Közélet

Örök nyugalomra helyezték Horn Gyulát

Örök nyugalomra helyezték Horn Gyulát

2013. július 8., hétfő
Örök nyugalomra helyezték Horn Gyulát
horn_temetes

Örök nyugalomra helyezték Horn Gyula volt szocialista miniszterelnököt hétfő délelőtt a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkert 15. számú parcellájában.

Horn Gyula

1994 és 1998 között volt Magyarország miniszterelnöke. Hosszú betegség után, életének 81. évében június 19-én hunyt el. A temetés kezdetén felidézték Horn Gyula politikai pályafutását, majd

Katona Béla

volt házelnök,

Martin Schulz

, az Európai Parlament elnöke és

Hans-Dietrich Genscher

volt német külügyminiszter búcsúztatta a volt kormányfőt, ezt követően az egykori miniszterelnökök és a jelenlegi kormányfő hajtottak fejet. Katona Béla azt mondta: Horn Gyula élete maga volt a 20. századi történelem, annak ellentmondásaival együtt, de amikor lehetősége volt, Magyarország és Európa sorsának alakítójává vált. A Horn-kormány minisztere úgy fogalmazott: Horn Gyula miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, igazi államférfi - mondta. Horn Gyula volt az egyetlen olyan kormányfő a rendszerváltás után, aki jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette - jelentette ki a korábbi szocialista házelnök. Ezután

Kulka János

színművész mondta el

Füst Milán

Este van című versét. Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke arról szólt, hogy Horn Gyula nélkül Európa és Németország újraegyesítése elképzelhetetlen lett volna, lehetővé tette a mesterségesen kettészakított földrész újraegyesítését. Azt mondta: a magyarok Európához tartoznak, és bár vannak idők, amikor "szétválasztatunk", van olyan idő is, amikor ezen túl kell lépni. "Horn Gyula lehetővé tette, hogy a szétválasztást magunk mögött hagyjuk. Most is el kell gondolkodni azon, hogy nincs-e ideje annak, hogy ezt magunk mögött hagyjuk" - fogalmazott a politikus.

Hans-Dietrich Genscher

korábbi német külügyminiszter azt mondta: Horn Gyula nagy európai volt, halálával Európa szegényebb lett. Németországban sosem merül feledésbe a neve - tette hozzá.

Pfujolás volt a válasz Orbán Viktor főhajtására

Horn Gyula koporsójánál lerótta kegyeletét

Orbán Viktor

miniszterelnök,

Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc

és

Bajnai Gordon

korábbi kormányfő, valamint

Mesterházy Attila

, az MSZP elnöke. A búcsúztatáson a hozzátartozók és barátok mellett részt vett

Áder János

államfő,

Sólyom László

és

Schmitt Pál

volt köztársasági elnök, a jelenlegi kabinet és a Horn-kormány több tagja,

Erdő Péter

bíboros,

Szili Katalin

volt házelnök. A temetésen megjelentek és virágot helyeztek el az MSZP, a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselői, a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció politikusai, valamint a diplomáciai testület tagjai. A katonai tiszteletadás mellett tartott búcsúztatás után az MSZP országos és helyi politikusai, majd a kordonok megnyitása után a szimpatizánsok rótták le kegyeletüket, és helyezték el a megemlékezés virágait. A temetésen ezrek - Török Zsolt MSZP-szóvivő becslése szerint mintegy 4-5 ezren - vettek részt a sír körüli kordonok mögött. Orbán Viktor főhajtása alatt a tömeg egy része pfujolással fejezte ki nemtetszését. Horn Gyula 1989 májusától 1990 májusáig a Németh-kormány külügyminisztere volt. Horn Gyula és

Alois Mock

osztrák külügyminiszter együtt vágta át a vasfüggönyt a magyar-osztrák határon 1989 júniusában, majd szeptemberben Horn Gyula jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében megnyílik a magyar határ a keletnémet menekültek előtt. 1989 októberében egyike volt az MSZP alapítóinak, 1990 májusától 1998 szeptemberéig töltötte be a szocialista párt elnöki tisztségét. 1990-től 2010-ig volt tagja az Országgyűlésnek, 2007 szeptembere óta azonban betegsége miatt nem vett részt a parlament munkájában. A politikus 2007 szeptemberében került a Honvédkórházba súlyos betegséggel. Horn Gyula utoljára a 75. születésnapjára rendezett ünnepségen jelent meg a nyilvánosság előtt. Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, a többi között a Kelet- és Nyugat-Európa közötti vasfüggöny lebontásában, valamint a német újraegyesítésben játszott szerepéért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.