Exodus előtt a vajdasági és a kárpátaljai magyarság

2016. június 4., szombat · 2 hozzászólás

trianon06_gs

Bárdi Nándor történész a Trianon utáni budapesti kormányok magyarságpolitikáját mutatta be szegedi előadásában. A határon túliak jogilag voltak már rosszabb helyzetben, de a baj ma nagyobb. A kettős állampolgárság ugyan megerősítette a nemzettudatot, de a hét kárpát-medencei, anyaországon kívüli magyar közösségből három a múlté, s félő, hogy még kettő szintén eltűnik.
Tovább »

Hende: A válság sújtotta Európában most még fontosabb a hazafiság

2012. április 21., szombat · 3 hozzászólás

A válság sújtotta Európában különösen fontos a hazafiság szerepe, el kell gondolkodni arról, mennyire vagyunk készek tenni egymásért, és megvédeni a közös értékeket – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, a Hazafiság az EU-ban című tanácskozáson. Balog Zoltán református lelkész, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kisebbség és a többség kultúrája kölcsönösen inspirálja és gazdagítja egymást.
Tovább »

Trianon: Az összetartozás napja

2008. május 31., szombat · Hozzászólok

A határok túli magyarok megtagadása az emberek körében nem volna végbe, ha párhuzamosan nem épült volna le a magyar nemzettudat és a magyar nemzeti érzés. A rendszerváltásra az emberek többségében magyarnak lenni nem jelentett mást, mint pusztán csak országlakónak lenni. Ez a minimalista nemzettudat ágyazta meg a 2004-es népszavazási kudarcot…

Tovább »