Írjon nekünk

Gasztro

Már nem sokáig eheted a gyrost és a dönert, ha a brüsszeli zöldeken múlik!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/arnold lajos.jpg

Megjelent:

Be akarják ugyanis tiltattni.

Német lapértesülés szerint az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága

a Zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte, hogy az “egészségi kockázatok miatt” tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban.

Az élelmiszeriparban gyakan használnak foszfátot, az ugyanis megköti a vizet. Ha ez nem lenne, akkor

a gyros- és dönerhús-gyártásban szétesne a nyársra rétegzett hús.

Ha betiltanák, akkor “összeomlana a dönerhús-gyártás” – hangsúlyozta Renate Sommer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik uniós képviselője.

Az egészségpolitikára szakosodott képviselő pánikkeltéssel vádolta a Zöldeket és a szocialistákat, ugyanis

az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatai alapján a foszfátbevitel veszélytelen,

ha napi bevitel nem haladja meg a 4200 milligramot. Egy adag dönerhús pedig mindössze 134 milligramm foszfátot tartalmaz.

A kólában is van foszfát!

Foszfát egyébként például a kólában is van, nem véletlen, hogy Sommer szerint egy átlagos európai az éves dönerfogyasztásával annyi foszfátot visz be a szervezetébe, mintha meginna másfél liter kólát.

Az EU-ban naponta 500 tonna dönerhúst értékesítenek, és ennek 80 százalékát Németországban állítják elő. 

UPDATE: Nem akarják betiltani a dönert (foszfátot)

Végveszélybe kerülhet egy tervezett uniós szabály miatt az egykori Nyugat-Berlinben kifejlesztett török gyorsétel, a döner – írta csütörtökön a Bild című német lap.

A Bild cikke nyomán német sajtóban megjelent beszámolók alapján

nem valószínű, hogy rövidesen veszélybe kerül a döner.

Az ügy onnan ered, hogy az EU-ban nincs egységes szabályozás az úgynevezett nyársas húskészítmények foszfáttartalmáról. Így például Németországban szabad, Csehországban pedig tilos a foszfáthozzáadásával készült döner-, gyros vagy egyéb nyársas hús forgalmazása.

Az Európai Bizottság javasolta, hogy engedélyezzék valamennyi tagállamban az ilyen foszfáttartalmú – az üzleteknek rendszerint nyársra húzva előkészített,  fagyasztott állapotban kiszállított – hústermékek árusítását.

Az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottsága viszont ellenzi a javaslatot. A testület szerint a végleges döntés előtt be kell várni az EFSA vizsgálatát a foszfáttartalmú élelmiszer-adalékanyagok lehetséges egészségkárosító hatásairól. A hatósági vizsgálat várhatóan jövőre ér véget.

Az EP decemberben csupán a bizottsági előterjesztésről dönt majd, vagyis a jelenlegi szabályozás egyelőre biztosan nem változik, és az EP nem is tudná betiltani a foszfáttartalmú dönerhúst, mert nincsen ilyen felhatalmazása. (MTI)

Hirdetés

Kommentek

Tovább olvasom

Gasztro

A szegediek új kedvence, a kürtöskalácsos fagyi!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/arnold lajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nemcsak szép, finom is… Teszteltük.

Tovább olvasom

Gasztro

Imádják a szegedi lány finomságait Kaliforniában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/arnold lajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

De vajon mit készíthet, ami ennyire elnyerte az amerikaiak tetszését?

Tovább olvasom

Rúzs

Vendégváró falatok percek alatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/arnold lajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Csöng a telefon, s a vonal túlsó végén valaki belekiabál a kagylóba: „Egy óra múlva ott vagyunk!” A leendő házigazda ilyenkor két dolgot tehet: vagy elmenekül otthonról, vagy pedig körülnéz, milyen különlegességeket lehetne összehozni néhány otthoni alapanyagból.

Tovább olvasom

Aktuál