Hozzászólok

A francia fővárosban úgy döntöttek, hogy a folyópartot visszaadják a békés polgároknak. 50 éve, amikor Georges Pompidou miniszterelnök a rakpart kiszélesítésével az autóforgalomnak dedikálta a Szajna partját, még a Delon-filmekből ismert régi Renault modellekkel száguldó sikerembereket irigyelte mindenki. A kormány mögül amúgy is csinosan festett a Fények Városa.
Tovább »

Utazás: Párizsban, a Notre Dame-ban volt a legtöbb turista

2012. július 20., péntek · Hozzászólok

A Notre Dame székesegyház, a Sacré-Coeur bazilika és a Louvre voltak az elmúlt év leglátogatottabb nevezetességei Párizsban a francia főváros turizmusáért felelős hatóságok hétfői közlése szerint. Partnerünk, a C&T Hungary Utazási Iroda legújabb ajánlata.
Tovább »

Moziajánló: Párizs és Dylan, a szeretnivalók

2008. augusztus 19., kedd · Hozzászólok

Úgy tűnik, a mozik nem szeretik a nyarat, mert amennyiben ez nem így lenne, olyasmit tennének, amitől az emberfia tömegestől keresné fel őket. Sok újdonság nincs, ami meg van, arról én itt most nem szólnék, maradnak hát a régiek, hátha nem láttuk őket. (A Belvárosi mozi előadáskezdéseiről nem tudok linket mellékelni, mivel a honlap továbbra is elérhetetlen, de találtam egy oldalt, ami más szempontból ajánlja e műintézményt…) Tovább »