Kultúra

Mégsem halványulnak a Gutenberg-galaxis csillagai?

Mégsem halványulnak a Gutenberg-galaxis csillagai?

2009. június 4., csütörtök
Mégsem halványulnak a Gutenberg-galaxis csillagai?
konyvhet-w

Több mint 20 helyszínen, 80 ingyenes rendezvény, a Dugonics téren 22 sátor, egy hét, amit a könyvnek és az olvasásnak szentelnek - csütörtök délután hivatalosan is megnyitották a szegedi Ünnepi Könyvhetet, melynek keretében számos helyszínen író-olvasó találkozók, könyvdedikálások, könyvbemutatók és fiatal művészek - zenészek, táncosok, színművésztanoncok - fellépései várják majd a Gutenberg-galaxis barátait.

Második éve koordinálja a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár az ünnepi könyvhetet, melyre idén Szegeden június 3. és 12. között kerül sor. Tavalyhoz hasonlóan a rendezvénysorozat központi helyszínének most is a Dugonics tér és az ott felállított könyves sátorok számítanak. A csütörtök délután a téren tartott megnyitón

Solymos László

alpolgármester elmondta: az ünnepi könyvhét keretében a könyvterjesztők, könyvkiadók, kulturális intézmények és az önkormányzat együttműködésében létrejött gazdag programsorozat azt a célt szolgálja, hogy minél szélesebb rétegekhez hozzák közelebb a könyvkultúrát. A rendezvénysorozat nyitányához

Darvasi László

József Attila-díjas író, költő - aki március 15-én megkapta a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját - mondta el nyitógondolatait "Kérdések az olvasóhoz" jelmondat alatt. Míg egyesek a vészharangot kongatják a könyvkultúra számára, és attól tartanak, hogy az egyre növekvő virtuális tér miatt lassan kihúnynak a Gutenberg-galaxis fényei, a másik oldalon azt látjuk, hogy az áprilisi budapesti könyvfesztiválnak a gazdasági válság ellenére nagyobb forgalma volt, mint eddig bármikor. Könyvhét már 2000 évvel ezelőtt is volt, legfeljebb máshogy hívták - a könyv szeretete hosszú időre tekint vissza - mondta Darvasi, és hozzátette: a jegyzett nyolcvan év alatt pedig a magyar irodalom is felnőtté vált. A könyvolvasók tehát nem akarnak elfogyni. "Tessék mondani, kedves olvasó, mit akar maga az irodalomtól?" - tette fel a költői kérdést Darvasi, majd azt kívánta az olvasóknak, hogy maradjanak meg a könyveknél, és hogy érje meg nekik az írókkal és műveikkel maradniuk. A megnyitót népdal-, néptánc- illetve prózai betétek színesítették, közreműködött:

Tari Dorottya

, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulója,

Flach István

, a Deák Ferenc Gimnázium tanulója és az Arany János Általános Iskola tanulói.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.