Gasztro

Már nem sokáig eheted a gyrost és a dönert, ha a brüsszeli zöldeken múlik!

Már nem sokáig eheted a gyrost és a dönert, ha a brüsszeli zöldeken múlik!

2017. december 1., péntek
Már nem sokáig eheted a gyrost és a dönert, ha a brüsszeli zöldeken múlik!

Be akarják ugyanis tiltattni.

Német

lapértesülésszerint

az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága

a Zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte, hogy az "egészségi kockázatok miatt" tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban.

Az élelmiszeriparban gyakan használnak foszfátot, az ugyanis megköti a vizet. Ha ez nem lenne, akkor

a gyros- és dönerhús-gyártásban szétesne a nyársra rétegzett hús.

Ha betiltanák, akkor "összeomlana a dönerhús-gyártás" - hangsúlyozta Renate Sommer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik uniós képviselője. Az egészségpolitikára szakosodott képviselő pánikkeltéssel vádolta a Zöldeket és a szocialistákat, ugyanis

az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatai alapjána foszfátbevitel veszélytelen,

ha napi bevitel nem haladja meg a 4200 milligramot. Egy adag dönerhús pedig mindössze 134 milligramm foszfátot tartalmaz.

A kólában is van foszfát!

Foszfát egyébként például a kólában is van, nem véletlen, hogy Sommer szerint egy átlagos európai az évesdönerfogyasztásával annyi foszfátot visz be a szervezetébe, mintha meginna másfél liter kólát.

Az EU-ban naponta 500 tonna dönerhúst értékesítenek, és ennek 80 százalékát Németországban állítják elő.

UPDATE: Nem akarják betiltani a dönert (foszfátot)

Végveszélybe kerülhet egy tervezett uniós szabály miatt az egykori Nyugat-Berlinben kifejlesztett török gyorsétel, a döner - írta csütörtökön a Bild című német lap. A Bild cikke nyomán német sajtóban megjelent beszámolók alapján

nem valószínű, hogy rövidesen veszélybe kerül a döner.

Az ügy onnan ered, hogy az EU-ban nincs egységes szabályozás az úgynevezett nyársas húskészítmények foszfáttartalmáról. Így például Németországban szabad, Csehországban pedig tilos a foszfáthozzáadásával készült döner-, gyros vagy egyéb nyársas hús forgalmazása.

Az Európai Bizottság javasolta, hogy engedélyezzék valamennyi tagállamban az ilyen foszfáttartalmú - az üzleteknek rendszerint nyársra húzva előkészített,fagyasztott állapotban kiszállított - hústermékek árusítását.

Az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottsága viszont ellenzi a javaslatot. A testület szerint a végleges döntés előtt be kell várni az EFSA vizsgálatát a foszfáttartalmú élelmiszer-adalékanyagok lehetséges egészségkárosító hatásairól. A hatósági vizsgálat várhatóan jövőre ér véget. Az EP decemberben csupán a bizottsági előterjesztésről dönt majd, vagyis a jelenlegi szabályozás egyelőre biztosan nem változik, és az EP nem is tudná betiltani a foszfáttartalmú dönerhúst, mert nincsen ilyen felhatalmazása.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.