Közélet

Jól jönne még két kéz? – Otthon segítenek az önkéntesek Szegeden is

Jól jönne még két kéz? – Otthon segítenek az önkéntesek Szegeden is

2017. szeptember 27., szerda
Jól jönne még két kéz? – Otthon segítenek az önkéntesek Szegeden is

Jövő év januárjában indulhat el azoknak a szegedi önkénteseknek a képzése, akik a kisgyermekes szülők mindennapjait tehetik könnyebbé munkájukkal. Az Otthon Segítünk Alapítvány új projektjének keretén belül öt városban - köztük Szegeden - hoznak létre a helyi szolgálatokat.

„Tudjuk, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor éppenséggel a szavak vagy akár a tettek is sokat vesztenek jelentőségükből. Ezekben a pillanatokban a másik jelenléte, támogató ereje az, ami át tud lendíteni bennünket a nehéz helyzeteken, hiszen van valaki, aki segít viselni a terhet” – fogalmazott portálunknak

Beneda Attila

, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a „Generációk egymás között – Önkéntesség, Családsegítés, Egészségtudatosság” projektnyitó konferenciáján Szegeden. Kiemelte, az önkéntességnek sajnos hazánkban még nincs akkora kultúrája, mint sok más országban, de az Otthon Segítünk Alapítvány 16 éve tartó munkája arra enged következtetni, hogy a segítségnyújtásra való készség megvan. „A fejlesztési források elosztásánál fontos, hogy olyan irányelvek mentén haladjunk, amelyekkel a családokat tudjuk szolgálni. Az igazi, komoly építkezés az, amit a társadalom szerkezetében tudunk véghez vinni, az alapítvány működése remek példája ennek” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Lehőcz Monika

, az Otthon Segítünk Alapítvány igazgatója a SZEGEDma.hu-nak elmondta, fejlesztésük célja, hogy Kelet-Magyarország 8 megyeszékhelyén legyen helyi szolgálatuk, és elkezdjék a megyei koordinációs központok és hálózatok kiépítését. „Nagyon szeretnénk, ha minden megyeszékhelyen, illetve nagyobb városban lenne segítőnk. Régi vágyunk, hogy Szeged koordinációs központtá váljon, mert ebben az esetben a környező településeken is elindulhatna az önkéntes program, s így régiós szinten tudnánk fejlődni” – nyilatkozta az igazgató. A csongrádi megyeszékhelyen szeretnék megvalósítani a helyi koordinátorok 120 órában történő képzését. Megjegyezte, több alkalommal elindították már a projektet, mégis úgy alakult, hogy rajtuk kívülálló okok miatt a központi képzést nem tudták megtartani. A tervek szerint januárban kezdődik meg annak az eddig három önkéntes jelentkezőnek a felkészítése, akik a későbbiek folyamán jogosultak lesznek további önkéntesek képzésére is. A céljuk prevenciós céllal segíteni a kisgyermekes szülőknek, családoknak, hogy a felmerült problémákat pozitív szemlélettel oldják meg. Az alapítványnak Budapesten nyolc, vidéken pedig tizennégy városban működik helyi szolgálata. Miskolcon öt éve indult útjára a program, Debrecenben és Nyíregyházán pedig a képzett önkéntes szervezők tavasztól működtetik a helyi szolgálataikat. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán a jelenlegi nyertes projektjük keretén belül öt városban, Békéscsabán, Kecskeméten, Salgótarjánban, Szolnokon és Szegeden tervezik a helyi szolgálataik kialakítását. A projektnyitó konferencián többek közt olyan témákban hallhattak előadásokat az érdeklődők, mint az egészségtudatosság, a családtörténet szerepe a gyermekek önbecsülésének megalapozásában, valamint az önkéntesség egyéni és társadalmi hasznossága. Az Otthon Segítünk Alapítvány önkéntes programjáról bővebb információk

ITT

találhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.