Írjon nekünk

Gazdaság

Jelentős változást hozott 2011 a fogyasztóvédelmi hatóság munkájában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkájában jelentős változást hozott a 2011. év – nyilatkozta Pintér István főigazgató az MTI-nek.

Elmondta: mindenekelőtt az új szervezet adta feladatokat kellett elvégezni, 2011 január elsejét követően a fogyasztóvédelmi felügyelőségek a kormányhivatalok szervezetébe integrálódtak, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak pedig a szakmai irányítás keretein belül kellett biztosítania a folytonosságot a hatósági munka tekintetében. Az átállás zökkenőmentesen zajlott le, az új felállásban pedig egy hatékony munkamegosztáson alapuló, eredményes és költségkímélőbb módszereket alkalmazó szervezetrendszer jött létre.

A főigazgató kifejtette: beérett az a jogalkalmazási politikában bevezetett változás is, amelynek célja volt, hogy a vállalkozások is érdekeltek legyenek a jogszabályi előírások betartásában. Nem csupán azért, mert az első esetben a felügyelőségek nem bírságoltak, hanem azért is, mert a jogkövető magatartást a hatóság külön is értékelte a pozitív listára való felkerülést igazoló bizonyítvánnyal. Az alternatív ösztönző eszközöket mind a fogyasztók, mind a vállalkozások üdvözölték, ez kiderült többek között a második félévben lebonyolított Fogyasztóvédelmi Konzultáció kérdéseire adott válaszokból is.
Pintér István szerint az idei ellenőrzések eredményeiből alapján két fontos tapasztalat szűrhető le. Az egyik, hogy sok területen tovább javult a kifogásolási arány, azaz a kereskedők és a szolgáltatók egyre nagyobb arányban tartják be a vonatkozó jogszabályi előírásokat. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a területeket sem, amelyekkel kapcsolatban kiderült, hogy jogszabályváltozások nélkül nehezen kezelhető problémákkal találja magát szembe a fogyasztó. Ilyen többek között a már sajnos “slágertémává” vált termékbemutatós kirándulás – mondta a főigazgató.
A másik fontos tanulság, hogy a vállalkozások nem éltek vissza a hatóság jogalkalmazási politikájában eszközölt változtatásokkal, azaz nem követtek el jogsértés azért, mert tudták, első körben “megúszhatják” a pénzbeli szankciót.

A tapasztalatok azt mutatják – mondta az NFH főigazgatója -, hogy a pozitív listára egyre többen szeretnének felkerülni, mind nagyobb számban jelentkeznek olyanok, akik maguk kérik a hatósági ellenőrzést. A konzultációban több tízezren vettek részt, és alapjaiban támogatták a hatósági gyakorlatot, és hasznos válaszokat fogalmaztak meg a fogyasztók a jövőre nézve is.
A várható változásokkal kapcsolatban Pintér István közölte: 2012 első felében a parlament elé kerül a fogyasztóvédelmi törvény módosítása, amitől a fogyasztóvédelem állami, szakmai és a civil szektorban dolgozó szereplői egyaránt sokat várnak. Fontos, hogy megszülessenek azok az új rendelkezések, amelyek az eddig kezelhetetlen problémákat orvosolhatóvá teszik. A hatósági munkában az új – jóváhagyása alatt álló – ellenőrzési és vizsgálati programban mindehhez képest olyan területeket vesz elsősorban górcső alá, ahol a problémák a legérzékenyebben érintik a fogyasztókat.

A Fogyasztóbarát Embléma pályázati rendszer bevezetésére az előkészületek és a kritériumrendszer kidolgozása folyamatban van, amennyiben a hatóságon múlik, 2012-ben a Fogyasztók Világnapján kiírhatják az első pályázatot – mondta Pintér István főigazgató.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

Karácsony előtt egekbe emelik a hal árát 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Lesz elég, de drágább lesz, mint tavaly.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rengeteg pénzzel támogatják az ország déli részét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Javítják a vízgazdálkodást a homokhátságon. Több mint 6 millió eurót szánnak a beruházásra.

Tovább olvasom

Gazdaság

Hivatalos: tovább emelkednek a nyugdíjak jövőre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Három százalékkal.

Tovább olvasom

Aktuál