Bulvár

Eredményes a túlzott sófogyasztás ellen indított háború Nagy-Britanniában

Eredményes a túlzott sófogyasztás ellen indított háború Nagy-Britanniában

2014. április 15., kedd
Eredményes a túlzott sófogyasztás ellen indított háború Nagy-Britanniában

A sófogyasztás visszafogása fontos szerepet játszik abban, hogy "zuhan" a szívbetegség miatti elhalálozások száma Nagy-Britanniában - állapították meg brit kutatók.

2003 és 2011 között az átlagos sófogyasztás mintegy 15 százalékkal csökkent Angliában, miközben a szívbetegségek és stroke nyomán fellépő halálesetek száma 40 százalékkal esett vissza - mutatták ki a Barts, a londoni Orvos- és Fogorvostudományi Egyetem és a Queen Mary Egyetem kutatói, akik több mint 30 ezer beteget vizsgáltak nyolc éven keresztül. A túlzott sófogyasztás összefüggésben áll a magas vérnyomással, amely a szívbetegség magas kockázati tényezője. A szakemberek kimutatták, hogy a vizsgált időszakban csökkent a betegek vérnyomása és koleszterinszintje. Felfigyeltek arra is, hogy ebben az időszakban csökkent a dohányzók száma, és növekedett a gyümölcs- és zöldségfogyasztás is. A vizsgált időszakban mérték háromezer brit sófogyasztását is, és megállapították, hogy átlagosan napi 1,4 grammal, azaz 15 százalékkal csökkent. Ugyanezen időszakban nőtt a koleszterin és a magas vérnyomás csökkentésre alkalmazott sztatinok vényre való felírása, és javulás állt be a szívrohamot szenvedettek kórházi kezelésében. A szakemberek azonban azt is kimutatták, hogy csökkent azoknak a vérnyomása is, akik nem szedtek gyógyszert, ami azt jelzi, hogy a korlátozott sófogyasztás valószínűleg jelentősen hozzájárult az elhalálozások csökkenéséhez - ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph brit napilap honlapja. "Ez egy sikertörténet, Nagy-Britannia vezető szerepet játszik a sófogyasztás csökkentésében a világon. Számos ország most másolja azt, amit Nagy-Britanniában annak idején elkezdtünk, amikor mintegy 10 éve nyomást gyakoroltunk az élelmiszeripari cégekre, hogy csökkentsék az élelmiszerek sótartalmát" - mondta

Graham MacGregor

professzor, a tanulmány egyik szerzője. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a napi sófogyasztás 80 százaléka olyan élelmiszerekből származik, mint a gabonafélék, a kenyér, a hústermékek és a készételek, nem pedig az ételek sózásából. A legtöbb ember azonban még mindig túlságosan sok sót fogyaszt, naponta átlag 8,1 grammot, ami jóval több az ajánlott napi 6 grammos bevitelnél - mondták a kutatók.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.