Gasztro

A hét receptje: Tavaszi salátaparádé

A hét receptje: Tavaszi salátaparádé

2011. május 29., vasárnap
A hét receptje: Tavaszi salátaparádé
Tavasszal, a nagy fogyókúra–szezon idején alig akad olyan módszer, aminek ne képeznék szerves részét a különféle saláták és zöldségek. Aki élt már hetekig zöld leveleken, jól tudja, milyen nehéz úgy elkészíteni az aktuális salátát, hogy szívesebben együk meg, mint egy adag galuskával körített pörköltet. Aki pedig mindig azzal érvel, hogy ő márpedig nem eszik salátát, mert nem kecske, azt különösen nehéz zöldségekkel traktálni. Az Olvasóink által beküldött alábbi salátavariációk azonban mindenkinek ínycsiklandó könnyű ebédet vagy vacsorát ígérnek.

Újhagymás csirkemell tavaszi salátával

Beküldő: Kosztelnik Lászlóné (Nagykanizsa)Hozzávalók: – 60 dkg csirkemellfilé – 1 csokor újhagyma – 2 csokor hónapos retek – 4 ek. méz – 4 ek. almaecet – vegyes zöldsaláta – 4 ek. olívaolaj – kevés olaj a sütéshez Elkészítés: A csirkemellet felkockázzuk és megsózzuk, az újhagymát 2 centis darabokra vágjuk, a retket negyedeljük. A zöldsalátát elkeverjük a retekkel és az újhagyma felével, majd megsózzuk. Az ecetet összekeverjük az olajjal, a két evőkanál mézzel, és a salátára öntjük. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, hozzáadunk 2 evőkanál mézet, majd a csirkemellet. Kis idő után az újhagyma maradék felének hozzáadásával készre pirítjuk. Az újhagymás csirkemellet felkockázva a salátához keverjük, és egy könnyű ebédként már szervírozhatjuk is.

Zöldségfilé bundában

Beküldő: Bencsikné Marcsi (Szentes)Hozzávalók: – 1 szál sárgarépa – 1 szál gyökér – 1 karalábé – 1 kisebb karfiol – 2 tejbe áztatott zsemle – 1 tojás – 10 dkg gomba – ízlés szerint: só, bors – a sütéshez: kevés liszt és zsír. Elkészítés: A répát, zöldséget, karalábét zsírban megpároljuk. A karfiolt sós vízben megfőzzük. Mindezeket ledaráljuk és sóval, borssal, 2 tejbe áztatott zsemlével, 1 tojással összekeverjük. A gombát is ledarálva adjuk hozzá, de előtte akár meg is főzhetjük. Ha az egészet jól összekevertük, kis fánk alakú formákat kerekítünk a masszából, melyeket lisztbe mártogatunk és zsírban kisütünk. Tartármártással és rizzsel tálaljuk.

Magvas tavaszi saláta

Beküldő: Piroska Andrásné (Szeged)Hozzávalók: – 4 csokor hónapos retek – 4 db gyenge kígyóuborka – 4 paprika (lehetőleg 2 fehér és 2 zöld) – 1 gerezd fokhagyma – 1 csomag zöldhagyma – 1 citrom leve – 4 közepes édeskés alma – 5 ek. frissen pirított szezámmag – 1 ek. frissen pirított fenyőmag – 1 ek. apróra vágott snidling Elkészítés:A retket, uborkát, paprikát kockára vágjuk, a zöldhagymát karikázzuk. Az almát csak megmossuk, és amikor felkockáztuk citromlével keverjük el (hogy ne barnuljon be). A joghurtot vagy kefirt elkeverjük az áttört fokhagymával és salátás tálban óvatosan elkeverjük a feldarabolt zöldségekkel és almával. Legalább két órára besszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. A magvakat tálalás előtt megpirítjuk, majd a kellemesen lehűlt salátához keverjük, melynek tetejére apróra vágott snidlinget szórunk.

Orosz saláta

Beküldő: Bencsikné Marcsi (Szentes)Hozzávalók: – 6-8 szem burgonya – levesben főtt 15-20 dkg hús – 1 szeletelt hering – 20 dkg fejtett zöldborsó – fél zellergumó – 1 fej hagyma – 2 db uborka – 1 ek. vaj – ízlés szerint: só, bors – 1 ek. ecet – pár csepp citromlé – 1 kanál olívaolaj – 1 kistubusos majonéz (40 dkg) Elkészítés: A burgonyát sós vízben megfőzzük és kockákra vágjuk. A zöldborsót pici vajon puhára pároljuk, közben felvágjuk a főtt leveshúst is. A fél fej főtt zellert szintén felszeljük, az uborkákat és a hagymát karikákra vágjuk. A szelt heringet összekeverjük a zöldségekkel, sóval és borssal ízesítjük. A salátánkat leöntjük a majonézzel, melyet ecettel és citromlével tesszük pikánsabbá. Üvegtálra halmozva hidegen tálaljuk.

Reteksaláta

Beküldő: Kovácsné Szűcs Anna (Balatonlelle)Hozzávalók: – 3 tojás – 20 dkg sajt – 2 nagy fej fehér retek – 2 szál sárgarépa – 2 piros alma – 2 gerezd fokhagyma – fél citrom – ízlés szerint: só Elkészítés: A retket, sárgarépát és almát almareszelőn lereszeljük és enyhén megsózzuk. Hozzákeverjük a 2 gerezd zúzott fokhagymát, és a fél citrom levével meglocsoljuk. A reteksalátát egy tál közepére halmozzuk, körberakjuk sajtszeletekkel és a főtt tojáskarikákkal. Szendvicsek mellé kiváló vitaminforrás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.