Írjon nekünk

Egyetem

Konferenciával köszöntötték a 80 éves Csákány Bélát + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

A 23-dik alkalommal megrendezett Univerzális algebra és hálóelmélet című nemzetközi konferencián a SZAB-székházban június 21-én köszöntötték a tudományos konferenciasorozat megalapítóját, Csákány Béla emeritusz professzort nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

A konferencián többek között az USA, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Argentína, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Oroszország és Románia algebristái is képviseltetik magukat. A június 21. és 25. között zajló összejövetel egyébként már a harmadik „Csákány Béla-konferencia” a sorban, hiszen a professzor 70-dik és 75-dik születésnapját is egy-egy ilyen rendezvényen is megünnepelték – mondta el a tanácskozás megnyitóján Waldhauser Tamás, az Algebra és Számelmélet Tanszék adjunktusa, az egyik főszervező.

Művészet, tudománytörténet, játék

NÉVJEGY

Csákány Béla 1955-ben szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet. 1968-ban bízták meg a Bolyai Intézeten belüli Algebra és Számelmélet Tanszék vezetésével. 1969-től 1972-ig a szegedi egyetem rektorhelyetteseként, majd 1985-től 1990-ig rektorként munkálkodott. Az Algebra és Számelmélet Tanszéket 1993-ig vezette, azután beosztott professzorként, majd 2002 óta emeritusz professzorként dolgozik ugyanitt. Munkásságát többek közt Szent-Györgyi Albert- és Bolyai Farkas-díjjal, Eötvös József-koszorúval, Széchenyi Professzori Ösztöndíjjal, a Szegedért Alapítvány Tudományos Kuratóriumának Szőkefalvi-Nagy Béla-díjával, valamint Szőkefalvi-Nagy Béla-emlékéremmel is elismerték.

Csákány Béla portálunknak tudományterülete szépségéről úgy nyilatkozott, hogy akinek szerencséje és jó tanárai vannak, annak a matematika olyan típusú élvezetet nyújt, mint a műalkotások létrehozása azok számára, akiknek azon a területen vannak kiváló mesterei és tehetségük. A professzor saját tanárai jó példáját említette, így a gyulai gimnáziumból Sziráki Lászlót, az egyetemről Rédei Lászlót és Szendrei Jánost emelte ki, valamint Alexandr Kuroshra is szívesen emlékezett a professzor. Tudománytörténeti kutatásaival kapcsolatban az Algebra és Számelmélet Tanszék korábbi vezetője úgy fogalmazott, családjának, törzsének érezte a szegedi egyetemet, ezért a történetével, sőt, az egész szegedi felsőoktatás és kutatás történetével szívesen foglalkozott. Csákány Béla a matematikai játékokról is publikált, kötete tankönyvkényt is használható, a kombinatorika egy fejezetét képezi. Olyan játékokról van szó, ahol lépések sorozata határozza meg a játszmát, és nincs benne véletlenszerű elem, ilyen például az úgynevezett bűvös négyzet. Mint mondta, ezt a témát azért ajánlja az egyetemről kikerülő tanárok figyelmébe, mert reménység szerint segítségével meg lehet szerettetni a matematikát azon gyerekekkel, akiknek ugyan lenne hozzá tehetségük, de nem találják elég érdekesnek.

Élvonalban a Bolyai

A SZAB Matematikai Szakbizottság és SZTE Bolyai Intézet által rendezett tudományos tanácskozáson elméleti matematikai előadásokat hallhatnak a résztvevők két szekcióban, 9 felkért előadótól és 39 prezentációból. A konferencia másik főszervezője, Katonáné Horváth Eszter egyetemi adjunktus elmondta, büszkék arra, hogy a Bolyai Intézetet immár sok évtizede a világ matematikai kutatási központjai között jegyzik. Az adjunktus hozzátette: a szegedi algebristák is rendszeresen látogatják az ehhez hasonló nemzetközi rendezvényeket, hiszen e tudományterületen is nagyon fontos a külföldi kapcsolatok ápolása a kutatás színvonalának megőrzése érdekében.

Hirdetés

Kommentek

Egyetem

Mit adott nekünk az egyetem? Izgalmas előadás pénteken!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Péntek este egy igazi várostörténeti csemege várja az érdeklődőket!

Tovább olvasom

Egészség

Kárpátalján mutattak példát a szegedi orvostanhallgatók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Büszkék lehetünk rájuk, a Kárpát-medence legszegényebb régiójában nyújtottak segítő kezet.

Tovább olvasom

Egyetem

Fiatal zeneművészek segítik a bohócdoktorokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kar és az egyetem hallgatói mellett a város lakói is csatlakozhatnak. Mutatjuk, mikor és hogyan!

Tovább olvasom

Aktuál