Újabb őrizetbe vétel a Czeglédy-ügyben (FRISSÍTVE)

2017. augusztus 10., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor (archív)

czegledy_csaba03_gs

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, hogy rendelje el annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki a Humán Operátor Zrt-hez köthető bűnszervezet keretében egy bodajki székhelyű iskolaszövetkezet vezetőjeként követett el költségvetési csalást. A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezette Humán Operátor Zrt. többek között a 2015-2016-os évben is munkaerő közvetítői tevékenységet végzett több magyarországi munkáltató felé, mellyel összefüggésben egy olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelyben a Humán Operátor Zrt. a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron több alvállalkozón keresztül látta el, valójában azonban a munkaerőt közvetlenül biztosította. A gyanú szerint az iskolaszövetkezetek, melyek a számlázási lánc végén álltak, ténylegesen nem végezték el a számlák mögötti gazdasági tevékenységet, szerepük csak a fiktív számlák kiállítására korlátozódott, lehetőséget biztosítva ezáltal arra, hogy a Humán Operátor Zrt. az általános forgalmi adó adónemben fennálló fizetési kötelezettségét csökkentse.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztálya által a keddi napon őrizetbe vett szombathelyi férfi egy bodajki székhelyű iskolaszövetkezet vezető tisztségviselője volt 2015. év tavasza óta és a bűnszervezetben betöltött tevékenységével az állami költségvetésnek általános forgalmi adó adónemben mintegy 181 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Az ügyészség a férfi előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán indítványozta egy hónap időtartamra a nyomozási bírónál.

A bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban levő eljárásban a nyomozási bíró a mai napon dönt az ügyészi indítvány tárgyában.

Nem jogerős a bíróság ítélete

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte további egy gyanúsított előzetes letartóztatását, akit bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe a vám- és pénzügyőrség – közölte a Szegedi Törvényszék. A gyanúsított előzetes letartóztatása 2017. szeptember hó 9-ig tart.

A bíróság a gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és büntetési tételére figyelemmel (halmazati büntetésre és bűnszervezetre irányadó szabályokra figyelemmel 5-20 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyása esetén megszökik, elrejtőzik, továbbá a cselekmény gyanúsítás szerint szervezett, bűnszervezet keretében történő elkövetésre is figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne, ezért előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság kényszerintézkedést elrendelő döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem emelkedett jogerőre.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 5 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.80.89.148 IP címről szól hozzá.

 • 5. egeszsegugyi hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 11:34
  Válaszolok

  hát,egy hajléktalan tegnap dicsekedett hogy neki is
  rolex orája van
  :)

 • 4. egeszsegugyi hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 11:31
  Válaszolok

  hallgatói önkormányzat helyett
  lehetne a nevük
  üvöltözö,tombolo,csendháboritó önkormanyzat
  :(

 • 3. kész átverés? hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 10:50
  Válaszolok

  1. Addig húzzák a pert, hogy a jogerős ítéletnél az időmúlására tekintettel csak felfüggesztett börtönt kapjanak.

 • 2. kész átverés? hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 10:47
  Válaszolok

  A diákszövetkezetek mintájára alakulnak majd a nyugdíjas-szövetkezetek?!
  A lényeg hogy a vezetőik sokat kaszáljanak, mert abból jut a pártkasszákba is?
  Botka a bukása után alakíthat majd ilyet a híveivel, hogy az eddigi luxus életmódját megőrizhesse?

 • 1. exkavátoros hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 10., csütörtök, 09:00
  Válaszolok

  Szeviép ügyben mikor kezdik a kaptárt feltölteni?

Ugrás az oldal tetejére