Kultúra

Gerendai Károly: valódi esélye van, hogy Budapest rendezze a 2024-es olimpiát

Gerendai Károly: valódi esélye van, hogy Budapest rendezze a 2024-es olimpiát

2016. április 30., szombat
Gerendai Károly: valódi esélye van, hogy Budapest rendezze a 2024-es olimpiát

A Sziget fesztivál igazgatója szerint valódi esélye van annak, hogy Budapest rendezze meg a 2024-es olimpiai játékokat.

Gerendai Károly

erről a Fidelitas szombaton Pécsett megtartott tavaszi kulturális konferenciáján beszélt, amelynek délutáni szekcióján a fesztiválok magyar országimázsban betöltött szerepéről folyt kerekasztal-beszélgetés. Az Olimpiai Védnökök Testületének tagja azzal érvelt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformprogramjának értelmében "a gigantikus világjátékok rendezése helyett a költséghatékonyság került előtérbe", ami nagymértékben megnövelte Budapest lehetőségeit. Hozzátette, a 2024-es világjátékok szervezésére pályázó versenytársak - Párizs, Róma és Los Angeles - mind olyan nagyvárosok, amelyek korábban már rendeztek olimpiát. Az olimpia megrendezésének kihívásairól kifejtette, mintegy 42 ezer küldött és naponta mintegy ötvenezer néző turista érkezne a játékokra, számukra kell a rendező városnak szállást biztosítani. Gerendai Károly jelezte, jelenleg Budapesten 28 ezer szálláshely áll rendelkezésre, a magyar szakemberek ennek megoldásán dolgoznak, a lehetőségek között említette a vidéki nagyvárosok, illetve a szomszédos fővárosok szálláshelyeinek igénybevételét. A Sziget fesztivál igazgatója fontosnak nevezte, hogy amennyiben Budapest nyeri a játékok rendezésének jogát, azzal egy időben megfelelő mennyiségű és színvonalú kulturális rendezvénnyel is várja a főváros a látogatókat. A konferencián szóba került a "magyar kultúra exportképességének" témája, amelyről Gerendai Károly úgy vélekedett, hogy Magyarország jól áll az ide érkező kultúrafogyasztó külföldiek tekintetében, ugyanakkor jelenleg szerinte alig vannak olyan magyar "kulturális termékek", amelyek a világ más pontjain is versenyképesek lennének. Gerendai Károly vélekedése szerint sokat kell tenni e trend megfordításáért, mert a magyar kultúrának akkor lesz igazi jelentősége világban".

Bán Teodóra

, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Zrt. ügyvezetője a kerekasztal-beszélgetésen szólt arról, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a klasszikus értelemben vett világsztárok vonulnak fel, akik mellé csak magas színvonalú magyar produkciókat, művészeket szabad állítani. A budapesti fesztiválok igényes külföldi vendégeinek érdeklődését csak így lehet fenntartani - szögezte le. Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a magyar művészeket, tudósokat a világ minden táján elismerik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.