Közélet

Varga: a kormány azt szeretné elérni, hogy tovább mérséklődjenek a munkát terhelő járulékok, adók

Varga: a kormány azt szeretné elérni, hogy tovább mérséklődjenek a munkát terhelő járulékok, adók

2017. február 16., csütörtök
Varga: a kormány azt szeretné elérni, hogy tovább mérséklődjenek a munkát terhelő járulékok, adók
Varga Mihály

A kormány hosszabb távon azt szeretné elérni, hogy tovább mérsékelje a munkát terhelő járulékokat, adókat, a kormánynak a munkaadók és munkavállalók szervezeteivel tavaly novemberben kötött 6 éves megállapodása 2022-ig további jelentős járulékcsökkenést fog eredményezni - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter újságíróknak egy Budapesten megrendezett nemzetközi kamarai tanácskozáson.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) meghívására csütörtökön Budapesten ülésezett az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének (Eurochambres) elnöksége.

Varga Mihály

kiemelte: a kabinet szerdán egy olyan beszállítói program elindításáról tárgyalt, amely azt célozza meg, hogy a következő években a magyar nagyvállalatok, illetve az itteni multinacionális cégek képesek legyenek jelentős számú magyar kis- és középvállalkozást (kkv) bevonni a beszállítói hálózatukba, és lehetőség szerint ezeket a kkv-kat a nemzetközi piacra is kivinni, ott sikerrel szerepeltetni. Varga Mihály megerősítette: az idén a kormány a tavalyi szerényebb bővülés után 4 százalék fölötti gazdasági növekedést vár, a tavaly novemberi megállapodás is segíti a magasabb növekedési ráta elérését. Varga Mihály az európai kamarai vezetőknek tartott üzleti ebéden kiemelte: a kormány azt a két legfontosabb célt, amit kitűzött maga elé, teljesítette, egyrészt csökkentette az ország külső sérülékenységét, levitte az államháztartási hiányt, mérsékelte az államadósság GDP-hez mért hiányát, másrészt elérte, hogy az országban jelentősen emelkedett a munkahelyek száma, a foglalkoztatottság szintje. Az elmúlt években Magyarország helyzete minden főbb gazdasági mutató tekintetében jelentősen javult, ezzel lehetővé vált, hogy lefektessük a következő évek új gazdaságpolitikájának alapjait - hangsúlyozta a miniszter. A tárcavezető az elmúlt évek eredményei között említette egyebek mellett a 2013 óta tartó gazdasági növekedést. Hozzátette: tavaly az uniós források nélkül is 2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, emellett Európában az egyik legnagyobb mértékben, 2011 óta 6 százalékponttal csökkent az államadósság, és 17 éve nem látott kedvező helyzetben van az államháztartás, alacsony szinten áll az infláció, szemmel láthatóan bővül a lakossági fogyasztás is. Rámutatott: a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állt, tavaly már mind a három nagy hitelminősítőnél a befektetési kategóriába került át Magyarország. Hozzáfűzte, hogy ezzel az ország tőkevonzó képessége nagymértékben javult. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: 26 éve, vagyis a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint napjainkban. Több mint 4,4 millió embernek van munkája, a 2010-es állapotokkal összevetve elmondható, hogy napjainkban 700 ezerrel többen dolgoznak, a munkanélküliek száma pedig a felére csökkent, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékot mutat. A miniszter szerint különösen kedvező, hogy a foglalkoztatottság bővülését a bérek emelkedése is kíséri, a reálkeresetek 15 százalékkal többet érnek a 2010. évinél. Hozzátette: a novemberi bérmegállapodásnak köszönhetően 6 év alatt 40 százalékkal emelkedhetnek a reálkeresetek Magyarországon, a munkáltatói adóterhek nagymértékű csökkentésével pedig további versenyelőnyhöz juthat az ország.

Parragh László

, az MKIK elnöke elmondta: az itt tanácskozó európai kamarai vezetők elvihetik a kedvező híreket a magyar gazdaság állapotáról, megismertethetik Európa és a világ gazdasági szakembereit, vezetőit a Magyarországon zajló gazdasági folyamatokról, esetenként segíthetnek a Brüsszellel fennálló vitás kérdések rendezésében, megoldásában. A magyar gazdaság fejlesztésén a kormány és az MKIK közösen dolgozik, az együttműködés keretében 2010-ben megállapodás született a magyar gazdaság talpra állításának, a munkahelyek megvédésének és bővítésének, a kis- és közepes vállalkozások támogatásának, illetve a versenyképesség javításának érdekében. Az Eurochambres 43 nemzeti kereskedelmi és iparkamara szövetsége. Véleményformáló szervezetként jelentős lobbierővel rendelkezik az európai gazdaságot érintő kérdésekben. A nemzeti kamarák révén 1700 területi kamarát és 20 millió kamarai tagvállalatot képvisel a gazdaság széles spektrumából, az egyéni vállalkozóktól a multinacionális nagyvállalatokig. Az Eurochambres évtizedek óta dolgozik az üzleti környezet javításáért az Európai Unióban és azon kívül annak érdekében, hogy a cégek számára rendelkezésre álljanak az eredményes működésükhöz szükséges emberi, pénzügyi és anyagi erőforrások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.