Egyház

Újra itt a Tesz-Vesz Tavasz

Újra itt a Tesz-Vesz Tavasz

2015. március 5., csütörtök
Újra itt a Tesz-Vesz Tavasz
tesz_vesz_tavasz_mj

Jót tenni jó, ezt a fiatalok is szívügyüknek érzik, s be is bizonyítják minden évben a Szeged-Csanádi Egyházmegye Tesz-Vesz Tavasz címet viselő háromnapos rendezvényén. Tavaly mintegy háromezren csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek során köztereket takarítottak, és jótékonysági akciókat szerveztek a rászorulóknak. A serény munkára legközelebb március 20. és 22. között várják a résztvevőket.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája által koordinált tavaszi esemény célja, hogy önkéntes tevékenységre buzdítsa a fiatalokat és mindazokat, akik elkötelezettek valamilyen közösségi ügy mellett. A résztvevők - akárcsak a tavalyi évben - önállóan találnak ki projekteket, így erejük és lehetőségeik mentén tesznek valami apróságot azért, hogy a közösség összefogásának erejével emberi és tárgyi környezetüket megszépítsék. Tavaly mintegy 3000 Csongrád és Békés megyei fiatal csatlakozott az egyházmegye kezdeményezéséhez, s áldozta arra hétvégéjét, hogy valami jót tegyen mikrokörnyezetében. A 60 csapat 32 településen végzett önkéntes munkát, a számokat tekintve tehát az előző év minden tekintetben rekordokat döntött. A fiatalok főként köztereket takarítottak, növényeket gondoztak, segédkeztek az idősek és a szociálisan rászorulók ellátásában, de az sem volt ritka, hogy a csapatok sírkeretek takarításában nyújtottak segítő kezet vagy buszmegállókat újítottak fel egy-egy városban. Az ifjúságpasztorációs iroda immáron nyolcadik alkalommal rendezi meg az önkéntesek hétvégéjét, vagyis a Tesz-Vesz Tavaszt.

Kónya Mihály

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodájának munkatársától megtudtuk, elsősorban az ifjú generációt szeretnék megszólítani, az elmúlt évek pedig azt igazolják, hogy számukra is legalább annyira fontos a közösségépítés, a környezet szépségének igénye és a segítségnyújtás, mint az idősebb polgároknak. A március 20. és 22. között megrendezendő eseményre már most több mint 2000 diák jelentkezett, ők mind saját projekteket visznek véghez, kiscsoportos összefogással. Kónya Mihály hozzátette, a középiskolások gyakran a hétvégén teljesített "jó cselekedetekkel" váltják ki a kötelezően teljesítendő közösségi szolgálati óráikat. Igaz, nem mindenkit elsősorban ez motivál, de tény, hogy a fiatalok szívesebben veszik ki részüket egy olyan feladatból, ami problémát maguk ismertek fel, amivel jobbá és szebbé tehetik környezetüket. Az ifjúságpasztorációs iroda munkatársa felidézte, 2014-ben a Dóm tér környékét, a szegedi kollégiumok és plébániák környezetét tisztították meg a gyerekek, míg mások a gyermekklinika kis betegeinek festettek, illetve adománygyűjtő akciókra is volt példa a hajléktalanok és a rászorulók javára. Jót tenni jó, ezt pedig a fiatalok is szívügyüknek érzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.