Szent Pál Római levelét értelmezik a biblikusok Szegeden

2017. augusztus 28., hétfő · Hozzászólok

A reformáció ötszázadik évfordulója adta a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia alaptémáját, a sok vitát kiváltó Római levélről tanácskoznak a biblikusok. A rendezvényhez egy jótékonysági koncert is kapcsolódik, kedden este a dómban felekezetek zenéi csendülnek fel. Tovább »

A keleti és a nyugati egyház szemszögéből vizsgálják a Római levelet Szegeden

2017. augusztus 17., csütörtök · Hozzászólok

benyik_gyorgy_sajttaj003kf

A reformáció által legtöbbet vitatott Római levél lesz a központi témája a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciának, amit augusztus végén rendeznek Szegeden – tájékoztatott Benyik György, a konferencia igazgatója. Bemutatták az 500 hangú Biblia CD-változatát is, és elhangzott, hogy a világban szétszórtan élő magyarok hangzó Bibliáját 2020-ig szeretnék elkészíteni. Tovább »

Mindenki számára hozzáférhető magyar nyelvű hangos biblia készült

2017. január 11., szerda · 2 hozzászólás

biblia_konyv

A Kárpát-medence magyarok lakta vidékein élő ötszáz önkéntes részvételével mindenki számára hozzáférhető hangos biblia készült – tájékoztatta Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa az MTI-t. Tovább »

Magyar nyelvű katolikus-protestáns Biblia létrehozásáról is tanácskoznak Szegeden

2016. augusztus 30., kedd · 6 hozzászólás

biblikus_konferencia14_gs

„Vallási és kulturális konfliktusok a Bibliában és az ősegyházban” címmel rendezik meg a 27. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát, amelyen egy hiánypótló mű, egy katolikus-protestáns magyar nyelvű bibliafordítás lehetőségeit is vizsgálják a szakemberek. Tovább »

A Vatikán könyvtárába került a Szegedi Biblia hasonmás kiadása

2016. május 6., péntek · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_001Május 4-én értesítette a vatikáni követség Benyik Györgyöt, a szegedi Szent Gellért-plébániaközösség plébánosát, hogy a kézzel másolt Biblia Újszövetségi részének fakszimile kiadását a Vatikáni könyvtár különleges könyvek szekciójába helyezték el. Az eredeti, bőrkötetes kódexet pedig Germanicum et Hungaricum kollégium könyvtárában állították ki.
Tovább »

A Somogyi-könyvtár is kapott a szegediek kézírásos Bibliájából + FOTÓK

2016. január 22., péntek · Hozzászólok

kezzel_irott_biblia10_gsA Ferenc pápának tavaly októberben átadott, kézzel másolt Biblia hasonmását ajándékozták a Somogyi-könyvtárnak, hiszen az intézmény felelt többek között a kezdeményezés lebonyolításáért. Benyik György bibliakutatótól megtudtuk, legközelebb egy közös, magyar nyelvű hangos biblia rögzítését tervezi.
Tovább »

Ferenc pápát megindította a szegedi kezdeményezésre kézzel másolt Biblia

2016. január 20., szerda · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_001

A pápának tavaly decemberben átadott, kézzel másolt Biblia bőrkötéses hasonmás változatának első kötetét mutatják be pénteken a Somogyi-könyvtárban.
Tovább »

Átadták a zarándokok a kézzel másolt bibliát Ferenc pápának

2015. október 14., szerda · Hozzászólok

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_008

Nyilvános kihallgatáson adták át zarándokok a Vatikánban Ferenc pápának szerdán azt a kézírásos bibliamásolatot, amelynek készítésében több mint ötezren vettek részt – közölte Benyik György bibliakutató az MTI-vel. Tovább »

Jövő héten veszi át Ferenc pápa a kézzel másolt Bibliát + FOTÓK

2015. október 8., csütörtök · 2 hozzászólás

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_008

Több mint 5000 oldalból áll, a szegedieken kívül anyaországbeli magyarok, határon túli magyarok és külföldiek is részt vettek benne. A pápa október 14-én veszi át az ökumenikus összefogással elkészült munkát. Tovább »

Középpontban a gyűlölet és a szeretet – megkezdődött Szegeden a biblikus konferencia + FOTÓK

2015. augusztus 28., péntek · 2 hozzászólás

biblikus_konferencia01_gs

Gyűlölet és kiengesztelődés a Bibliában – ezt a témát járja körül a 26. Nemzetközi Biblikus Konferencia, mely keretében pénteken bemutatják a Ferenc pápának szánt első kézzel írott Szegedi Bibliát is. Az idei rendezvény érdekessége, hogy írókat is meghívtak, akik műveikkel tovább aktualizálják a témát. Tovább »

Bibliamásolók a Hangoskönyvtárban – Kézírással másolják a Szentírást + FOTÓK

2015. január 22., csütörtök · 4 hozzászólás

masolas_a_bibliabol15_gs

Ferenc pápának tervezik átadni a Szentírás kézírásos másolatát, mely munkába a Magyar Kultúra Napján szegedi közéleti személyiségek is bekapcsolódtak. Benyik György teológus a Szent Gellért templom építésének negyvenedik évfordulója alkalmából hirdette meg ezt a különleges kezdeményezést, melyhez már több mint háromszázan csatlakoztak. Tovább »

Éves konferenciára gyűlnek a legkiemelkedőbb bibliakutatók Szegeden

2014. augusztus 1., péntek · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_001

Szegeden két konferenciára öt kontinensről közel 700 egyetemet képviselve jelennek meg a világ legkiemelkedőbb Újszövetség-kutatói.
Tovább »

Öt kontinens bibliakutatói érkeznek Szegedre

2014. június 27., péntek · Hozzászólok

Idén először lesz hazánk a helyszíne a bibliatudósok nagy nemzetközi konferenciájának, a Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS) éves közgyűlésének. Az eseményre öt kontinens egyetemeiről érkeznek majd a világ legkiemelkedőbb újszövetség-kutatói. Az SNTS-t 1945-ben (69 évvel ezelőtt) Oxfordban alapították, és minden évben más-más tudományos intézet nyerheti el az éves tudományos seregszemle rendezésének jogát. Tovább »

Filmmel, honlappal, mobilalkalmazással is népszerűsítik az új fordítású Bibliát

2014. április 30., szerda · Egy hozzászólás

biblia

Az interneten terjesztett háromrészes reklámfilmsorozattal, a www.bibliajarat.hu honlappal és mobiltelefonos alkalmazással is népszerűsíti a Magyar Bibliatársulat Alapítvány az új fordítású Bibliát – közölte a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata.
Tovább »

Szentírások nyomában a biblikus konferencián + FOTÓK

2013. augusztus 28., szerda · Egy hozzászólás

bibliak06_gsKülönleges Szentíráskiadásokat válogattak össze a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből, melyeket a jubileumi 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia részvevőinek figyelmébe ajánlottak.
Tovább »

Jakubinyi György: Isten szava örök

2013. augusztus 26., hétfő · Hozzászólok

jakubinyi_gyorgy01_gs„A megváltás örömhíre örök, a világ azonban változik, így az evangéliumot mindig a kor körülményeire kell alkalmazni” – nyilatkozta portálunknak Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a 25. Nemzetközi Biblikus Konferencián.
Tovább »

Rekordszámú előadó és résztvevő a jubileumi biblikus konferencián + FOTÓK

2013. augusztus 23., péntek · Hozzászólok

biblikus_konferencia01_gsA szegények és gazdagok helyzetét vizsgálja a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban a 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia, melynek keretében átadták a Gnilka-díjakat is.
Tovább »

Nemzetközi biblikus konferencia Szegeden

2012. augusztus 17., péntek · Hozzászólok

Jézustól Krisztusig címmel nemzetközi biblikus konferencia kezdődik kedden a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán – tájékoztatta Benyik György, a felsőoktatási intézmény tanszékvezető professzora, a háromnapos tudományos tanácskozás szervezője az MTI-t.
Tovább »

Szeged kitüntetettjei fogadtak örökbe könyveket a Somogyiban + FOTÓK

2012. május 27., vasárnap · Egy hozzászólás

A Szeged Napja ünnepségsorozathoz kapcsolódó hagyomány, hogy a város kitüntetettjei könyvet fogadnak örökbe. Dobozy Attila díszpolgár egy Bibliát, míg a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért kitüntetett Minamizuka Shingo két Rózsa Sándorról szóló kiadványt fogadott örökbe.
Tovább »

Húsvéti múltidéző – a bárány, a tojás és a sonka hagyománya

2012. április 7., szombat · Hozzászólok

Itt van végre! Beköszönt a tavasz, csak azért is kirügyeznek a fák, a csontjainkból lassan kiszivárog a hideg. Főzzük a sonkát, reszeljük a tormát, festjük a tojást, s közben – természetesen – nem gondolunk arra, hogy eleink ötszáz, ezerötszáz évvel ezelőtt ugyanígy várták a tavasz kirobbanását, a húsvétot.
Tovább »

Szentírás vasárnapja – párbeszéd Isten és ember között

2011. szeptember 23., péntek · 2 hozzászólás

Minden évben szeptember utolsó vasárnapján, idén szeptember 25-én ünnepli az egyház Szentírás vasárnapját. A Biblia védőszentjének, Szent Jeromosnak az ünnepéhez, szeptember 30-ához legközelebb eső vasárnapon a katolikus egyház különös figyelmet szentel a Szentírásnak.
Tovább »

Az igazi keresztény politika

2011. április 12., kedd · 34 hozzászólás

Az aktuálpolitika és az igaz hit egyre erősebben és egyre többet csatározik. A kereszténységen belül a különböző felekezeteket tekintve, egyre nagyobb a megosztottság a politikához viszonyítottan: bizonyos egyházak a világ szemében közelebb kerültek az aktuális politika révén a világi, törvényi egyházi mivoltukhoz, bizonyos egyházak, pedig távolabb kerültek a világi, törvényi egyház megfogalmazástól. Nézzük akkor meg, hogy a világi meghatározók felett, milyen állampolgársága, jogai és lehetőségei vannak egy élő hitű kereszténynek.
Tovább »

A test bibliai megjelenéséről értekezik az idei Nemzetközi Biblikus Konferencia Szegeden

2010. szeptember 8., szerda · Hozzászólok

A Bibliában megjelenő test lesz a témája idén a XXII. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciának; a csütörtökön kezdődő rendezvényen a Szentírásban megjelenő testiséget elemzik – mondta el az MTI-nek a szervező Benyik György, a szegedi Gál Ferenc hittudományi főiskola teológiatanára.
Tovább »

Vallástörténeti előadások a Somogyi-könyvtár szervezésében

2009. szeptember 30., szerda · Egy hozzászólás

A Somogyi-könyvtárban október 22-ig látogatható “A tisztelet tisztelete” – a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében című kiállítás. Ehhez a tárlathoz kapcsolódóan októberben érdeklődő fiatalok számára előadássorozatot szervez a könyvtár a Belvárosi Plébánia, a Szegedi Zsidó Hitközség, a Hittudományi Főiskola és Szegeden tanuló, perzsa és arab diákok bevonásával.
Tovább »

„Ökumenére vezérlő kalauz” a Somogyiban

2009. július 24., péntek · Hozzászólok

somogyi12.jpgSzínes művelődéstörténet a vallás kapcsán az ökumené jegyében – egy kifejezésben így foglalható össze „A tisztelet tisztelete – a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében” című, a nemzetközi közönség érdeklődésére is számot tartó kiállítás, mely nem csupán hittudományi, hanem történeti, földrajzi, etnográfiai, művészeti tárgyú művekből válogatva mutatja be a világ vallásait, az egyes kultúrák hitét, erkölcsét. Tovább »

A tyúk vagy a tojás?

2009. február 21., szombat · Hozzászólok

Egy szimbólumok és jelentésrétegek sokaságát magában hordozó ókori szöveget és az arra épülő több ezer éves vallási tradíciót nem lehet a természettudományok eszközével diszkreditálni. Ugyanakkor azt, aki nem hisz Istenben, s nem hiszi, hogy az embernek van lelke, képtelenség meggyőzni olyan – bibliai – szövegekre hivatkozva, amelyek autoritását éppen az adja, hogy sorai mögött a természetfelettieket sejtik követői.

Tovább »

Evolúció kontra teremtéstörténet?

2009. február 16., hétfő · Egy hozzászólás

Idén február 12-én hazánkban is megemlékeztek a Darwin-napról, a szegedi programok pedig február 16-tól kezdődnek. Darwin, darwinizmus, evolúció – olyan fogalmak, amiket a köztudat hagyományosan – és tévesen – szembehelyez a Bibliával, a teremtéstörténettel, a vallásos gondolkodással, pedig két különböző dologról van szó: a Szentírás hitvallás, az evolúcióelmélet pedig tudományos elmélet. Tovább »

Múzeum: A hét főbűn – testközelből

2009. február 2., hétfő · Hozzászólok

A hét bibliai főbűn a Paradicsomból való kiűzetés óta keseríti meg az emberiség életét. Ezek a bűnök kelnek életre február 4-én 18 órától a Móra Ferenc Múzeum falai között, egy kísérleti jellegű előadás segítségével. A közreműködők – Pataki Ferenc színművész, Kiss Ági bábszínész és a Kelemen Színitanoda növendékei – egy bibliai nyomozást, egy közös kalandot kínálnak a látogatónak, mely során a múzeumban jár majd Lucifer, Káin, Mária Magdolna vagy Poncius Pilátus is – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. Tovább »

Szombat-vasárnap: fókuszban a kultúra

2009. január 16., péntek · Hozzászólok

Ezen a hétvégén igazán lesz alkalmunk művelődni. Szombaton és vasárnap egyaránt válogathatunk színházi és operaelőadások között, a bábszínház is játszik vasárnap. Egy különleges kiállítás látogatható a múzeumban, ahol 76 nyelven láthatunk Bibliákat, a világ minden tájáról. A Reökben vasárnapig tart nyitva a XXVI. Sajtófotó Kiállítás, ha még nem látták, ne mulasszák el. Továbbra is mozi minden mennyiségben, a megszokott 2D – dráma, vígjáték – és a péntek óta látható 3D változatban a U2 koncertfilm. Szombat este pedig buli mindenkinek, minden műfajban. Tovább »

Múzeum: Szentírás 76 nyelven

2009. január 14., szerda · Hozzászólok

Hetvenhat különböző nyelvű Szentírást tekinthetnek meg az érdeklődők a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a nagyszabású bibliai műkincs tárlat kísérő-kiállításaként. A patinás kollekció Kiss Norbert nyelvész magángyűjteménye, aki 17 éves kora óta gyűjti a Bibliákat, válogatása egyik első darabját az izlandi államfőtől kapta – tájékoztatott Medgyesi Konstantin sajtóreferens. Tovább »

Múzeum: bemutatták a Maulbertsch-képet

2008. november 26., szerda · Hozzászólok

Újabb különleges műalkotással bővült a Móra Ferenc Múzeum négymilliárdos értékű bibliai műkincs-tárlata. Franz Anton Maulbertsch majd 30 millió forint értékű „Mária látogatása Erzsébetnél” című vászonra festett színvázlata már megérkezett a közgyűjteménybe – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. A képet november 26-án Zombori István megyei múzeumigazgató mutatta be. Tovább »

Püspökök és teológusok a Biblia Évéről

2008. november 26., szerda · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Lassan végéhez közeleg a Biblia Éve – ez azonban nem jelenti azt, hogy a Biblia jövőre kevésbé lenne fontos, mint most – emelték ki azon a Közéleti Kávéház által rendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelynek a Szegedi Református Egyetemi Lelkészség adott otthont a Honvéd téri református templomban. Az eseményen a Biblia Évének tapasztalait összegezték a történelmi egyházak püspökei és teológusai. Tovább »

A botanikus a tiltott fa gyümölcséről

2008. november 26., szerda · Hozzászólok

Fotó: Gémes Sándor

Milyen növényeket termesztettek a Biblia korának emberei? Hány növényfaj szerepel a Szentírásban? Vajon milyen fa állt az Éden kertjében, amely tiltott gyümölcsének megízlelése miatt az első emberpár kiűzettetett a Paradicsomból? Kedden, a Közéleti Kávéház rendezésében „A bibliai korok emberének növényei” címmel, a Somogyi-könyvtárban megtartott előadásában Juhász Miklós címzetes egyetemi tanár ilyen és hasonló kérdésekre keresett választ. Tovább »

Móra-múzeum: az esztéta és a valláskutató vitája

2008. november 20., csütörtök · Hozzászólok

Az elveszett frigyládától a Szent Grálig – Réz András esztéta és Máté-Tóth András valláskutató vitázik a bibliai világ esztétikumáról november 21-én, pénteken 18 órától a Móra Ferenc Múzeumban. Két szenzációs, de teljesen különböző elme „összecsapásának” lehetünk szem- és fültanúi az eseményen, amelyen például azt boncolgatják, hogy a 16. és 17. században mit jelentettek az egyszerű ember számára a vallási kegytárgyak, és azt is, hogy ma fel tudunk-e nézni ezekre, és ha igen, akkor hogyan. Ez azonban csak a vita kiindulópontja… – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. Tovább »

Következő oldal »