Karácsony a kegyelem, újév a számvetés időszaka

2016. december 24., szombat · Hozzászólok

karacsonyi_fenyek13_gsKarácsony és az új esztendő üzenetét Kiss-Rigó László megyés püspök, Juhász András református esperes és Cserháti Sándor református lelkész is más-más irányból közelíti meg, mégis ugyanazt a tanulságot vonják le. Vagyis, hogy az év ezen időszakában kiemelten fontos figyelni a nehezebb sorsúakra, a magányosokra, újév napján pedig érdemes számot vetni az elmúlt esztendőről.
Tovább »

Hagyományokról és ajándékozásról beszélgettek az első szegedi Ridikül Klubban

2016. november 25., péntek · 15 hozzászólás

ridikul_tlk_diossy_klari_lobby_cafe60_gsAz adventi készülődés élménye édesanyaként és nagymamaként sem múlik el, a várakozás csak más megközelítésbe kerül az évek múlásával – vonták le a következtetést az első szegedi Ridikül Klub hölgyvendégei csütörtökön. Juhász Tünde kormánymegbízott, Gujdár Judith szalontulajdonos, Várkonyi Ágnes gyermekgyógyász Dióssy Klárinak elevenítették fel élményeiket arról, hogyan teltek az ünnepek gyermekkorukban és most. Beszélgetésükhöz egy meglepetés férfivendég is csatlakozott Juhász András esperes személyében, aki az est végén azt is elárulta, neki milyen feladatok jutnak az adventi készülődésben.
Tovább »

Reformáció 500 – Értékőrzés és folytonos megújulás a szegedi közösségekben is

2016. november 20., vasárnap · Egy hozzászólás

emlekezo_istentisztelet001kf

Jótékonysági akciókat, tematikus kiállításokat, félezer hittanossal léggömberegető flashmobot tervez, továbbá egy emlékművet is állíttat a reformáció ötszáz éves jubileumára készülve a Szeged-Kálvin Téri Református Egyházközség. Tovább »

Trócsányi Lászlóval emlékeztek 1956 református hőseire Szegeden + FOTÓK

2016. október 23., vasárnap · Hozzászólok

emlekezo_istentisztelet014kfA forradalom szó ma a jogfosztottak jogaiért, a nemzeti függetlenségért folytatott közdelem szinonimája – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszer szombaton, a Kálvin téri református templomban, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc református hőseire és áldozataira emlékeztek.
Tovább »

Trócsányi László mond beszédet október 22-én a Kálvin téri templomban

2016. október 20., csütörtök · 2 hozzászólás

Fekete Károly püspök hirdet igét a Szeged-Kálvin Téri Református Egyházközség ünnepi istentiszteletén, ahol az 1956-os forradalom református hőseire és áldozataira emlékeznek. Tovább »

Magyarok Karácsonya: Csak a szeretet által állhat helyre a nemzet egysége + FOTÓK

2015. december 18., péntek · Hozzászólok

magyarok_karacsonya015kf

Nyolcadik alkalommal tartották meg a Magyarok Karácsonyát Ópusztaszeren. Idén a Muravidék és az Őrvidék gyermekei voltak a díszvendégek. Tovább »

Fellobbant a második gyertya lángja is a Dóm téren + FOTÓK

2015. december 6., vasárnap · Hozzászólok

advent_masodik16_gs

„A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet” – ez a Biblia-idézet a félelemmentes élet kulcsát Juhász András református lelkész szerint, aki Balogh Elemér díszpolgárral közösen gyújtotta meg a második gyertyát Szeged adventi koszorúján, a Dóm téren. Tovább »

A reformáció tanításai 500 évvel később is eligazítanak és válaszokat adnak

2015. október 31., szombat · Egy hozzászólás

juhasz_andras01_gs“Ha a Biblia fényében vizsgáljuk a jelenkor történéseit, legyenek azok történelmi vagy gazdasági események, arra nézve is komoly eligazítást és válaszokat kaphat a ma embere.” Juhász Andrással, a Szeged-Kálvin Téri Református Egyházközség lelkipásztorával, a Csongrádi Református Egyházmegye esperesével arról beszélgettünk, miként állják meg helyüket a református egyház közel 500 éves tanításai.
Tovább »

Felavatták az ópusztaszeri kápolnát pünkösdvasárnap + FOTÓK

2015. május 24., vasárnap · 2 hozzászólás

kapolnaazado_opusztaszer12_gsAkár egy népzenei fesztivál helyszínének is beillett volna az ópusztaszeri emlékpark, annyian ragadtak hangszert pünkösdvasárnap. Idén nemcsak a hagyományőrző játékokról és a népi szokásokról szólt a forgatag, hanem felszentelték a Pallavicini család egykori imádkozó helyét, az ányási kápolnát is. Az ökumenikus vallási útvonal részeként rekonstruált kápolnával teljessé vált a dél-alföldi falvakat bemutató skanzen.
Tovább »

Fellobbant a remény gyertyájának lángja a Dugonics téren + FOTÓK

2013. december 8., vasárnap · Hozzászólok

advent2_gyertya_mj 024Akkor tart tovább néhány napnál az ünnep, ha tudjuk, hogy Jézus Krisztus születését ünnepeljük, aki Isten szeretetét hozta el az embereknek – fogalmazott Juhász András református lelkész a Dugonics téren, ahol Szabó Gábor rektorral gyújtotta meg a második adventi gyertyát.
Tovább »

Meggyújtották a második gyertyát a Dóm téri koszorún + FOTÓK

2012. december 9., vasárnap · Egy hozzászólás

Hogyan lehetne átmenteni a karácsonyt, az adventi várakozás örömét, derűjét, a szeretet melegségét a hétköznapokba? Úgy, ha nem önerőből próbálunk szeretni. Ha önerőből szeretünk, az nem tart sokáig, hangsúlyozta Juhász András lelkipásztor a Dóm téren rendezett adventi gyertyagyújtási ünnepségen.
Tovább »

Reformációra készülve: protestáns napok kiállítással + FOTÓK

2012. október 31., szerda · Hozzászólok

Immár 495 éve, hogy 1517. október 31-én Luther Márton ágoston rendi szerzetes, a teológia doktora, a wittenbergi egyetem tanára 95 tételével elindította a reformációt. Az évfordulóra Szegeden is a protestáns napokkal emlékeztek.
Tovább »

Nagyfai elítéltek pünkösdje a Kálvin téren

2011. június 12., vasárnap · Egy hozzászólás

punkosdi_it_fogvatartottakkal02_gs Évek óta hagyomány az, hogy a nagyobb ünnepek első napjának reggel 8 órai istentiszteletére börtönlelkész vezetésével fogvatartottak is érkeznek a Kálvin Téri Református Gyülekezethez. Pünkösd alkalmából idén is Szegedre látogattak a Nagyfai Büntetésvégrehajtási Intézet fogvatartottai.
Tovább »

Ég a második gyertya: „Ne csak karácsonykor legyünk jótékonyak” + FOTÓK

2010. december 5., vasárnap · Egy hozzászólás

advent_2_it (8) A Dóm téren felállított adventi koszorún a második gyertyát vasárnap este Blazovich László történész, Szeged díszpolgára és Juhász András református lelkész gyújtotta meg. Az összegyűltek előtt mindketten az embertársaink iránti szeretetről, és a jótékonyság egész évre való kiterjesztéséről beszéltek.
Tovább »