Forgács István: A „kollektív áldozat” szerep gátolja meg a cigánykérdés megoldását

2016. április 23., szombat · 2 hozzászólás

forgacs_istvan

„A cigányság esetében sokszor nem a valóságról beszélünk” – mondta el a hazai romaügy egyik első számú szakértője, az Európa Tanács volt munkatársa az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban tartott előadásán. Tovább »

Tanoda nyílhat Szegeden a roma gyerekek felzárkóztatásáért + VIDEÓ

2012. július 11., szerda · 11 hozzászólás

Egy részvételi kutatás segítségével mérte fel a gödöllői egyetem Környezeti társadalomkutatók (ESSRG) csoportja, a Védegylet szegedi csoportja és a helyi cigány önkormányzat a szegedi tanodával kapcsolatos igényeket az érintett cigány családok körében. A tanodában a cigánytelepeken élő gyerekek tanulhatnának kisebb csoportokban tanórákon kívül. Az intézmény a remények szerint már a közeljövőben elkezdhetné működését.
Tovább »

Összefogást sürget a szegedi cigányság + FOTÓK

2012. március 2., péntek · 18 hozzászólás

A városvezetés elhagyta a cigányságot – mondta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke csütörtök este a Szeged Étteremben, ahol a romák helyzetéről, az integrációs kísérletek főbb gondjairól tartottak konferenciát. Az elnök szerint a jelenlegi romastratégia csak tüneti kezelést nyújt, a problémák sokkal mélyebben gyökereznek.
Tovább »

Vélemény: Fajilag üldözött

2011. december 22., csütörtök · 7 hozzászólás

Kamarás Istvánnak jó állasa volt. Még az is lehet, hogy rossz tanácsokat adott, kapott. Az nem lehet, hogy mindenért, mindig mások felelősek. Igen el lehet futni a gondok elől, földrajzilag el lehet költözni jobb, ígéretesebbnek tűnő tájakra. El lehet menni idegenbe. Csak ne lenne az a fránya honvágy és a kényszerű asszimiláció!

Tovább »

Magyar Anna: Nem vitatható az Azori-szigeteki út célja

2011. december 10., szombat · 71 hozzászólás

Szakmailag vitathatatlan az Európai Régiók Gyűlésén való részvétel, és az Azori-szigeteken rendezett közgyűlés a Csongrád Megyei Önkormányzatnak egy fillérjébe sem került – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Magyar Anna, aki szintén részt vett a novemberi tanácskozáson.
Tovább »

Vélemény: Az érem két oldala

2011. április 24., vasárnap · 65 hozzászólás

Mindkét csoport abban érdekelt, hogy a szituáció romoljon. Hogy polgárháborús légkörben cigány-magyar etnikai villongások törjenek ki. Ugyanis ezek az erők és törekvések csak ilyen atmoszférában tudnának a hatalomra jutás esélyével foglalkozni. Nekik tehát a minél rosszabb, az annál jobb!

Tovább »

Sajóbábony után

2009. november 27., péntek · 6 hozzászólás

Az uniós választásokig a Jobbik nyugodtan játszhatta a Rend pártjának szerepét, de a Gárda feloszlatása miatti „állampolgári engedetlenségről” és a Gyurcsány-Bajnai-rezsimmel szembeni „ellenállásról” szóló tudósításokban a Jobbikot már a folyamatos balhékkal, rendőrségi ügyekkel asszociálhatják, függetlenül attól, hogy a Jobbiknak adott esetben igaza van-e vagy sem.

Tovább »

Vona: nem vagyunk sem az MSZP, sem a Fidesz kreatúrái

2009. november 22., vasárnap · 41 hozzászólás

vonagabor

Hogyan kell kiütni az MSZP-t, miért félnek a cigányok a gárdától, s mi a Jobbik és a Fidesz között feszülő konfliktus alapja – többek között erről is beszélgettünk egy exkluzív interjú keretében Vona Gáborral, a Jobbik országos elnökével pénteki szegedi látogatása során.
Tovább »

Új arisztokrácia jön?

2009. október 17., szombat · 9 hozzászólás

Az MSZP nem partner abban, hogy egy olyan új arisztokrácia jöjjön létre ebben az országban, amely kiváltságait és vagyonát aránytalanul magas közpénzek kifizetéséből szerzi meg.

Tovább »

Állatok

2009. augusztus 3., hétfő · 6 hozzászólás

Bayer Zsolt jobboldali publicista az olaszliszkai lincselés után állatoknak nevezte az elkövetőket, helyesen, de rosszul megírt cikkének minősítése óriási vihart kavart, mígnem Gusztos Péter országgyűlési képviselő (SZDSZ) véglényeknek titulálta a veszprémi gyilkosság elkövetőit – helyesen. Ha lehet különbséget tenni áldozat és áldozat között, gyermekek meggyilkolása megdöbbentőbb, torokszorítóbb.

Tovább »

Kis János és a cigánykérdés II.

2009. március 10., kedd · Hozzászólok

Kis János cikkének tartalmilag talán az a legprovokatívabb állítása, hogy „az erőforrásokért folyó küzdelemben” a romáknak az „önvédelem” érdekében „meg kell szerveződniük”, és „az önvédelem útján” azok adnák „elismert vezetőiket”, „akiknek van tapasztalatuk a szervezett erőszak terén”!

Tovább »

Kis János és a cigánykérdés I.

2009. március 9., hétfő · Egy hozzászólás

Kis János a romák védelmében okkal sorolja fel a romák sérelmére elkövetett bűncselekményeket, de semmit mond a romák által elkövetett bűncselekményekről. Érvelési stratégiája az, hogy az elkövetők etnikai hovatartozását nem szabad firtatni, viszont nem fejti ki, hogy roma minőségben miért csak áldozata lehet valaki egy bűncselekménynek, és miért nem lehet elkövetője.

Tovább »

Franka Tibor jobboldali összefogásra buzdított

2008. november 15., szombat · Hozzászólok

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a makói civilszervezetek és jobboldali önkormányzati képviselők által szervezett Makói Szalon közéleti rendezvénysorozat, melynek hetedik estjére került sor a héten. Ezúttal Franka Tibor újságíró, Kerepes polgármestere osztotta meg véleményét a közönséggel. Tovább »