Levegő Munkacsoport: a megújuló energiaforrásokat kellene támogatni

2017. július 27., csütörtök · Hozzászólok

A megújuló, tiszta energiaforrásokat kellene a kormányoknak előtérbe helyezniük, mert miközben mintegy 2800 milliárd dollárt fordítanak a világ leggazdagabb országai a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) támogatására, ennek az összegnek a hatszorosát teszik ki az ezen anyagok elégetése miatti egészségkárosodás és halálozás költségei – közölte a Levegő Munkacsoport csütörtökön az MTI-vel. Tovább »

Méreggel a didergés ellen? – fűtünk és szennyezünk

2011. november 23., szerda · 3 hozzászólás

A műanyag hulladék égetése az egészségre veszélyes és tiltott!!!

Szegeden a rendszeres kommunális hulladékszállítás mellett van zsákos szelektív hulladékgyűjtés, és van szelektív hulladékgyűjtő sziget is, ahol a műanyag hulladék elhelyezhető, mégis néhányan a műanyagot a kazánjaikban égetik el.
Tovább »

Facsemeték kerültek több óvodába és iskolába + FOTÓK

2011. május 31., kedd · 28 hozzászólás

klebelsberg_fa_ovoda_it (12) A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg az a projekt, melyben a Levegő Munkacsoport helyi társadalmi szervezetekkel összefogva lép fel a szakmailag indokolatlan fakivágások ellen négy régió egy-egy nagyvárosában. Szegeden a projekt záróeseményeként az Életharmónia Alapítvány és a Védegylet Szegedi Csoportjának aktivistái 31 fát ültettek el 14 szegedi oktatási intézményben.
Tovább »

Tüzelhetünk-e a bontásból kikerülő fahulladékkal?

2011. február 28., hétfő · 16 hozzászólás

Igen, de nagyon drága lehet

panelablak_gs A panelfelújítás terén Szeged országos viszonylatban az élen jár, amire méltán büszkék a helybeliek, arra viszont már kevésbé lehetnek, hogy a bontásból kikerülő régi faanyagot, ajtókat, ablakokat, léceket ügyes, vállalkozó kedvű honfitársaink – feltételezhetően aprópénzért – megvásárolják, majd a környék lakóinak legnagyobb bosszúságára felelőtlenül elégetik, ezzel fűtenek. A fán található – akár több rétegű – lakk égés közben iszonyatos bűzt áraszt, a szomszédok már ablakot nyitni, szellőztetni sem mernek. A panaszosok – többről is tudunk, közülük az egyik tápéi a legelkeseredettebb – nem tudnak kihez fordulni, mert az illetékesek mossák kezeiket.
Tovább »

Kivágott fasor a zákányszéki út mellett

2010. január 19., kedd · 5 hozzászólás

fakivagas11_gsTöbb száz közterületen álló fa került veszélybe a Szeged–Zákányszék–Ruzsa–Öttömös közti közel 40 km-es közútvonal mentén, mivel a tervek szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy ütemben akarta kiirtani a fasort a hosszú útszakasz mindkét oldalán. A munkálatok decemberben megkezdődtek, majd civil tiltakozásra hamar félbeszakadtak – egyelőre…
Tovább »

Elszakadt a cérna, feljelenti a várost

2009. augusztus 13., csütörtök · Egy hozzászólás

Kovács Miklós: megmérgezik a családomat

kovacsmiklos1 A Római körúton élő Kovács Miklós feljelenti Szeged városát, mert a vezetés nem tesz semmit a hatalmas kamionforgalom ellen. Úgy érzi, veszélyben az élete: a lakásába beszivárgó mérgező gázok miatt egészségkárosodástól tart. „A helyi képviselő, az MSZP-s Szentgyörgyi Pál lerázott, amikor megkerestem problémámmal” – mondta a férfi.
Tovább »

Káros vegyszerek körölöttünk

2009. május 13., szerda · Hozzászólok

greenpeaceDaganatos betegségek, allergia, tanulási nehézségek, nemzőképesség csökkenése – mindezt okozhatják a környezetünkben, mindennapi használati tárgyainkhoz felhasznált vegyi anyagok. A tisztítószerektől kezdve a bútorokon át az edényekig és a ruhákig telve vannak mindennapjaink veszélyes vegyületekkel. Egy uniós jogszabály azonban kötelezi a gyártót, hogy a fogyasztó kérésére közöljék, milyen veszélyes anyagok találhatók termékeikben – erre a lehetőségekre hívta fel a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport független magyar környezetvédő szervezet közös szegedi kampánya a járókelők figyelmét. Tovább »

Fagyilkolás a Rókusi körúton

2009. április 7., kedd · Hozzászólok

Fenti címmel tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Kalmár Ferenc és Péter Szilveszter önkormányzati képviselő a Rókusi körúton, ahol ma hajnalban hozzákezdtek a 2-es villamos vonalának kialakításához szükséges szakaszon az út menti fák kivágásához. A képviselők szerint a munkálatokról nem tájékoztatták a környéken élőket, a fák kivágása pusztán anyagi indokok alapján zajlik. Tovább »

Villamosügy: A civilek a környezetért és a demokráciáért

2009. március 20., péntek · Hozzászólok

A Levegő Munkacsoport nem adja fel a küzdelmet a szegedi elektromos tömegközlekedés nagyprojekt – megfogalmazásuk szerint – antidemokratikus tervezési folyamata és környezetromboló hatásai ellen. A Rókusi körúti 2-es villamospálya terveinek módosításáért összegyűjtött aláírásokat, egy közös civil nyilatkozatot, illetve egy a projekt módosítási lehetőségeiről szóló brüsszeli álláspontot tükröző dokumentumot nyújtottak át pénteken a városfejlesztési alpolgármesternek. Nagy Sándor megköszönte, hogy a civilek részt vesznek a fejlesztési program népszerűsítésében… Tovább »

Civil összefogás: Nem a fák tehetnek a kezelő hanyagságáról!

2009. március 9., hétfő · Hozzászólok

Mit várnak el a civilek a zöldterületek kezelőjétől?

Civil és zöld szervezetek közös nyilatkozatban tiltakoznak a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által Szegeden az utóbbi időben foganatosított fakivágási dömping ellen. Álláspontjuk szerint a kft. sok esetben elhanyagolja a növény-egészségügyi vizsgálatokat, jogszerűtlenül kezel védett területeket, indokolatlanul vág ki fákat. Az öt szervezet által aláírt dokumentumot alább teljes terjedelmében közöljük. Tovább »

A 2-es villamos a demokrácia deficitje

2009. március 2., hétfő · Hozzászólok

Nem kérdeztek – döntöttek

Hiába hívták meg Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert az Arany János iskolában megrendezett lakossági fórumra – téma a Rókusi körútra tervezett 2-es villamos -, sem ő, sem az illetékesek nem jelentek meg. Ott voltak viszont ellenzéki politikusok és a Levegő Munkacsoport képviselői is. A SZEGEDma.hu szintén részt vett a rendezvényen. Tovább »