Közélet

A betegek többsége még ragaszkodik a papíralapú recepthez

A betegek többsége még ragaszkodik a papíralapú recepthez

2017. november 12., vasárnap
A betegek többsége még ragaszkodik a papíralapú recepthez

Mérföldkövet jelent a novemberi hónap a magyar egészségügyben, ugyanis már minden magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles használni az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszerét, amely számos újdonsággal szolgál. Az e-recept létjogosultságáról is kikértük szakemberek véleményét.

Az EESZT a betegeket leginkább érintő és foglalkoztató eleme az e-recept. A kezdeti időszakban – november 1-jét követően – is megmaradnak a papíralapú, eddig ismert vények. A gyógyszerfelírás már az új rendszeren keresztül történik, de 2018. december 31-ig minden orvosnak kötelező papíralapon is kiadni a vényt. „Az átmeneti időszakban változatlanul állítjuk ki a papíralapú recepteket, a mai délelőttön például még senki nem kérte tőlem az elektronikus formátumot. A legtöbb idős betegemnek a régebbi, „hagyományos”, visszavonásig érvényes személyazonosító igazolványa van, így jogos kérdésként merült fel részükről, hogy mi lesz a teendőjük a későbbiek folyamán. Egy biztos, nem engedhetjük meg, hogy akár egyetlen beteg is ne jusson időben a gyógyszeréhez. Az átmeneti időszakban bízom benne, minden addig felmerülő kérdés még tisztázódik, zavartalan lesz a mindenkori ellátás” – emelte ki

dr. Kass Ferenc

újszegedi háziorvos. A szegedi Kígyó Patikában érdeklődésünkre elmondták, *-*nem tapasztaltak eddig a receptkezelésben lassító körülményt az elektronikus rendszer indítását követően. Az előfordult, hogy az új rendszer nem működött, de a betegellátást nem hátráltatta, mivel ekkor egyből átváltottak a korábbi rendszerre, az adatokat pedig később küldték fel az úgynevezett „felhőbe”. „Ezentúl minden orvos látni fogja a páciens teljes betegútját, így az összes leletét, valamint hogy hány helyen járt orvosnál, kiváltotta-e a gyógyszerét. Újonnan e-személyit eddig csak az egészségügyi dolgozóknak kellett csináltatniuk, ugyanis az új rendszerbe ezen keresztül léphetnek be. Akinek nincs, az a régi személyivel, TAJ-számmal együtt a továbbiakban is kitudja váltani azt a receptet is, ami nincs a kezében” – fejtette ki

Gyurisné dr. Török Éva

patikavezető. Kiemelte, a teljes átállást követően továbbra is lehetőség lesz arra, hogy a hozzátartozók váltsák ki a beteg gyógyszerét, ehhez az orvostól kapott “felírási igazolást” kell majd bemutatni a patikában. Megtudtuk, eddig egy esetben próbáltak e-személyivel gyógyszert kiváltani patikájukban.

Nyitóképünk jobb oldalán az e-recept papíralapú változata, míg a bal oldalon egy hagyományos vény látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.