Csongrád megyében hét látássérültnek van négylábú segítsége

2017. július 29., szombat · 2 hozzászólás

vakvezeto_kutya_gsA Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete 300 tagot számlál, közülük 7 embernek van vakvezető kutyája; a legfiatalabb még középiskolába jár. Az egyesület elnöke szerint sokan azért nem élnek az egyébként ingyenesen igényelhető négylábúak segítségével, mert a mai napig több munkahely és üzlet is kitiltja az ebeket.
Tovább »

Tanácsadó szolgálatot indítottak Szegeden a látássérültekért

2017. június 7., szerda · 8 hozzászólás

megallapodasi_szerzodes01_gs

A frissen látássérültté vált személyek számára nyújtanak rehabilitációs és életmódbeli tanácsadást az I. számú rendelőintézetben a Látássérültek Dél-alföldi Egyesülete (LÁTDE) és az SZTE Szemészeti Klinika szakorvosainak együttműködése keretében. A cél, hogy egyéni, személyre szabott segítséget nyújtsanak az érintetteknek, hogy könnyebben alkalmazkodjanak új élethelyzetükhöz. Tovább »

Odacsukta a figyelmetlen sofőr a vak férfi lábát, a DAKK nem tud a szegedi esetről

2017. április 6., csütörtök · 10 hozzászólás

vakvezeto_kutya_busz002kf

Csak egy kicsivel több odafigyelést várna Hack János, akinek a bokáját odacsukta egy figyelmetlen buszvezető, nem várva meg, amíg vakvezető kutyájával leszáll a járműről. Megkeresésünkre, a DAKK Zrt. azt válaszolta, kiemelten fontosnak tartják a fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű személyek számára történő segítségnyújtást, ám a fél éve Szegeden élő férfi korántsem nem ezt tapasztalja. Tovább »

Vakbarát üzletek – tanúsítványt kaptak a legjobb Csongrád megyeiek + FOTÓK

2016. március 17., csütörtök · Hozzászólok

agora_program05_gs

Próbavásárlásokkal értékeltek hét Csongrád megyei városban nyolcvan üzletet vakok és látássérültek, hogy kiderüljön, hol mennyire akadálymentes az adott bolt, illetve, hogy nyújtanak-e segítséget számukra a bevásárláshoz. A tapasztalatok vegyesek, van ahová nem engedték be a vakvezető kutyával érkezőt, holott évek óta törvény írja elő, míg másutt teljesen természetesnek tartották, hogy megkönnyítik a bevásárlást. A legjobb tíz üzletnek Vakbarát Üzlet tanúsítványt adtak át a húsz hónapos projekt zárórendezvényén. Tovább »

Százhúsz vakvezető kutya jut itthon nyolcvanezer látássérültre + FOTÓK

2015. április 26., vasárnap · Hozzászólok

vakvezeto_kutyak_vilagnapja08kf

Míg a bottal csak a patkák és házfalak menték közlekedhet a látássérült, egy vakvezető kutya visszaadja neki a szabadságát. Egy jól kiképzett eb ismeri a jelzőlámpákat, buszmegállókat, sőt még ülőhelyet is keres gazdijának a tömegközlekedési eszközön. Mivel azonban évente alig húsz kutyát képeznek ki hazánkban, kevés rászorulónak juthat csak négylábú segítőtárs – április 25-én Szegeden is ünnepelték a vakvezető kutyákat! Tovább »

CsakAzértIs!Buli – ahol mindenki egyforma + FOTÓK

2015. január 18., vasárnap · Hozzászólok

csakazertisbuli10kfA mozgás-, hallás- és látássérültek bármikor kaphatóak egy jó bulira, ha van olyan táncparkett, ami megfelel a speciális követelményeknek. A CsakAzértIs!Buli akadálymentes partit már negyedik alkalommal látta vendégül a szegedi Ifjúsági Ház, ahol sérültekkel és egészségesekkel beszélgettünk.
Tovább »

Vakbarát üzlet! – projektet indítottak a látássérültek + FOTÓK

2014. október 14., kedd · Hozzászólok

DSC_6053

Akadálymentessé tennék az üzleteket a látássérültek számára a Csongrád Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének projektje révén. Egy komplex minősítő rendszert dolgoznak ki, illetve tanúsítványt és matricát is kapnának azok az üzletek, amelyek csatlakoznak a projekthez. Tovább »

CsakAzértIs! – akadálymentes buli az elfogadásért, kihívásokkal + FOTÓK

2014. augusztus 2., szombat · 13 hozzászólás

vakrandi24_gs

A megismerésről és elfogadásról is szólt a CsakAzértIs!, buli, amelyre a mozgás-, hallás- és látássérültek mellett mindenkit vártak az IH-ba. Az egyedülálló kezdeményezés a szegedi civil szféra összefogásának is kivételes példája, melynek célja, hogy bebizonyítsa: mindenki egyforma. Tovább »

Tapintható művészet az Agórában + FOTÓK

2014. március 27., csütörtök · 15 hozzászólás

tapinthato_tarlat_megynyito0_gsSokat tanulhatunk a fogyatékkal élőktől, ezt bizonyította a Guruló Tánccsoport és a Klúg Péter iskola Gondolatjel csoportjának fellépése is – fogalmazott Soltész Miklós szociálpolitikáért felelős államtitkár a tapintható tárlat megnyitóján az Agórában. Tovább »

A vak ember addig lát, amíg az ujjai érnek – Dér Veronika és Orbán Viktor találkozása

2014. február 9., vasárnap · 33 hozzászólás

der_veronika02Mindössze pár percet töltött a miniszterelnök társaságában, mégis felkapta az országos sajtó. A szegedi Dér Veronika személyes kérése volt, hogy találkozhasson Orbán Viktorral a csütörtöki látogatása alkalmával. A nyolc éve vakon élő fiatal hölgy azzal vált híressé, hogy ujjaival letapogathatta a kormányfő arcát. Az erről készült felvétel felkerült az egyik legismertebb közösségi portálra, és két nap leforgása alatt több mint hatezren látták. Bár Veronika mindössze egyetlen médiumnak nyilatkozott, sokan gyártottak vele kapcsolatos híreket. Portálunk utána járt, mi történt a valóságban. Tovább »

Jelentősen bővítik a látássérült emberek rehabilitációs szolgáltatásait

2013. május 15., szerda · Hozzászólok

Jelentős mértékben fejlesztik és bővítik a látássérülteknek nyújtott rehabilitációs szolgáltatásokat. Új, bentlakásos rehabilitációs intézmény létesül Tatán, és felújítják a Vakok Állam Intézetét is – hangzott el a témában tartott konferencián szerdán Budapesten.
Tovább »