Közélet

Újabb per készül a vörös csillag miatt

Újabb per készül a vörös csillag miatt

2012. július 31., kedd
Újabb per készül a vörös csillag miatt

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak azok a demonstrálók, akiket a Kossuth téri József Attila-szobornál tartott vasárnapi tüntetésről állítottak elő - írja a keddi Népszava.

A napilap ismerteti, hogy a résztvevőket - akik vörös csillagos szórólapot emeltek a magasba - kihallgatták, majd hazaengedték a V. kerületi rendőrkapitányságról. A rendőrség közlése szerint önkényuralmi jelkép használata elkövetésének gyanúja miatt volt szükség az előállításra. A vasárnapi tiltakozást az Európai Baloldal Barátai nevű Facebook-csoport szervezte. A József Attila-szobornál a költő verseit olvasták fel, valamint megemlékeztek

Sallai Imre

és

Fürst Sándor

kivégzésének 80. évfordulójáról. Vörös csillagos szórólapot, amelyen egyébként

Che Guevara

és

József Attila

képe is szerepelt, összesen heten emeltek a magasba a demonstráción, mások mellett

Vajnai Attila

, a Munkáspárt 2006 elnöke és

Nyári Zsolt

, a Zöld baloldal szóvivője, akiket öt másik társukkal együtt rendőrségi autóval elvittek a helyszínről. Később Nyári a Facebookon tudatta, hogy szerencsésen hazaérkezett a kapitányságról. Azt írta, hogy a "rendőrök segítőkészek, kedvesek, illedelmesek voltak, csak és kizárólag a parancsnok nem volt a helyzet magaslatán, aki parancsba adta előállításunkat". Hozzátette: "Irány Strasbourg". A Népszava emlékeztet, hogy a magyar államot márciusban jogerősen elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága azért, mert büntetőeljárást indított ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt. A strasbourgi testület 6400 euró kártérítést és perköltséget ítélt meg Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének, akinek az ítélet szerint megsértették szabad véleménynyilvánításhoz való jogát azzal, hogy a vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene. A magyar állam februárban ugyan fellebbezett az ítélet ellen, de ezt a strasbourgi bíróság elutasította. Bár a magyar állam végül kifizette a kártérítést, a parlamenti többség határozatában kinyilvánította, nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.