A rockzene „legjeit” idézték fel a műhelytáborban + FOTÓK

2017. augusztus 13., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

rocktorteneti_szakmai_talalkozo008kf

Műhelymunka és örömzene – Rocktörténeti Műhelytáborban ismerkedtek a résztvevők a rockzene történetével, bővítették tudástárukat és építették kapcsolataikat. Természetesen a közös zenélés sem maradhatott el a program három napja alatt.

A rockzene szerelmeseinek nyújtottak tartalmas kikapcsolódást augusztus 10-12. között a szegedi Tisza Gyöngyénél megrendezett Rocktörténeti Műhelytáborban. A Védőháló Egyesület által korábban életre keltett Rocktörténeti Alkotó- és Műhelytáborok folytatásaként kezdeményezték a szervezők, emellett köthető a Szegedi Tudományegyetem több mint tízéves múltra visszatekintő rocktörténeti kurzusához és a Premier Művészeti Szakgimnázium zenetörténeti képzéséhez is. A sokak által Dr. Rock néven ismert Pleskonics András elmondta, nyári „szabadegyetem” jelleggel álmodta meg a műhelytábor gondolatát, a nyári időszakban is lehetőséget adva a zenekedvelőknek a kikapcsolódásra, a közösségi élményszerzésre.

„A kezdeményezés már közel tíz évre nyúlik vissza több helyszínt átölelően. Ez egyben köszönetnyilvánítás a részemről azoknak, akik támogatják az értékmentési törekvéseimet, amely a minőségi zenék, közöttük a szegedi zenék megőrzését is szolgálja. A műhelytáborban a huszadik századi egyetemes zenetörténetet idéztük fel. Elsősorban azokat szólítottuk meg, akik kötődnek az egyetemi kurzushoz, a szegedi IH Rendezvényközpont Dr. Rock Klubja, a Szegedi Zenészek Társasága, valamint a korábbi Összművészeti Össztűz programok és a szegedi Szurdi Zsolt Városi Rock Klub érdeklődő, aktív zenész és zenerajongó köreihez. Bíró János barátom és még sok támogató állt a kezdeményezésünk mellé, például egy hangszerüzlet felajánlásnak köszönhetően hangszereket, hangtechnikát is tudtunk biztosítani a zenészeknek, akik kedvükre játszhattak is” – ismertette Pleskonics András szervező. Elmondta még, hogy örömére a társművészetek is megjelentek, az idei táborban képzőművészek örökítették meg a zenélő társaságot.

rocktorteneti_szakmai_talalkozo005kf

Dr. Rock mottójaként megemlítette: „Ha jó zenét hallgatna mindenki, nem lennének nemzedéki problémák”. Elmondta, a zene nem divat kérdése, hiszen a minőségi zene fennmarad, míg a többi a feledés homályába réved. Ő maga minél több „jó” zenét igyekezett megmutatni az alkotótábor résztvevőinek. Véleménye szerint a zene határtalan, a mai digitális világunkban pedig könnyebb ehhez hozzáférni, ezért érdemes minél szélesebb perspektívában megismerni a felhozatalt. Megtudtuk, a táborból egy rádióműsor keretében élő adásban is jelentkeztek, zenéltek. Többek között a kezdeményezésre ellátogató Murka István budapesti jazz-zenész és a szegedi származású Savanya István is, aki jelenleg Kanadában él és alkot, a napokban pedig Pro Arte díjat vehetett át fővárosban, korábban beírta magát a szegedi country zene történetébe. Pleskonics András kiemelte, a prominens zenészek jelenléte is pozitív visszajelzés számára a kezdeményezés létjogosultságát illetően. A háromnapos program részét képezte még zenehallgatás, zeneelemzés, beszélgetések, valamint kreatív zenélés és az ahhoz kapcsolódó összművészeti műhelymunka is.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig egy hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.144.23.12 IP címről szól hozzá.

  • 1. CsikospoloSs hozzászólt ekkor: 2017. augusztus 13., vasárnap, 11:50
    Válaszolok

    Hude gazzzz

Ugrás az oldal tetejére