Megduplázódik a vaj ára?

vaj

Az idei évben a vaj ára megduplázódott. Európa vajhiányban szenved, karácsonyra akár hiánytermékké is válhat az áru. Csongrád megyében egyenlőre nem tartanak attól, hogy a vaj eltűnik a boltok polcairól.

Európa vajhiányban szenved az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete szerint. A csökkenő tejkínálat és a növekvő kereslet megduplázta a vaj árát. A szakértők attól tartanak, hogy ez kihatással lesz más élelmiszerek árára is. Az origo.hu értesülései szerint a baj ennél sokkal tovább gyűrűzhet több tejtermékeket gyártó nagyvállalat is azt jósolja, hogy karácsonyra hiánycikké válhat a vaj az Egyesült Királyságban.

Gerbrant Redmer de Boer a Sole-Mizo Zrt. vezérigazgatója portálunknak megerősítette, hogy a vaj iránt jelentősen megnőtt a kereslet bel- és külföldön egyaránt. Ennek hátterében a kedvező makrogazdasági folyamatok mellett szerepet játszik az is, hogy a legújabb kutatások a vaj szerepét a kiegyensúlyozott étrendben lényegesen pozitívabban értékelik, mint korábban. „Az Európai tejkínálatra az elmúlt években elsősorban az orosz embargó okozta sokk volt hatással. A piaci konszolidáció az előző év végére kialakított egy új egyensúlyi helyzetet, de az üzem az új piaci felállásban is növelni tudta a feldolgozott tej mennyiségét és a tejtermelő partnereinek a számát” – fogalmazott a cég vezérigazgatója.

A vaj árának drágulása kulcsfontosságú, mert az más élelmiszerek árában is tükröződni fog. Minden olyan cukrászipari termék vagy pékárú, amiben a vaj megjelenik érintett lehet az áremelkedésben. Gyuris László cukrászmester, a Virág cukrászda üzemeltetője azt mondja, hogy a vaj jelenlegi ára is magas, de további áremeléseket a vásárlók már nem bírnák megfizetni. „A háziasszonyok nagy része vaj helyett sajnos már most is margarint használ, ami minőségi szempontból nem hasonlítható össze a vajjal. A cukrászipari termékekre is ez a sors vár, sokan már most is pálmaolajjal készítik a fagylaltokat. A vajjal készült termékeknek magasabb az áruk. Sok vásárló nem érti, miért olyan drága a burgonyás pogácsa. Azért mert vajjal készül. Sajnos, ha a vaj ára emelkedni fog, akkor az azt tartalmazó élelmiszerek is megdrágulnak„ – nyilatkozta portálunknak a cukrászmester, aki hozzátette, mindezek ellenére minőségi szempontok miatt ő továbbra is ragaszkodik a vaj használatához.

Ifj. Varga Lajos őstermelő több oldalról közelítené meg a dolgot. Jelen pillanatban úgy látja, Magyarországon nem csökkent a tejkínálat, sokkal inkább növekedett. Az általa követett mezőgazdasági portálok is folyamatosan a termelés emelkedéséről számolnak be, de azzal egyetért, hogy a vaj iránt megnőtt az igény. „ A korábbi évekhez viszonyítva jelentősen megnőtt a kereslet, viszont az árában csak minimális változás tapasztalható. A vaj és a margarin ár szempontjából mindig riválisa marad egymásnak, de ebben az évben az utóbbi népszerűsége csökkenni látszik. Egyre többen köteleződnek el az egészséges életmód mellet, és valljuk be, a margarin nem igazán fér ebbe bele. A vaj, még ha nem is házi, akkor is viszonylag természetes dolog, és őszintén szólva íz szempontjából nem nagy különbség van a bolti és a házi készítmények között sem” – mondta az őstermelő, aki kizártnak tartja, hogy az év végéig a vaj hiánycikké váljon Magyarországon.

9 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  9. Ádám
  2017. augusztus 11., péntek, 05:58
  Válaszolok

  Egyelőre és nem egyenlőre!!!

 • '>
  8. mert csak
  2017. augusztus 10., csütörtök, 21:33
  Válaszolok

  “Csíkoska”!
  Ahogy Te a Múltat nem ismered, én a Jövővel vagyok így!
  Mi lesz, ha nem szedhetsz (szabadon) gyümölcsöt és nem éhség-menetelhetsz (mert csak)?, tudom, fényevő leszel, és mit iszol, ha nem tudod megfizetni?, …já, jön a cigány a lovával.

 • '>
  7. CsikospoloSs
  2017. augusztus 10., csütörtök, 19:11
  Válaszolok

  Mert csak,ehezel?
  Kezdj el ehsegmenetelni,mint ujhelyistvan,,európai uniós képviselő,,havi 2 milliót keres szegény..

 • '>
  6. CsikospoloSs
  2017. augusztus 10., csütörtök, 19:05
  Válaszolok

  N’p,dorozsma lehet venni a legjobb házi tejet,bocs

 • '>
  5. CsikospoloSs
  2017. augusztus 10., csütörtök, 19:04
  Válaszolok

  Mert csak,tévedsz +int,
  Verton van ringlo szilva,csipkebogyó,,az egészséges,,korábban volt megggy,
  Nemsokára jön a dió szezon….

 • '>
  4. mert csak
  2017. augusztus 10., csütörtök, 18:40
  Válaszolok

  Manapság, úgyis minden drága, “egészségtelen, nem kell venni(enni)”!
  Kezdik is gyakoroltatni, hogy megszokjuk a koplalást! Mint az egyszeri “cigány” esete, aki arra gondolt megtanítja koplalni a lovát, leszoktatja az evésről: szerencsétlen állat, mikor már épp megtanult volna kaja nélkül élni, pont megdöglött…
  Vagy ez annyira nem is “vicces”?

 • '>
  3. NP
  2017. augusztus 10., csütörtök, 18:36
  Válaszolok

  A “Magyar Gazda” adja olcsóbban a “Magyar Vajat” a “Magyar Fogyasztónak”!!!
  Szerintetek, adja?
  Vagy a Nemzethy Szolidaritás csak a Vegyetek magyar terméket ha drága is dumában kimerül?

 • '>
  2. CsikospoloSs
  2017. augusztus 10., csütörtök, 18:03
  Válaszolok

  Amúgy is egészségtelen,nem kell venni….

 • '>
  1. Megfigyelő
  2017. augusztus 10., csütörtök, 17:33
  Válaszolok

  Ezt a hírt a mai, a végnapjait élő MSZP közeli Délmagyar röpítette szét a városban!
  A héten nem ez volt az első rémhírük!