Hírzóna

B. Nagy László: mintegy százmilliárd érkezik Szegedre

B. Nagy László: mintegy százmilliárd érkezik Szegedre

2017. december 6., szerda
B. Nagy László: mintegy százmilliárd érkezik Szegedre

A városhoz méltó fejlődési pályára állhat Szeged kormányzati támogatással – mondta el B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő, ismertetve, óvodák, bölcsődék és orvosi rendelők infrastrukturális fejlesztése is a projektek részét képezik a megyeszékhelyen. Emellett még számos beruházás megvalósulhat a közeljövőben, így épülhet egy új kézilabdacsarnok és „visszanyerheti” a második világháború előtti arculatát a Széchenyi tér.

A megye fejlesztési biztosa 2017 harmadik negyedévének főbb pályázati tudnivalóit foglalta össze sajtótájékoztatóján. Ismertette, a 2014-2020-as fejlesztési ciklus valamennyi pályázati kiírása már megjelent Magyarországon. A kormány célkitűzése, hogy hazánk valamennyi rendelkezésére álló uniós forrást használja fel. B. Nagy László szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), valamint a Modern Városok Programban (MVP) megvalósuló szegedi projektek a városhoz méltó fejlődési pályát biztosítanak,

nagyot léphet előre Szeged és a régió az elkövetkező időszakban.

Mint elmondta, a TOP keretében a megyében eddig 251 pályázat részesült pozitív elbírálásban, mintegy 45 milliárd forintot kitevő hazai és uniós társfinanszírozásban. Szeged jelen pillanatban 13,5 milliárd forint lekötött támogatással rendelkezik. „Ebből a forrásból megvalósulhat többek között kilenc óvoda, bölcsőde fejlesztése, összesen tizennégy óvoda, bölcsőde, általános iskola energetikai korszerűsítése.

Mintegy 3 milliárd forintból újulhat meg az újszegedi liget, az Odessza lakópark és Belső-Tarján környezete,

az összegből a kijelölt területek zöldfelületi rehabilitációjára kerül sor. Tartalmazza több mint félmilliárd forintból négy orvosi rendelő infrastrukturális fejlesztését, valamint több mint hétszáz millióból a szociális ellátás feltétele is javulhat a városban” – emelte ki.

A szegedi fejlesztések másik pillére a Modern Városok Program (MVP), amely az ország legnagyobb fejlesztési programjává nőtte ki magát. Hazánk huszonhárom megyei jogú városában mintegy 3400 milliárdnyi forrásból 260 projektet foglal magába, jelentős részben hazai finanszírozásban. Szegeden 16 projekten dolgoznak, néhány fontosabb lehet ezek közül a Belvárosi híd rekonstrukciója, a Széchenyi tér és a Mars tér megújítása, fedett uszoda építése az Etelka soron, új déli Tisza-híd létesítése Makó és Szeged közötti vasúti közlekedés fejlesztésével, egy szabadtéri atlétikai centrum kivitelezése, továbbá az ELI közelében egy ipari park is épülhet. Megjegyezte, a Dugonics tértől a műjégpályáig 9,4 milliárdból újulhat meg a villamosvonal, valamint járműveket is vásárolnak. B. Nagy László elmondta,

a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által 33 milliárdot, míg a Modern Városok Programban akár 70 milliárdot is fordíthat Szeged fejlesztésekre.

Korábban arról is

írtunk

, az utóbbi években költött már a kormány néhány tízmilliárdot – saját erőből és uniós források ide irányításával–, hogy lendületbe hozzák a várost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.