Kultúra

Édes-bús zenés játékkal folytatódik a Szegedi Várjátékok

Édes-bús zenés játékkal folytatódik a Szegedi Várjátékok

2016. július 20., szerda
Édes-bús zenés játékkal folytatódik a Szegedi Várjátékok
szomoru_vasarnap_sajttaj001kf

Seress Rezső, a rendkívüli tehetségű dalszerző, ismert dallamai csendülnek fel pénteken a Szegedi Pinceszínház előadásában. A Szomorú vasárnap sorait az egész ország együtt énekli és ismeri a legendát, miszerint az édes-bús dal egykor tucatnyi ember késztetett öngyilkosságra. A szegedi darabot Ádám Tamás rendezi, Seress Rezsőt Gömöri Krisztián, kedvesét Csorba Kata alakítja.

Ádám Tamás

, egy évad kivételével, eddig hat alkalommal rendezett a Szegedi Várjátékokon, többek között a Kakukkfészek és a Peleskei Nótárius is hozzá fűzódik. A rendező azóta szerelmese a városnak, és a nyári játékoknak, melyben Szeged egyik legfontosabb kulturális ékkövét látja. Ádám Tamás az 1990-es években, a fővárosban már színpadra állította

Müller Péter

darabját, a bemutató kapcsán találkozott

Gömöri Krisztiánnal

, a szegedi teátrum színművészével, akiben első látásra

Seress Rezsőt

vélte felfedezni - idézte fel a pillanatot a várjátékok keddi sajtótájékoztatóján. "

Csorba Kata

olyan feleség, aki kihagyhatatlanná teszi a Szomorú vasárnapot" - fűzte tovább. Mint mondta, a szegedi bemutató nem lesz azonos a budapestivel, abban azonban már most biztos, hogy az első dalok felcsendülését követően a teljes nézőtér egyszerre dúdolja majd az édes-bús dallamokat. "És ez így megy végig, 12 dalon keresztül. Érdekes, hogy általában Seress dalait fejből ismerik, mégsem tudják, ki írta azokat" - tette hozzá érdekességképpen.

szomoru_vasarnap_sajttaj003kf

Csorba Kata úgy fogalmazott, szerelemmel játssza a darabot. Helén kapcsán egy olyan nőt alakít, aki csodálója lesz az érzelmileg labilis dalszerzőnek, férjét is képes elhagyni érte. Azzal azonban nem számol, hogy az elismerésre és szeretetre vágyó Seress-sel milyen nehéz párkapcsolatban élni, ezt pedig kénytelen vagy elfogadni és feldolgozni, vagy visszautasítani. Gömöri Krisztián a sajtótájékoztatón azt mondta, már a próbákat megelőzően is sokat foglalkoztak a darabbal. A produkció, amely később a Pinceszínházban is látható lesz, Müller írása szerint az égi kávéházban játszódik, miközben számba veszi Seress életének legfontosabb állomásait, egészen az öngyilkosság pillanatáig. Végigmondják-éneklik Seress történetét, szabadon kószálva időben és térben. A Szegedi Pinceszínház új, nyári bemutatójára július 22-én kerül sor a várszínházi esték keretében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.