Közélet

Szegedi "pirokörkép": Fényes durranásokkal az újévbe

Szegedi "pirokörkép": Fényes durranásokkal az újévbe

2008. december 30., kedd
Szegedi "pirokörkép": Fényes durranásokkal az újévbe

Fotók: Gémes Sándor

Ha szilveszter, akkor buli és pukkanó pezsgő - na meg pukkanó tűzijátékok! Tűzijátékokat villogtatni ugyanis szabad: december 31-én 18 órától január 1. reggel 6 óráig. A petárdázást és a petárda birtoklását 2005. november 23. óta jogszabály tiltja. De milyen pukkanó kütyüket láthatunk-hallhatunk a szomszéd kertje felől, és honnan jönnek azok a villanások, amelyek őrületbe kergetik kutyánkat? A SZEGEDma.hu kicsit körbenézett Szegeden tűzijátékügyben.

Kezdjük az elején! A jogszabály egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, úgynevezett játékos pirotechnikai termék szabad forgalmazását és felhasználását. E termékeket a 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják. A kis tűzijátékok mellett, a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban és a római gyertyák kivételével, a közepes tűzijátékokat (mint például a tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített, nagy hatóanyag-tartalmú termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes engedély birtokában - tájékoztatott

Szenti Szabolcs,

a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Csongrád megyében egyébként 24 helynek adtak ki engedélyt, ahol a kis és közepes méretű tűzijátékokat legálisan lehet árusítani. Szenti Szabolcs azt is elmondta: a helyek ellenőrzése során nem került elő petárda, és a legutóbbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a petárdázás ugyan teljesen nem szűnt meg, de mindinkább háttérbe szorul. A hatóságok egyébként folyamatosan ellenőrzik a tűzijáték-árusító helyeket.

Gyengébb a kereslet, mint tavaly?

Induljunk egy rövid szegedi körútra. A Petőfi sugárúton haladva a Kidland Kft.-hez nézünk be először. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, idén mintegy egy harmadával esik vissza a kereslet a tűzijátékok iránt - ezt már

Kiss Sándor

pirotechnikus, cégvezetőtől tudjuk meg, aki a vásárlókról szólva elmondja: vegyesen viszik a kisebb és nagyobb hatóanyaggal rendelkező tűzijátékokat is: „Ki milyet szeretne: kisebbet, nagyobbat, hangosabbat vagy látványosabbat" - mondja a pirotechnikus, és valóban, a kínálat szinte minden igényt kielégít, van itt batmanes, mátrixos, meg mindenféle rakéta. Laikus szemlélődésemre a szakember elmondja: három kategóriára lehet osztani a tűzijátékokat. Vannak a kisebbek, amelyek nem szállnak föl, hanem a talajon végzik el a fényhatást. Azután megtalálhatók a rakéták, pálcával, amik gyújtással hozhatók működésbe, és vannak a telepek, amelyek egy meggyújtással produkálják a bennük lévő effekteket. Persze az ár is meghatározó: a pár száz forintostól a több tízezer forintosig találhat az ember magának meggyújtanivalót. De a forgalom esett tavaly óta: az első nap - december 28. - kimondottan gyengébb volt, lehet, hogy későbbre halogatják a vásárlók tűzijáték-beszerzést. „Sok helyünk van a városban és a megyében is, ezeken is sokkal kevesebb vásárlóval találkozunk, akik kevesebb pénzért is vásárolnak" - magyarázza Kiss Sándor.

Sárkánytojás, kisvulkán, napraforgó és varázsvirág

Elköszönünk, irány a Rigó utca, itt a Pyro Maxx Kft. igyekszik „tűzbe hozni" az érdeklődőket. Kérdésemre

Bácskai Dániel

marketingvezető elmondja, az érdeklődés a tavalyihoz hasonlóan mindegyik értékesítési pontjukon töretlen. A vásárlók igényük szerint alapvetően kétfelé oszthatók: vagy nagyon nagyot, vagy nagyon kicsit keresnek. Sok más termék mellett közkedvelt például a 'sikolyrakéta', a 'durranó lepke' vagy a recsegő hangot kiadó kis- és nagy tűzijáték termékek, talán azért is, mert ezek 'pótolják' valamilyen szinten a petárdát - véli a marketingvezető. Kínálatban itt sincs hiány... Haladva a korral - ahogy az ma már szinte mindegyik cégnél megszokott - a Pyro Maxx termékkatalógusát is bárki megtekintheti az

interneten

.

Még egy ugrás, és a LIDL parkolójában vagyunk, ahova a

Leskovics Pirotechnika

települt ki.

Mazán Erika Márta,

pirotechnikai raktárkezelő is a tavalyihoz képest gyengébb érdeklődésről számol be, a legtöbbet a bombetta telepeket és a rakétákat, rakétamixeket viszik, a gyerekeknek pedig a kisebb „tűzszerszámok" a kelendők, itt is van mindenféle: sárkánytojás, kisvulkán, napraforgó és varázsvirág. Leginkább a közép-árkategóriások fogynak, általában ezer és háromezer forint közöttiek - meséli Mazán Erika Márta -, de vannak kirívó esetek is, egy több mint tizenkétezer forintos telepből például ma reggel már az utolsó is elfogyott.

A nagy bumm után

A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni - tájékoztatott Szenti Szabolcs. Tavaly egyébként Csongrád megyében nem nagyon fordult elő baleset, három olyan esetben kellett intézkedni, amikor megszegték a tűzijátékok felhasználására vonatkozó szabályokat, velük szemben indult el szabálysértési eljárás. Aki a törvény tiltása ellenére mégis kísérletezik a petárdákkal, az ellen szabálysértési eljárást indítanak. Aki a tilalom ellenére petárdát birtokol, az 50 ezer forintig, aki pedig petárdát felhasznál, az 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Hogyha úgy működtetik ezeket az eszközöket, hogy az alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen, akkor akár a garázdaság szabálysértése is megvalósulhat, ami már elzárással is büntethető - magyarázta a sajtóreferens. „Arra szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, hogy illegális árustól ne vásároljanak tűzijátékokat, mert ezzel a saját testi épségüket is veszélynek teszik ki" - emelte ki Szenti Szabolcs. A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.