ARC

Geréb Ágnes: „A szülés gyógyít”

Geréb Ágnes: „A szülés gyógyít”

2009. április 26., vasárnap
Geréb Ágnes: „A szülés gyógyít”
gerebagnes1
A nők szülés alatti tapasztalatairól és az azokból eredő traumák okairól szóló könyv - Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában (Katarzis vagy krízis?) - bemutatóját tartották szombat este a Millenniumi Klubban. A könyv kapcsán Tóth Erzsébet szegedi osztályvezető szülésznő, Kovács Anita Anna mentálhigiénés szakember és Geréb Ágnes független bába beszélgettek az élet egyik legnagyobb csodájáról: a születésről. Az otthonszülés legismertebb hazai képviselőjét, Geréb Ágnest hivatásáról, a gyermekszülés ideális körülményeiről és a munkája miatti küzdelmekről kérdeztük.

- A „Világrajövő jövő..." című rendezvényen beszélgetünk, ahol zsúfolásig megtelt klubban gyermekeikkel érkező édesanyák, kismamák és apukák fogadták nagy szeretettel, meleg öleléssel, ajándékokkal.

- A jelenlévők nagy részét személyesen ismerem, kit már több, kit csak néhány éve. Sokukkal együtt lehettem egy vagy több gyermekük világra hozatalánál és az akkor kialakult bensőséges viszonyt valamilyen szinten általában mindenkivel tovább ápoljuk.

- Kérem, mesélje el, hogyan lett független bába az egykori szülész-nőgyógyász szakorvosból!

- Csak amikor már orvosként álltam a szülőszobában, akkor jöttem rá, hogy egyáltalán nem ez az a hivatás, amit kerestem magamnak. Például sokszor nem tudtam megérteni, hogy miért kell megműteni ezt vagy azt az édesanyát ahelyett, hogy türelemmel kivárnánk a természetes úton előbb-utóbb nagy valószínűséggel bekövetkező szülést. Hagyomány- és orvostisztelő családból jöttem. Ez is nehezítette, hogy rájöjjek: nem föltétlenül én vagyok az oka annak, ha nem látok összefüggést egy esetleges császármetszéses javallat és a valóság között. Volt néhány, apróságnak tűnő szülőszobai élményem, ami az otthonszülés felé vitt. Egyszer párnát tettem egy vajúdó lába alá, a szülőszobai főmadame meg dühösen kirántotta onnan és rámförmedt: „Mit képzelsz, ez nem hotel!" Egy másik alkalommal a fájdalmában támogatás után kiáltozó asszonynak a szülésznő annyit szólt vissza: „mindjárt jövök, aranyos, csak megigazítom a hajamat". Lassacskán megértettem, hogy pályát tévesztettem. A független bábaság a valódi hivatásom, amit lassan két évtizede már, hogy megtaláltam.

Szülésznők kényszerhelyzetben

- A könyvbemutató beszélgetés során szó esett róla, hogy a szülésznők kulcsszerepet játszanak a kórházi születések levezetésénél. Tóth Erzsébet is elmondta, hogy a legtöbb klinikán igyekeznek megteremteni a családias légkört a kismamák körül és általában ugyanaz a szülésznő van végig egy-egy anya mellett. Ön mit tart fő problémának velük kapcsolatban?

- Az elmúlt húsz évben sokat változott a helyzet minden téren, így el tudom képzelni, hogy ez a szakma is teljesen átalakult. Egy dolog azonban változatlan maradt: ez pedig az a hierarchikus rendszer, amibe az intézetben dolgozó szülésznők bele vannak kényszerítve. Hiába gondol a szülésznő másként valamit egy-egy esetben, mint az orvos - ha az orvos utasítja valamire, akkor azt meg kell tennie. Jó példa erre a gátmetszés, amit még ma is rutinszerűen végeznek csaknem minden szülésnél, ha kell, ha nem. Biztos vagyok benne, hogy odafigyeléssel és törődéssel a szülő nőknek örök életére szóló, traumát okozó momentumok többsége elkerülhető. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a legtöbb szülés utáni stressz szindróma (PTSD, azaz poszttraumás stressz-szindróma, ami nem azonos az ún. laktációs pszichózissal vagy gyermekágyi pszichózissal) a normálisnak elkönyvelt szülések után jelentkezik, nem csupán a komplikációkkal, császármetszéssel súlyosbított vajúdásokat követően. Ez azt mutatja, hogy nem a szakmai történés, hanem a bánásmód, ami a PTSD-t kiváltja.

Szexuális zaklatás pszichés következményeit is gyógyíthatja egy jó szülés

- Többek között erről is szól a könyvbemutató során ajánlott „A szülés árnyékában" című kötet.

- Ez egy fontos könyv minden szülő nő számára! Sheila Kitzinger kutatásainak eredményeképpen épp azokról a szenvedésekről és okaikról beszél, melyeket eddig figyelmen kívül hagytak, illetve gyermekágyi depressziónak vagy hormonhatásnak tituláltak. Ezek részletes leírása és jó néhány tanulság, tapasztalat szerepel a könyvben, amik ismeretében elkerülhető lehet a szülés utáni krízis kialakulása.

- Szó esett a kötet kapcsán a nemi erőszakot elszenvedett nők helyzetéről is.

- A világhírű kultúrantropológus sokat foglalkozott a szexuális zaklatást átélt nők életének és ezen belül különösen a szüléseik vizsgálatával. Egyértelműen látom: a szülés gyógyít - az ilyen borzasztó helyzetbe került nők is megerősödhetnek lelkileg általa, egyéni sorsok javulhatnak, változhatnak meg a szüléskor bejárt belső utazás következtében. Ehhez persze az szükséges, hogy értő, szerető közegben lehessen megtenni ezt az utat...

Otthonszülés: a választás lehetősége

- Önt már többször meghurcolták, az orvosszakma egy része és a média is támadta az otthonszülés érdekében tett erőfeszítéseiért. Hogyan viseli ezeket a küzdelmeket?

- Nem küzdelemként, hanem védekezésként élem meg mindezt. Rengeteg energiát elvesz tőlem, tőlünk, de minden egyes születés ennél sokkal többet ad vissza. A szülések során nemcsak az anya, hanem a körülötte lévők, így a segítők, bábák is hihetetlen sokat kapnak ebből a hatalmas felszabaduló energiából.

- Az otthonszülés ellen főként azt az érvet hozzák fel, hogy nem olyan biztonságos, mint klinikai körülmények között, ahol ha szükséges, azonnal műtéti beavatkozással segíthetnek az anyáknak.

gerebagnes3

- A külföldi szakirodalmat tudom ajánlani, az azokban lévő statisztikákból világosan látszik, hogy egyik szülési mód sem kevésbé kockázatosabb, mint a másik. (A legújabb fölmérésről

magyarul itt olvashatnak

.) Mi nem a kórházi szülés ellen beszélünk, hanem azt szeretnénk, ha a nőknek meglenne a választási lehetősége: mindenki ott szül a legkevesebb komplikációval, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát, ez egy könnyen belátható igazság. Ha valaki otthonában, családja körében szeretné világra hozni a babáját, akkor tehesse meg ezt is.

- Hogyan készítik fel a kismamákat az otthoni szülésre?

- Az első gyermeküket váró anyákat egyhetes bentlakásos tanfolyamon tanítjuk meg a várandósság, a szülés és az utána következő időszak jellemzőire. Ez idő alatt mindent megkérdezhetnek és mindenre választ is kapnak a naponta más-más szakember által tartott foglalkozások alatt. Az otthonszülésnél a

gondoskodás bábai modelljét követjük

a várandósság, a szülés és a gyermekágyi szak teljes idejét végigkísérik az asszonytársak, dúlák, bábák, ismerősökké válnak. A szülészeti osztályra betoppanó kismamákat általában számára idegenek fogadják, akik csak a szülés végéig maradnak mellettük, további kapcsolatuk nem lesz. Ismerősök jelenlétében a szülő nő jobban el tudja engedni magát, a hormonjai jobban működnek, a szülés kevesebb komplikációval jár.

- Mit tart a legfontosabb tényezőnek egy szülésnél?

- A rutinok elkerülését és az odafigyelő jelenlétet. Az előírt protokollokhoz való ragaszkodás helyett a szülő nő és a kisbaba aktuális szükségleteihez való folyamatos alkalmazkodást. Ez vezet a biztonsághoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.