Közélet

Egyedül indul a Momentum 2018-ban

Egyedül indul a Momentum 2018-ban

2017. augusztus 14., hétfő
Egyedül indul a Momentum 2018-ban
fekete-gyor_andras_mti

Nem kér az ellenzéki összefogás-cirkuszból a Momentum, a párt 106 egyéni jelölttel és saját miniszterelnök-jelölttel vesz részt az országgyűlési választásokon.

Pontot tett a legnagyobb dilemmájára a Momentum: a friss pártot az a kérdés feszítette ezidáig, hogy belefolyjon-e a Botka-Gyurcsány-féle baloldali iszapbirkózásba, vagy szintén nem kevés kockázattal járó önálló indulást válassza. A hétvégén megszületett a döntés a párt vezetőinek gyűlésén: a Momentum nem tárgyal senkivel, saját 106 egyéni indulóval és saját miniszterelnök-jelölttel vág neki a 2018-as országgyűlési választásoknak - írja az

Index

. Az korábban is egyértelmű volt a párt számára, hogy a teljes ellenzéki összefogásból nem kívánják kivenni a részüket, azonban a baloldali cicaharcot szintén elutasító LMP-vel reálisabbnak tűnt volna az együttműködés, illetve kérdésként merült fel az, hogy ha teljes összefogás nem is valósul meg másik párttal, az egyéni választókerületek terén koordinált együttműködés születhet-e. Erről mondott most le a Momentum, vállalva azt, hogy az önálló indulással tovább aprózza az egyébként is problémás ellenzéki oldalt. Nincsenek közös jelöltek, a Momentum politikusai még csak nem is tárgyalnak másokkal. Alakulóban a párt programja is,

Fekete-Győr András

elnök bizalmi szavazást kért magáról és a programjáról a küldöttgyűlésen. Fekete-Győr "a politikai irány megerősítését, a bal-jobb megosztottságon felülemelkedő, a jobboldali kulturális témákat is nyíltan felvállaló politikája" 90%-os megerősítést kapott a szavazáson. Hiányzó tényező a képletből a miniszterelnök-jelölt: a párt kijelentett, hogy saját jelöltet indít, ám egyelőre az is kérdés, hogy a párton belülről vagy kívülről érkezzen a kormányfőjelölt. Az Indexnek Fekete-Győr azt nyilatkozta, hogy október 15., vagyis a programismertetés után nevezik meg a miniszterelnök-jelöltet. Egy másik megválaszolatlan kérdés a Momentum háza táján a pártfinanszírozás, bár a tagdíjakból mellett egyéni felajánlásokból is folyik be pénz a pártkasszába, az önálló indulás költségeinek viseléséhez komolyabb háttérre kell szert tenni a Momentumnak. Fekete-Győr szerint számos támogatójuk akad, azonban őket nem nevezik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.