Tovább fogyunk, de nőtt a házasulási kedv Csongrád megyében

2017. október 11., szerda · Hozzászólok

Az elvándorlás is szerepet játszik abban, hogy Csongrád megye lakossága 3000 fővel fogyott, és az országos bővüléssel szemben a lakásépítések száma is csökkent. A KSH „Fókuszban a megyék” című legfrissebb kiadványából kiderül, hogy a foglalkoztatás bővült a versenyszférában és többen is házasodtak, mint egy évvel korábban. Tovább »

KSH: több mint ötezer új lakás épült az első fél évben

2017. július 28., péntek · Hozzászólok

Az első fél évében 5004 új lakás épült, 46,4 százalékkal – 1587-tel – több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 19 823, 40,2 százalékkal több, mint a múlt év első felében – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tovább »

Szegedi Jobbik: Nem panelrombolásra, hanem bérlakásprogramra van szükség!

2017. június 13., kedd · 3 hozzászólás

racz_tibor_sajtotajekoztato01kf

Nekiment a szegedi Jobbik egy Vásárhelyen tervezett panelház visszabontási programnak. Rácz Tibor, a párt helyi szervezetének alelnöke szerint inkább új bérlakásépítésben kellene gondolkozni. Lázár János kancelláriaminiszter a téma kapcsán azt hangsúlyozta, a kormány a hetekben kikéri az építészek, lakásszövetkezetek és az érdekképviseletek véleményét, ezen felül csak akkor avatkoznak be, ha minden lakóval megegyeznek. Tovább »

GKI: többen vennének vagy építenének lakást

2016. augusztus 10., szerda · Hozzászólok

lakaseladas_elado_haz_lakaspiac

Nyolc százalékkal többen vennének vagy építenének biztosan lakást a következő egy évben a három hónappal ezelőttihez képest a GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusi felmérése szerint, és az ezt valószínűsítők köre is 4 százalékkal nőtt.
Tovább »

Évi 42 ezer új lakás építését és 400 ezer felújítását tartja szükségesnek az ÉVOSZ

2016. március 12., szombat · Hozzászólok

A 4,2 milliós magyarországi lakásállományt figyelembe véve évente legalább 42 ezer új lakásnak kellene épülnie és 400 ezret kellene felújítani az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint.
Tovább »

Nemesi Pál: A CSOK nem lesz az építőipar csodaszere idén

2016. január 26., kedd · Hozzászólok

hazepites_04

Az építőipar idén nem fog igazán profitálni a CSOK-ból, ráadásul az uniós pályázatokhoz kapcsolódó beruházásokra is várni kell még – mondja Nemesi Pál, a FERROÉP vezérigazgatója. A használt lakások piacának némi élénkülése várható, de a szakember azt prognosztizálja, hogy összességében az ingatlanpiac stagnálni fog 2016-ban. Tovább »

Nőtt a megrendelés a készházakra, de kevés a szerelő

2016. január 11., hétfő · Hozzászólok

A lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése megnövelte a készházgyártók, illetve forgalmazók megrendeléseit, a cégeknek azonban gondot jelent a szerelő csapatok hiánya, amelyek nagy hányada a válságot követő időszakban külföldre ment dolgozni – mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke az MTI-nek. Tovább »

Állami szerepvállalást szorgalmaznak a lakásépítés fellendítésére az ágazati szereplők

2015. január 3., szombat · Hozzászólok

epitkezes_lakasepites

Százéves mélypontjára esett a magyar lakásépítés, a kilábaláshoz átgondolt, hosszú távú lakáspolitika és állami szerepvállalás szükséges Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) elnöke, valamint Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke szerint.
Tovább »

Politikai akarattal 2014 a lakásépítés, felújítás éve lehet

2013. december 25., szerda · Hozzászólok

A hazai épületállomány körülbelül 70 százaléka szorul felújításra. Politikai akarattal és intézményi változással elérhető lenne az ideális, évi 44 ezer új lakás felépítése, ám ha a lakásépítések üteme nem gyorsul – idén 6700 lakás felépítése várható -, akkor a 4,4 milliós lakásállomány csak 600 év alatt újulhatna meg – mondta Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) elnöke az MTI-nek adott interjúban.
Tovább »

Tovább csökken az új lakások száma

2011. november 2., szerda · Hozzászólok

Az idei év első háromnegyedében 8147 új lakás épült, 38 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 8869 volt, ami 35 százalékos csökkenés a 2010. január-szeptemberi adatokhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Tovább »

Az elmúlt 20 év negatív lakásépítési rekordja várható idén

2011. április 29., péntek · 2 hozzászólás

Az első negyedévben megépült 3140 új lakás azt vetíti előre, hogy idén 16 000-18 000 lakás fog megépülni Magyarországon, ami az elmúlt 20 év negatív lakásépítési rekordja lesz, sőt 1953 óta nem épült ilyen kevés lakás – mondta Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.
Tovább »