Közélet

Táblaavatás a Horthy sétányon: kiemelt rendőri figyelem

Táblaavatás a Horthy sétányon: kiemelt rendőri figyelem

2009. október 9., péntek
Táblaavatás a Horthy sétányon: kiemelt rendőri figyelem
A Horthy név mindig megbolygatja a közéletet. Hiába szerveznek konferenciákat a kormányzóról, vitáznak történészek szaklapokban, újságokban, pulpitusok mögött, ha egy szobor, utcanév vagy csak egy emléktábla kerül szóba, a polisz rögtön bugyogni kezd. Szegeden nemrég avatták fel a szocialista alpolgármester jelenlétével azt a sétányt, amit egy magánszemély – a Horthy-csónakház tulajdonosa – alakított ki a Tisza-parton. Szombaton 16 órakor leplezik le a névtáblát is: Horthy sétány. És a rendőrség egy lakossági bejelentés alapján máris intézkedett.

Ahogy a bevezetőben leírtuk,

Ótott Ferenc

, a Horthy Miklós- (ex-Kati) csónakház tulajdonosa és

Kipper György

az ATIKÖVIZIG jóváhagyásával egy sétányt alakítottak ki a Bertalan híd melletti erdősávban augusztus végén. A költségeket Ótott állta, s most szombaton keresztelné el Horthy Miklós sétányra. A meghívókat szórólapok formájában terítették szét a környéken. Az átadás előtti napokban két rendőr kereste fel az úszóház tulajdonosát – aki nem titkoltan Jobbik- és Gárda-szimpatizáns –, hogy felhívják a figyelmét a gyülekezési törvény néhány passzusára. Portálunknak Ótott úgy nyilatkozott, hogy a rendőrök szórólappal a mappájukban érkezetek, és azt mondták, hogy az avatáson nem viselhetik a Magyar Gárda egyenruháját, nem állhatnak alakzatba, nem hangozhat el vezényszó, s amennyiben kulturális a rendezvény, aktuálpolitikai beszéd sem hangozhat el. A rendőrség szóvivője, miután utánajárt az ügynek, elmondta a SZEGEDma.hu-nak, hogy egy lakossági bejelentés követően mentek ki a helyszínre, és mivel a rendőrségen nem jelentették be előre az eseményt, ezért érdeklődtek annak tartalmáról. A szervezők kulturális rendezvényként jelölték meg az avatást, ami valóban nem bejelentésköteles, így viszont nem lehet politikai beszédeket tartani – ezt közölték velük a rendőrök. Ótott Ferenctől később megtudtuk, hogy a rendőrök kilátásba helyezték, hogy ha a Gárda egyenruhában megjelenik, igazoltatni fognak, majd oszlatnak. A csónakház tulajdonosának – miután sikertelenül érvelt azzal, hogy ez már egy egészen más mozgalom, Új Magyar Gárda – sikerült „megegyeznie” a hivatalos szervvel, hogy a fekete nadrág, fehér ing és a kifordított mellény nem fog egyenruhának minősülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.