Írjon nekünk

Egyház

Második alkalommal rendeztek Egyházmegyei Hittanos Találkozót

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Október 7-én, szombaton Orosházán az Eötvös József Katolikus Általános Iskola adott otthont az őszi egyházmegyei Hittanos Találkozónak, melyen közel kétszázan vettek részt.

Az egyházmegye Kateketikai Irodája által koordinált program Szent László élete és példája köré szerveződött. Bicsánszki József igazgató, majd Ft. Iványi László esperes-plébános köszöntötte a résztvevőket. Szent Lászlóról Harangozó Imre katekéta tartott bevezetőt, melyben a gyökerek fontosságára irányította a gyermekek figyelmét. Megidézve Szent László példáját, megosztva a jelenlevőkkel egy szentetornyai gyűjtésének mondáját. A délelőtt folyamán a csoportok Szent László életéhez kapcsolódó játékos feladatok által ismerkedhettek meg közelebbről a szent példájával. Délután csapatjátékok várták a résztvevőket, majd a ministránsok csoportfoglalkozásával ért véget a közös program. A találkozó az orosházi Jézus Szíve templomban szentmisével zárult, melyet Serfőző Levente és Arany Gábor atya celebráltak.

A Kateketikai Iroda évente két találkozót szervez, melynek tavaszi alkalma hagyományosan Szegeden, még az őszi hónapokban az egyházmegye északi részében, Békés megye területén kerül sor.

Október 13-15-ig a Domaszék-Zöldfás Lelkigyakorlatos Központban az év harmadik lelkigyakorlatán vehettek részt a hitoktatók, melyet Ft. Rosner Zsolt pécsi egyházmegyés atya vezetett Az ajándékozó Krisztus arcáról. Az elmélkedések által Keresztes Szent János istentapasztalatához kapcsolódva fedezhették fel a résztvevők, hogy Isten keresi és körbeöleli őket szeretetével. „Az Atya szeme a Fiún keresztül néz. A Fiú az Atya világra mosolygó arca.” Megpróbáltak a jelenlevők teret adni az őket kereső Istennek:” Életed egyenletébe engedd be a szeretetet, mint ismeretlent!” Az elmélkedések során bepillantást kaphattak a katekéták az éjszaka János szerinti értelmezésébe is, vagyis részesei lehettek annak az utazásnak, ahol a vezető Krisztus. Ez az utazás olyan területeken hoz fejlődést, amelyekben nem is reméltük. A sötétben is felragyog Isten arca.

Az elmélkedéseket vezetett és egyéni imák váltották föl, a katekéták párbeszélgetésben oszthatták meg egymással személyes tapasztalataikat, s lehetőség nyílt lelki beszélgetésekre is. Az eseménydús, és lelkileg mély tartalommal bíró részek a szentségimádásban és a szentmisékben érték el tetőpontjukat.

A Kateketikai Iroda közeljövőben tervezendő programjai:
November hónapban tervezett szakmai műhelyek témái következők: az imádság ereje, a szöveges értékelés, mint motiváció és a Bellarmin adatrögzítő rendszer közelről. Az alkalmak Orosházán, Szarvason és Szegeden kerülnek megrendezésre.

November 11-én Csépányi Gábor az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa Test-teo a hitoktatásban címmel tart továbbképzést Békéscsabán az egyházmegye hitoktatóinak, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában.

A Katekéta-mentor program keretében december 9-én Obbágy László atya Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola tanára tartja a katekéta-mentor továbbképzést, melyet szupervízió követ.

Kommentek

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Egyház

Bíró László tábori püspök a vasárnap jelentőségére is kitért Bordányban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A vasárnap tud megtartani bennünket – mondta el Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke, aki a szentmisét követően A házasság öröme az Egyház öröme címmel tartott előadást Bordányban.

Tovább olvasom

Aktuál