Kultúra

A fesztiválszervezés Délvidéken identitás kérdése

A fesztiválszervezés Délvidéken identitás kérdése

2011. május 5., csütörtök
A fesztiválszervezés Délvidéken identitás kérdése

A Magyar Fesztivál Szövetség kétnapos évadnyitó közgyűlésén többek között szó volt a határon túli magyar fesztiválkínálatról is. A délvidékieket Hajnal Jenő, a Vajdasági Művelődési Intézet igazgatója, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke képviselte.

Hajnal

beszélt arról, hogyan, miként alakult a fesztiválélet a Vajdaságban különösen az 1990-es évek kezdetétől napjainkig, és milyen hatással volt az ott élő magyarságra. A fesztiválok többnyire a nyitottság, a nemzetköziség, a globalizáció világát hozzák magukkal, Szerbiában azonban az említett időszakban, a milosevicsi érában éppen az ellenkezője történt. Ezért az ottani magyarok olyan rendezvényeket szerveztek, amelyeken egy-egy közösség a saját identitását, hagyományát kísérelte meg bemutatni. Ennek jó példája a Durindó és a Gyöngyösbokréta, amely több évtizedes hagyománnyal rendelkezik, de éppen a 90-es években kapott egy teljesen más dimenziót, azt a lehetőséget, hogy mindenki ott legyen és mutassa is meg magát. Ma már eljutottak odáig, hogy a legkisebb szerémségi szórványtelepülésnek is alkalma van bemutatkozásra. E fesztiválok nem igazán vonzzák a széles közönséget, inkább a részvevőknek és az ottani lakosok számára fontosak.

A fesztiválszervezés gyerekcipőben jár

Hajnal Jenő két olyan rendezvényt emelt ki, amely a határon túl is érdeklődésre tarthat számot: a kishegyesi összművészeti Dombos Festet és a zentai Nyári Ifjúsági Játékokat, amelyre gyakran tízezernél is több fiatal ellátogat. Mindkettő, főleg a fiatalok számára, rendkívül népszerű. Érdemes a hagyományokat felelevenítő rendezvényeket is megemlíteni, ilyen a szabadkai Interetno Fesztivál és számos más helyi megmozdulás, amely csírájában magában hordozza a nagy, látványos fesztiválok lehetőségét. A legnagyobb gond a pénzhiány. A helyi önkormányzatok segítségén és az anyaországi támogatásokon kívül ezek a rendezvények nem igazán tudják fenntartani magukat. A magyarországi modell alapján sok hasznos kezdeményezés elindult a Délvidéken, viszont Szerbiában ennek nincs hagyománya. Várturizmus, történelmi játékok szervezése, rengeteg kihasználatlan lehetőség kínálkozik. A bácsi vár, amit az ottani magyarság sajátjának érez, olyan idegen közeggé vált ma már, hogy oda szervezni bármilyen magyar-jellegű fesztivált, szinte lehetetlen. Az ott élő szerb lakosság nem érzi a magáénak, nem tud mit kezdeni a várral, pedig Európa egyik legizgalmasabb helye lehetne, különösen a felújítás után.

Gazdasági fellendülést hozhatnak

A délvidéki rendezvények elsősorban azokhoz a helyszínekhez kötődnek, amelyek az ottani magyar lakosság identitását erősítik, és szerepelnek a köztudatban. Ilyen például az aracsi templom, a titeli löszdomb, a horgosi Árpád-kori templom, a zentai csata helyszíne, a péterváradi vár. Hajnal szerint a mostani szegedi bemutatkozásuk azért is fontos, mert lehetőség nyílik arra, hogy a legjobb délvidéki fesztiválszervezők eljöjjenek Magyarországra, megismerhessék az itteni példaértékű, jó minősítéssel bíró rendezvényeket, másrészt a szakmai képzések is sokat jelentenének, hiszen a rendezvényszervezés gyerekcipőben jár még déli szomszédjainknál. A kapcsolatépítés mellett fontos lenne a közönségszervezés is. Zentai vendégünk csak zárójelben jegyzi meg, Szerbia és a Vajdaság szűz terület az EU-s, főleg IPA pályázatok tekintetében, itt is bőségesen rejlenek kiaknázatlan lehetőségek. A vajdaságiak bíznak abban, hogy idővel ezek a fesztiválok nem csak az identitásmegőrzés eszközei lesznek, hanem gazdasági fellendülést is hoznak az adott térség és közössége számára. Meg kell tanulniuk, ne önellátó csereforgalomban működjön a rendszer, hanem olyanná váljon, hogy a külföldi vendégek számára is tudjon újat, érdekeset közvetíteni, keltse fel a kíváncsiságukat. A nemzetközi fesztivál ne csak abból álljon, hogy nemzetközi fellépői vannak, a közönségnek is nemzetközinek kell lennie. A Délvidéken jelenleg ezt csupán az újvidéki Exit tudta megvalósítani, noha nem árt hangsúlyozni, a tartományi kormány nem kevés pénzzel támogatja a péterváradi várban megrendezésre kerülő zenei fesztivált. A bácskai gasztronómiáról felesleges beszélni, hiszen irodalmi alkotásokból is tudjuk, mennyire híres volt. Rengeteg ötlet kínálkozik, csak élni kellene velük. Hajnal szerint jól jönne a segítség, ha másként nem, legalább tapasztalat és szakmai ismeretség formájában, amit a Magyar Fesztivál Szövetség nagylelkűen fel is ajánlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.