Klímastand a szegedi Vadasparkban

szechenyi_2020_kohezios_alap

Augusztus 13-án a szegedi Vadaspark programjaihoz csatlakozik a Csongrád Megyei Önkormányzat Klímaprogramja.

Az életkörülmények tartós megváltozására rendkívül érzékenyen reagál állat és növényvilág. Nagyon látványos a hatás a sarkvidékek környékén, ahol a jégtakaró zsugorodása rövidtávon is veszélyezteti például a jegesmedvék életét. Ha az északi-sarki jégtakaró a mostani ütemben csökken tovább, 2050-re teljesen el is tűnhet, ami a jegesmedvék kipusztulásához vezethet. De rajta van a klímaváltozás által közvetlenül veszélyeztetett állatok listáján, a panda, a koala, a lunda, a császárpingvin, a tengeri teknősök többsége, az elefánt, a hópárduc és a békák számos faja is. Közepes földrajzi szélességeken (ahol hazánk is fekszik) a kiszáradó a vizes élőhelyeink nem tudnak már megfelelő pihenő és táplálkozó helyet biztosítani az átvonuló vízimadaraknak (például a békák számának lecsökkenése miatt), így azok száma jelentősen megcsappan, de a folyamat számos növényfaj kipusztulásához is vezethet. Mindez odáig vezet, hogy jelentősen szegényedik a Föld (benne a Kárpát-medence) élővilága. Pedig a természetes életközösségek (de a mezőgazdasági tájak életközösségeinek) működése mindannyiunk számára fontos, hiszen a megélhetésünk alapját és mindennapi életünk hátterét jelenti, számos élőlény azonban egyre kevésbé képes alkalmazkodni az éghajlatváltozás okozta drasztikus átalakulásokhoz.

A klímaalkalmazkodást és a klímaváltozás megelőzését szolgáló szemléletformálási akció keretében a szegedi Vadaspark programjához csatlakozik a Csongrád Megyei Önkormányzat Klímaprogramja, mely keretében klímabarát kézműves foglakozásokkal, újrahasznosított termékekből készített ajándéktárgyakkal és érdekes kvízjátékkal várjuk a kicsiket és nagyokat. Játékainkkal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen veszély fenyegeti az életközösségeket a klíma tartós megváltozásával, és hogy ne feledjük el, a klímaváltozás mindannyiunkat közvetlenül érintő kérdés. Aki velünk játszik megtapasztalhatja, hogy akár hétköznapi apróságokkal is hozzájárulhatunk a folyamat lelassításához, és, hogy milyen szórakoztató is tud lenni a klímavédelem! Töltse kellemesen és klímatudatosan a vasárnapját a szegedi Vadasparkban, játsszon velünk a Csongrád Megyei Önkormányzat klímastandjánál, és nyerjen értékes „Családi fürdőbelépőt a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe” vagy klímabarát társasjátékot!

A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítási számú projektje az Európai Unió támogatásával valósul meg, 30 millió Forint támogatással.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.