Bulvár

Egy édesanya is lehet fitt – Egyre többen változtatnak életmódjukon

Egy édesanya is lehet fitt – Egyre többen változtatnak életmódjukon

2017. november 8., szerda
Egy édesanya is lehet fitt – Egyre többen változtatnak életmódjukon

A szegedi hölgyek, édesanyák körében is kezd előtérbe helyeződni az egészséges életmód, táplálkozás. A hétköznapok során – ki-ki lehetőségeihez mérten – igyekszik változtatni korábbi rutinján.

„Manapság nagyon sok lehetőség áll a nők számára, hogy fiatalok, fittek maradjanak” – mondta el kérdésünkre válaszolva

Szabóné Papp Emőke

, a szegedi

Fittanyuka Menü & Sütibár

megálmodója. Kifejtette, más életritmusban éljük mindennapjainkat, mint sok-sok évvel ezelőtt, a gyermekvállalás időpontja is kitolódott, a társadalom részéről is nagyobb az elvárás, hogy egy nő ápolt, csinos, fiatalos maradjon, ennek kialakulásában a médiának, közösségi médiának hatalmas szerepe van. Véleménye szerint, ennek jó és rossz oldala is van egyaránt. A pozitívum, hogy egészséges életmóddal nemcsak egészségesek lehetünk, hanem az öregedési folyamatokat is lassíthatjuk. Negatívumként elmondta, nem tartja helyesnek, hogy egy frissen szült anyuka szülés után pár héttel máris vissza akarja nyerni a szülés előtti alakját, ugyanis a szervezetnek megvan a maga ritmusa, nem szabad semmit siettetni, mert többet ártunk vele.

Nem kell lemondani a finom ételekről

„Ami finom, az most már egészséges is – ez a mottónk, ugyanis ezzel azt a tévhitet szeretnénk eloszlatni az emberek fejében, hogy ami egészségesebb étel, az nem nyújt olyan élvezeti értéket, mint a finom, de kevésbé egészséges ételek vagy sütemények. Sokan még ebben a tévhitben élnek, habár manapság már egyre több ember, nő, anyuka nyit az egészségtudatos életmód felé” – fejtette ki Szabóné Papp Emőke, akit elmondása szerint mindig is érdekelt az egészséges életmód, életében a fordulópont tíz évvel ezelőtt érkezett el kislánya születését követően. Megjegyezte, amint anyuka lett, még több időt fordított a főzésre. Az egészséges alapanyagokat és azok szervezetünkre gyakorolt hatását már ismerte, lelkesen kísérletezett ki új étel- és süteményrecepteket. „Foglalkozom életmódtanácsadással, menükoordinációval, amely segítség lehet olyan személyek számára, akik szeretnének egészségtudatos életmódra váltani, vagy fogyni, fittebbek lenni, vagy akár ételallergiában szenvednek és nem tudják hirtelen, hogy milyet ételeket is fogyasszanak. Mindezt úgy, hogy közben élvezzék az ízeket és ne azt érezzék, hogy lemondanak a finom ételekről” – tette hozzá.

Megtudtuk, a mai trend a "tiszta" ételek irányába mutat. Sokan kerülik már a finomított alapanyagokat: a fehér lisztet, fehér cukrot, finomított olajat, tartósítószereket, ízfokozókat és azokat a termékeket, amelyek ezekből készülnek. Megfigyelhetően sokan térnek át a vegán, állati termékektől mentes ételekre is. Külföldön szintén népszerű az "

eat clean mozgalom

", amely már hazánkban is egyre több követővel bír.

Az első lépések az életmódváltáshoz

„Elsősorban azt tanácsolnám azoknak, akik úgy döntenek, változtatnak életmódjukon, hogy iktassák ki a finomított alapanyagokat, utána pedig csökkentsék az állati eredetű fehérjék, termékek fogyasztását” – emelte ki. Szabóné Papp Emőke hangsúlyozta, több zöldséget, teljes értékű, magas ásványianyag tartalmú gabonát is érdemes fogyasztani, ilyen lehet a zabpehely, köles, quinoa, tönköly. Szintén fontos a folyadékfogyasztást, pontosabban a tiszta víz bevitt mennyiségének emelése. Szerinte, ez már elég ahhoz, hogy a szervezet fellégezzen és hatékonyabban, egészségesebben működjön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.