Blogstar: Születőben Bécsisztán

2017. szeptember 13., szerda · 2 hozzászólás

Amit nem sikerült elérnie Szulejmánnak, vagy Kara Musztafának, azt sikerült elérnie békés körülmények között a muzulmán világnak. Ahogy a Blogstar is írja, ha folytatódik a tendencia, pár évtizeden belül a keresztények jelentős kisebbségben lesznek az osztrák fővárosban. Tovább »

Szakértő: a dzsihadizmus benne van az iszlám alapműveiben

2017. szeptember 1., péntek · Hozzászólok

Az elmúlt időszak eseményei felértékelték azoknak a munkáját, akik profilokat tudnak alkotni arról, kik azok, akiket keresni kell terrorista tevékenységek miatt. Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója szerint a dzsihadizmus olyan politikai ideológia, mely fellelhető az iszlám alapműveiben. Tovább »

Szakértő: az iszlám szélsőséges értelmezése nem általános a muszlimok körében

2017. július 2., vasárnap · Hozzászólok

Bár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet iszlámértelmezése is egyfajta interpretációja a vallásnak, az a muszlimok körében egy “elképesztően kisebbségi” irányzat – mondta Rostoványi Zsolt iszlámszakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában. Tovább »

Iszlám tartalmú feliratok jelentek meg egy katolikus kápolnán Ljubljana közelében

2017. január 3., kedd · Hozzászólok

Allahu akbar! (Isten a leghatalmasabb!) és saría (iszlám törvénykezés) feliratú falfirka jelent meg egy katolikus kápolnán Ljubljana közelében, a népszerű Smarna Gora-i kirándulóhelyen – közölte a helyi sajtó kedden. A szlovén katolikus püspöki konferencia és az országban élő muzulmánok nagyobbik szervezete provokációnak és vandalizmusnak minősítette a feliratokat. Tovább »

Svéd neonáciból is lett iszlám radikalista – Sántha Hanga migrációkutatóval beszélgettünk

2016. november 6., vasárnap · 2 hozzászólás

tlk02_gs

Svédország menekültpolitikája, a skandináv állam sikeres és kevésbé sikeres integrációs lépései is szóba kerültek Sántha Hangával készített interjúnkban. A vezető elemző szerint a korábbi hazájukból magukkal hozott etnikai konfliktusok továbbélnek a migránsok körében. 22 év alatt 3-ról 186-ra nőtt azon negyedek száma az országban, ahol a bevándorlók többségben vannak. Tovább »

Gausz: a migrációval Németországot akarják tönkretenni vs. Máté-Tóth: egy csoport mindig valamivel szemben mozgósítható

2016. szeptember 27., kedd · Hozzászólok

Illegális bevándorlás - Migránsok a magyar-szerb határnál

A két egyetemi oktató a hallgatók felkérésére tartott előadást az iszlám és Európa viszonyáról. A vallástudomány professzora az iszlám és a kereszténység fogalmának összetettségéről beszélt, míg a filozófus a migráció okaival, hatásaival kapcsolatban fejtette ki véleményét. Tovább »

A francia muzulmánok többsége a francia értékrendet vallja

2016. szeptember 18., vasárnap · Hozzászólok

A franciaországi muzulmánoknak valamivel több mint negyede a társadalom peremén élő, szigorú vallásgyakorló, többségük viszont az állam és az egyház szétválasztását törvényben szabályozó szekularizált társadalom értékeit vallja magáénak – derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérésből. Tovább »

Svédországi magyar politikusnő: nem lehet az iszlámról, a hitről, a bevándorlásról beszélni

2016. augusztus 2., kedd · 2 hozzászólás

Illegális bevándorlás - Migránsok Hegyeshalomnál

Egyre több hír érkezik Svédországból arról, hogy milyen nehezen tudnak megküzdeni az ottani hatóságok a migráció okozta kihívásokkal. Miközben a svéd nagykövetség honlapján hónapok óta az illegálisan ott tartózkodókkal kapcsolatos szigorításokról esik szó, mégis kiskorú és fiatalkorú lányok tucatjainak szexuális zaklatásáról ír a nemzetközi sajtó. A szegedi származású Nagy Erika a helyi jobbközép párt tagja volt, mégis kizárták két éve a migrációval kapcsolatos állásfoglalása miatt. Úgy érzi, túl korán mondta ki azokat a kijelentéseket, amelyek ma beigazolódnak. Tovább »

Történelmi találkozó a katolikus egyházfő és a szunniták szellemi vezetője között

2016. május 23., hétfő · Hozzászólok

A nagy vallások vezetőinek a béke melletti, valamint az erőszakkal és terrorizmussal szembeni elkötelezettségét szorgalmazta Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja kettejük hétfői vatikáni találkozóján, amelytől azt remélik, hogy javít a két egyház elmúlt évekbeli fagyos viszonyán. Tovább »

A román elnöki hivatal nem ellenzi a Bukarestbe tervezett óriásmecset megépítését

2016. március 31., csütörtök · Egy hozzászólás

A román elnöki hivatal nem ellenzi, hogy felépüljön a Bukarestbe tervezett óriásmecset, csak az időpontot tartja alkalmatlannak a “terrorizmus és bevándorlás” miatt – jelentette csütörtökön az Agerpres hírügynökség az államfőhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Tovább »

Szegedi szakértő: nem zárható ki az ISIS terrortámadása hazánk ellen, de nem mi vagyunk a fő célpont

2016. március 31., csütörtök · 4 hozzászólás

Illegális bevándorlás - Röszke

A terrorszervezet vélt, vagy valós jelenlétét szimbolizálhatná egy budapesti támadás. Elsősorban Nagy-Britannia és Oroszország lakói félhetnek. Tovább »

Szegedi szakértő: “A nyár elejére állni fog a kerítés, vagy a magyar-román vagy a román-szerb határon!”

2016. január 21., csütörtök · Hozzászólok

migransok_0916_csutortok27_gs

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem meglepő az új bevándorlási útvonal, amelyen 60 határsértő próbálkozott az előző hétvégén. A román törvények már a migrációs válság előtt szigorúbban bírálták el a tiltott határátlépést. Tovább »

Kevesen sírták vissza a törököket a felszabadító háborúk után

2015. szeptember 11., péntek · 4 hozzászólás

papp_sandor01kf

Utánajártunk, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a magyarok a muszlim közösségekkel való együttélés során. Nagy Lajos hadai ütköztek meg először a törökkel, ha nem volt háború Mátyás idejében, akkor virágzó kereskedelmi kapcsolatok működtek, Szeged polgárai karakánul ellenálltak a kádinak, a kecskemétiek viszont éppen, hogy jól jártak a hódoltsággal. Tovább »

Nem iszlám és nem is állam – az ISIS-ről az európai és az iszlám jog szemszögéből + FOTÓK

2015. április 22., szerda · Egy hozzászólás

isis_eloadas05kf

Az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezetről értekezett az SZTE Bölcsész Karán Schiffner Imola, a Szegedi Tudományegyetem Állam -és Jogtudományi Kar oktatója és Cseh Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Állam – és Jogtudományi Karának oktatója, előbbi a nemzetközi jog és az ENSZ lehetőségeinek szempontjából, a második előadó pedig az iszlám jog normáinak fényében beszélt az ISIS tevékenységéről. Tovább »

A Charlie Hebdo-ról a Katolikus Házban

2015. február 10., kedd · Hozzászólok

charlie_hebdo_eloadas“A Charlie Hebdo üzenete avagy a tolerancia vége” címmel várja előadás az érdeklődőket a Dugonics téri Katolikus Házban február 24-én, kedden 18 órától. Az előadáson Máté-Tóth András valláskutató és Fodor István történész értekezik majd a témában. Tovább »

Terrorizmus, bevándorlás, sajtószabadság és iszlám – eltérő szempontok

2015. január 19., hétfő · Hozzászólok

karikatura

Két szakértőt, a szegedi Alliance Française elnökét, Csernus Sándort és egy vallástörténész iszlámkutatót, Fodor Istvánt kerestünk meg, hogy fejtsék ki véleményüket a Charlie Hebdo francia hetilap elleni merénylet és annak utóélete kapcsán. Tovább »

A hatóságok és az Emmi vizsgálja a Magyar Iszlám Közösség szociális ellátórendszerét

2015. január 18., vasárnap · Egy hozzászólás

Milliókat követelt az egyházi finanszírozásért cserébe egy szociális szolgáltató cégtől a Magyar Iszlám Közösség vezetése – írta vasárnap az mno.hu. Az ügyben a hatóságok is vizsgálódnak, Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter a Hír TV-nek azt mondta: vizsgálatot indítanak. Tovább »

Zimonyi István: A terrorizmusnak semmi köze az iszlámhoz!

2015. január 16., péntek · 6 hozzászólás

SZS20150114_zimonyi_istvan_002

„Őrült terroristák mindig vannak” – nyilatkozott hírportálunknak az SZTE BTK oktatója, aki négy évig vezette a Magyar Intézetet Kairóban. A történész elismeri a kultúrák különbözőségét, azonban a terrorizmus okait jóval gyakorlatiasabb eseményekben véli felfedezni. Tovább »

Felháborodás és fanatizmus – a párizsi vérengzés a vallás szemszögéből

2015. január 9., péntek · 12 hozzászólás

arabic-298760_1280

A francia Charlie Hebdo hetilapot ért terrorista akció háborítja fel és dönti gyászba a világ közvéleményét, a sajtó a vallási szélsőségektől és a sajtószabadság védelmétől hangos, de mennyire fonódik össze a terrorizmus az iszlámmal, és milyen következményei lehetnek az eseményeknek? Tovább »

Az iszlám előtt: az indiai kultúra térnyerése a korai Belső-Ázsiában

2014. július 30., szerda · Hozzászólok

S0124A36

Egy átlag európai számára, aki nem engedhet meg magának egy hosszabb indiai turistautat – internet ide vagy oda – India továbbra is csupán egy olyan egzotikus világ, amiről vajmi keveset tud. Egy újságolvasó is talán csak néhány – gyakorta megrázó – hír kapcsán találkozik az utóbbi időben vele: a kínainál is súlyosabb túlnépesedés, a gyakori nemi erőszak vagy éppen a nehézségek ellenére is egyre dinamikusabban bővülő gazdaság, avagy a bollywoody filmipar kapcsán lehet hallani róla ezt-azt. Mégha ezekhez hozzászámítjuk azt a kevés információt, amit a kasztrendszerről, a nagy eposzokról, a Mahábháratáról és a Rámájanáról, az indiai vallásokról avagy Gandhiról tudunk, még az is édeskevés e földrésznyi ország méreteihez és az egyetemes kultúrában betöltött szerepéhez képest. Látszólag ez egy zárt világ, mely érzethez hozzájárulhat az a tényező is, hogy az indiaiak többségének szemében egy idegen mindvégig idegen marad, így a hindu vallást sem lehet „fölvenni” úgy, ahogy a nagy világvallások többségét; jelentős részük szerint „hindunak egyszerűen születni kell”. Tovább »

A Korán szerint csak „kezelői” vagyunk Isten tulajdonának

2013. augusztus 27., kedd · 2 hozzászólás

eldin_asceric01_gsBelgrádban mintegy 100 ezer iszlám hívő van, Szerbia egész területét tekintve pedig közel félmillió muszlim él, a szegedi biblikus konferencián egyik vezetőjüket kérdeztük a Koránról. Tovább »

Vélemény: Roppant veszélyes játék

2012. szeptember 17., hétfő · Egy hozzászólás

Egyetlen felekezethez tartozó hívő sem viseli könnyen, ha a toleranciát nem ismerők sértő megjegyzést tesznek a vallására, hitbéli meggyőződésére. Lett légyen az katolikus, protestáns, izraelita, hindu vagy netán iszlám hívő. Az iszlám követői pedig talán a legérzékenyebben (s tegyük hozzá: gyakran a legerőszakosabb eszközökkel) reagálnak az őket ért sérelmekre. Ezt teszik most is, amikor a Mohamed prófétát kigúnyoló film miatt nagykövetségeket, konzulátusokat támadnak meg szerte a világon.

Tovább »

Maróth Miklós MTA-alelnök: A keleti nyitás nem kurultájozás és kuruzslás!

2012. május 13., vasárnap · Egy hozzászólás

Érdemes lenne jobban figyelnünk a keleti kultúrára és tudományra, különösen most, hogy gazdaságilag is errefelé orientálódik Magyarország – világlott ki Maróth Miklós akadémikus, orientalista professzor, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökének szavaiból, aki a Szegedi Akadémiai Bizottság Tudósklub Egyesületének meghívására érkezett Szegedre.
Tovább »

Európában fogynak és csatároznak a keresztények

2011. február 28., hétfő · 11 hozzászólás

A jelenleg zajló észak-afrikai, külpolitikai események, tekintve, hogy még nem zárultak le, több kérdést nyitva hagynak. Ugyanakkor az már most látszik, hogy erős vallási színezetüknek köszönhetően mintha egy reflektorral világítanának át a szomszédos kontinensre: Európára, ahol egyes kutatások úgy találták, hogy az emberek kevesebb mint 2%-a állítja magáról, hogy élő hitű keresztény.
Tovább »

Vallástörténeti előadások a Somogyi-könyvtár szervezésében

2009. szeptember 30., szerda · Egy hozzászólás

A Somogyi-könyvtárban október 22-ig látogatható “A tisztelet tisztelete” – a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében című kiállítás. Ehhez a tárlathoz kapcsolódóan októberben érdeklődő fiatalok számára előadássorozatot szervez a könyvtár a Belvárosi Plébánia, a Szegedi Zsidó Hitközség, a Hittudományi Főiskola és Szegeden tanuló, perzsa és arab diákok bevonásával.
Tovább »

„Ökumenére vezérlő kalauz” a Somogyiban

2009. július 24., péntek · Hozzászólok

somogyi12.jpgSzínes művelődéstörténet a vallás kapcsán az ökumené jegyében – egy kifejezésben így foglalható össze „A tisztelet tisztelete – a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében” című, a nemzetközi közönség érdeklődésére is számot tartó kiállítás, mely nem csupán hittudományi, hanem történeti, földrajzi, etnográfiai, művészeti tárgyú művekből válogatva mutatja be a világ vallásait, az egyes kultúrák hitét, erkölcsét. Tovább »

A kereszténység és a politika kapcsolatáról

2009. június 21., vasárnap · Hozzászólok

A keresztény egyházak és azok hívei hitüket, egyházi tanításukat nemcsak a spiritualitás terén vagy a magánélet szférájában jelenítik meg, hanem a közéletben is. Ez nemcsak a magyar állam alkotmányából következő állampolgári joguk, hanem – mint saját szabályok szerint működő vallási közösség tagjainak – hitbéli kötelességük is. Az ilyen jellegű megnyilvánulások korlátozása nem pusztán a hívek alapvető polgári jogainak csorbítása lenne, de a vallásgyakorlás szabadságának megbéklyózása is (hiszen pusztán egyházuk tanításai szerint járnak el a keresztény lelkészek, hívek, politikusok, amikor véleményüknek hangot adnak).

Tovább »

Iszlám radikalizmus az interneten

2008. augusztus 26., kedd · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Egyetlen radikális iszlám mozgalom sem létezhet médiajelenlét nélkül – fogalmazott Kovács Attila (képünkön), a pozsonyi Comenius Egyetem Összehasonlító Vallástudományi Tanszékének tanára a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke által harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi nyári egyetemen tartott előadásában. Hozzátette: az internet fontos hatása a radikális iszlám mozgalmakra, hogy sokkal elérhetőbbé és ismertebbé teszi azok ideológiáit és gondolatait. Tovább »