Az időjárás miatt idén is előbb indult a parlagfűszezon, így sokaknál jelentkezik prüszkölés, illetve orrfolyás. Kétféle parlagfű allergiás ember létezik: az egyik tudomást sem vesz róla, de nem foglalkozik vele, a másik pedig a létező összes gyógyszert beveti, hogy könnyebben tudja élni az életét. Aki valaha is érzett ilyet, az tudja, hogy egész nap szemet vakarni, orrot folyni nem túl kellemes.
Jelenleg tombol a parlagfűszezon, ami hamarabb be is köszöntött, mint eddig bármikor. A szakemberek szerint, emögött a globális felmelegedés áll. A parlagfűszezon általában július második felétől októberig tart.
Dr. Nékám Kristóf immunológus-allergológus, a Magyar Allergiaszövetség elnöke szerint több típusa van az allergiás embereknek, és a legjobban azok döntenek, akik kipróbálják az immunterápiát.
„Az immunterápia lényege, hogy az allergiás reakciót okozó fehérjéhez hozzászoktatjuk a szervezetet. A legalább három évig tartó terápiát lépésről-lépésre kell fel építeni. A kezelést minden évben három hónappal a parlagfűszezon előtt tanácsos elkezdeni, azaz április végén, május elején. Innentől kezdve három hónapig az allergiát kiváltó fehérjéből minden nap néhány cseppet kell a nyelv alá cseppenteni, az adagokat fokozatosan növelve” – mondja dr. Nékám Kristóf. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kezelést nem támogatja, mivel nem garantált a "siker"- azaz nem tudni, hogy mindenkinél hatásos lesz a kezelés.
Persze alkalmazható más gyógyszeres kezeléshez is, ami ideig - óráig hasznos lehet, ez olcsóbb, nagyjából öt – tízezer forintot kell rá költeni.
A legtöbb allergiás embernek megvan a saját "házi praktikája", ezek közül többet az orvosok is ajánlanak. Aki szenved a tünetektől, ajánlott az esténkénti hajmosás, így megelőzhető, hogy az éjszaka folyamán a hajról a párnára tapadt polleneket lélegezzük be, ezzel is nehezítve a nyugodt, pihentető alvást. Segíthet a tünetek enyhítésében, ha nem szabadban teregetünk. A frissen mosott, nedves ruhákon ugyanis könnyedén megtapadnak a pollenek, így a ruha viselése közben ismét fokozódhat az allergia.
Parlagfű-allergiásoknál a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka fogyasztása panaszokat okozhat, így amennyiben a felsorolt tüneteket észleli, tanácsos a továbbiakban a problémás ételt az étrendből mellőzni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.