Közélet

Egy lépésből tízezer lett – megtartották az Egy lépés az egészségünkért program zárórendezvényét + FOTÓK

Egy lépésből tízezer lett – megtartották az Egy lépés az egészségünkért program zárórendezvényét + FOTÓK

2015. november 20., péntek
Egy lépésből tízezer lett – megtartották az Egy lépés az egészségünkért program zárórendezvényét + FOTÓK
egy_lepes_az_egeszsegunkert26_gs

A megye összes járásába eljutott a nyolcszázmillió forintos program. A hangsúlyt a legrosszabb egészségügyi mutatókkal rendelkező területekre helyezték.

A szeptember elején indult program fő célja a komplex egészségfejlesztése, egészségtudatosságra nevelése, az esélyegyenlőség növelése, ennek jegyében igyekeztek eljutni a nagyobb településektől a tanyák lakóiig. A projekt még egészen november 30-ig zajlik, de az első tapasztalatokból már leszűrték a várható eredményeket.

Ötszáz milliárd forintot költött a kormány az egészségügyre

„Három hónappal ezelőtt nagy várakozások előzték meg a projektet, mert rövid idő alatt hatalmas munkát kellett elvégezni” – mondta

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos. Hangsúlyozta, hogy a projekt kapcsolódik a kormány eddigi lépéseihez: a dohányzás visszaszorítása, az egészséges közétkeztetés biztosítása a gyermekek számára fontos cél, akkor is, ha ez utóbbi vihart kavar a közbeszédben. Rámutatott, ötszáz milliárd forintot költött az egészségügyre az utóbbi években a kormány a fejlesztéseket is beleértve, ez korábban soha nem látott összeg. „A cél az, hogy az emberek egészségesen éljenek, étkezzenek, mozogjanak, hiszen manapság még a fiatalok is inkább a számítógép előtt ülnek” – vélekedett a fejlesztési biztos. Meg kell állapítani, hogy milyen egészségügyi állapotban van a népesség, ezt segíti ez a projekt is. Zárszóként azt kérte az érintettektől, hogy a 2014-2020-as ciklusban figyeljenek a pályázati lehetőségekre, éljenek azokkal.

egy_lepes_az_egeszsegunkert18_gs

A nemes cél összefogta a jó embereket

„Egy lépés az egészségünkért nevet viselte a projekt, de ennél többnek, tízezer lépésnek is éreztük ezt” – vette át a szót

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Rövid idő alatt kellett hatalmas pénzt felhasználni egy fontos feladat érdekében. „Valami csoda történt, a nemes cél összefogta a jó embereket, megvalósultak a tervek, a konzorcium tagjai, munkatársai igazi profi munkát végeztek!” – hangsúlyozta a politikus. Rámutatott, akár megyei szinten is hatékonyak lehetünk, hiszen ehhez rendelkezünk a szükséges akaraterővel, jó szakembereink vannak, akik képesek végigvinni a projekteket. Habár a projekt még nem fejeződött be, mert november 30-án ér véget, de az már most látszik, hogy azt a célt, amelyben azt remélték, hogy mindenkihez eljuthatnak a programok a megyében, sikerült elérni. Kakas Béla fontosnak tartja a tudatformálást, az egészségtudat fejlesztését, kialakítását. „Fejben kell eldőlnie mindennek, csak mi magunk mondhatunk le a dohányzásról” – vélekedett. „Kivittük a szolgáltatásokat a nehezen elérhető területekre: a kis falvakba, a tanyavilágba, így az esélyegyenlőség terén is sikerült előrelépést tennünk.” „Büszke vagyok, vállalom, hogy a későbbi programoknak is kiváló alapja lehet az utóbbi hónapok munkája” – zárta előadását a megyei közgyűlés elnöke.

A rossz statisztikájú járásokon a hangsúly

„Fontos, hogy megmaradjanak a szakmai együttműködések, a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy sikeres volt a projekt” – mutatott rá

Bosnyákovits Tünde

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője, megyei tisztifőorvos. A tizenöt év felettieknél vezető halálozási okoknak számítanak a keringési zavarok, s a daganatos megbetegedések. Pozitívnak nevezte, hogy a megyei statisztikák az országos átlagnál jobbak mindkét esetben, járási szintre lebontva azonban már más a helyzet. Többek között a nőknél a keringési zavarok esetében Szeged, Kistelek körzetében kiemelkedően jó a helyzet, de közben Csongrád, Szentes térségében pont az ellenkezője. A daganatos megbetegedéseken belül egyes térségekben az ajak-szájüreg és a tüdő rákos megbetegedése gyakran előfordul, ezek a dohányzással is összefüggnek. Rámutatott, a tinédzserek egyharmada cigarettázik, ami elkeserítő adat, nem értik meg a fiatalok, hogy ez milyen kockázattal jár. Magyarországon ezen felül kiemelkedően magas az elhízottak aránya, míg Romániában nyolc százalékban érintett a lakosság, nálunk ugyanez huszonnyolc százalékos.

egy_lepes_az_egeszsegunkert37_gs

Az előadások, az interaktív órák különböző mértékben fedték le a járások településeit, a makói térség helységeit kiemelkedően magas arányban jelölték ki a projekt tervezői, mert itt nagyon rossz egészségügyi mutatók figyelhetőek meg. Népszerűsítették az egészséges életmódot, a személyi higiénia fontosságát, a „Rémisztő kezek” nevű díjnyertes előadásukon rappelve tanították a kézmosás fontosságát. „A munka lényege: egy fecske nem csinál nyarat, de a meglévő tudást sokszorosítani kell. Ebben partnerünk a KLIK, a jövőben védőnőket, önkéntes tanárokat készítünk fel arra, hogy az ismereteket továbbadhassák” – mondta Bosnyákovits Tünde.

Nyolcszázmillió forint egészségfejlesztésre

„Három hónappal ezelőtt elindultunk, s mostanra fel is nőttünk a feladathoz” – állította

Gyarmati Zoltán

, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője, a projekt menedzsere. Hangsúlyozta, a legtöbb projektelem mind a hét megyei járást érintette. Abban bízik, hogy a módszerek, a programok, a kutatások hosszabb távon meghatározzák a megyei egészségfejlesztés irányát, s egyben a megyei mutatók is javulnak. A projekt összköltsége 798,46 millió forint volt, eddig 11 esetben, összesen 386 millió forintra érkezett be kifizetési kérelem, de december végéig a maradék 412 millió esetében is megtörténik ugyanez. A projekt menedzsere hangsúlyozta, aggodalomra semmi ok, a tervezett ütemezés szerint haladnak, az EMMI monitoring látogatása is mindent rendben talált. Igyekeztek a lakosságot is tájékoztatni az Egy lépés az egészségért programsorozat állomásairól, kihasználták a közösségi oldalak, a televízió, a rádió, a szórólapok, a plakátok, az online és az írott sajtó adta lehetőségeket. Még nem összesítették a program eddigi eredményeit, de már most biztosnak látszik, hogy minden mutatóban túlteljesítik a projekt indikátorait. A fizikai zárás 2015. november 30-án fog megtörténni, öt évig kell a fenntarthatóságot biztosítani. „A munka még nem zárult le, nem dőlhetünk hátra. A legnagyobb feladat az lesz, hogy december közepéig elszámoljunk a projekttel” – magyarázta a jövőről Gyarmati Zoltán.

Már megvannak az első eredmények

„Rövid idő állt rendelkezésünkre, ezért sokszereplősre terveztük a pályázatot. Szép feladat lesz összeszámolni, hogy mennyien vettek részt a projektben!” – mondta

Gyurisné Pethő Zsuzsanna

, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó, Egészséges Vásárhely Program programigazgatója. A fő cél az egységes szakmai megvalósulás elérése volt, ebben igyekeztek segíteni az elakadó partnereknek: „öt év múlva is azt akarjuk mondani, hogy szakmailag jó, megalapozott volt a program!” Gyurisné Pethő Zsuzsanna nehéz feladatnak érezte az öt konzorciumi partner hatékony együttműködését, de a munkatársai teljesítménye lehetővé tette az akadályok leküzdését. Nem tartottak értekezleteket, helyette az elektronikus levelezést használták, időt spórolva ezzel. A közbeszerzéseket és a programokat is azonnal kellett indítani, nem egyszer éjszaka is dolgoztak, hogy az aznap megkapott anyag másnap reggelre kész legyen. „Hosszú távú következményekről egyelőre még nem beszélhetünk, de a szűrővizsgálatokon kiszűrt esetek miatt már beszélhetünk eredményekről” – vélekedett a programigazgató. Kiemelte, a személyes beszélgetéseknél lényegesebb nincs, a tinédzserkori terhességek, a hátrányos helyzetű emberek életvezetése ügyében nagyon sok tanácsadást folytattak le. Rámutatott, fontos elemzések születtek, amelyek megelőlegezik a későbbi népegészségügyi programok sikerességét. „Nagyon jó volt az együttműködés, hiányozni fognak a kollégák levelei, amelyek úgy kezdődnek: most azonnal kell” – emlékezett vissza a közös munkára.

A megye összes járásába eljutott a nyolcszázmillió forintos program.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=590662

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.