Csongrád megyében sokan kérik a HPV elleni oltást

oltas_injekcio_hvpMeghosszabbították a jelentkezést, egészen december 16-ig kérhetik a szülők az államilag támogatott, térítésmentes iskolai védőoltást 12 éves lányaiknak, mely a HPV ellen nyújt védelmet. A vírus bizonyítottan felel a méhnyakrák kialakulásáért, mely betegségben hazánkban évente 1500-an halnak meg. Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos szerint sosem késő gondoskodni a védőoltásról.

A HPV elleni védőoltást a 2014-2015-ös tanévtől tartozik a nem kötelező iskolai védőoltások közé. Olyan 12 éves, 7. osztályos lányok kérhetik, akiknek szülei előzetesen beleegyeztek az oltás felvételébe. Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos portálunknak elmondta, mindenképpen érdemes élni a lehetőséggel, hiszen az egyébként 50-70 ezer forint körüli vakcinákat nemcsak ingyen biztosítja az állam, hanem akár 8 évig is biztos védettséget nyújt a fiataloknak.

A lányok két körben kapják meg az oltásokat, a HPV két olyan típusát, melyek a méhnyakrák kialakulásának 70 százalékában felelnek. Az oltást felvenni bármikor lehet, sőt ajánlott. Magyarországon évente legalább 1500-an halnak meg méhnyakrákban, vagyis háromszor többen, mint az uniós más tagállamaiban. Pedig a rákszűrés gyors, fájdalommentes orvosi vizsgálat, ráadásul kenetvételből jól diagnosztizálható, időben kiszűrve pedig sebészileg könnyen eltávolítható. “Azt javaslom, aki felvette a védőoltást, 1-3 évente továbbra is vegyen részt a rákszűréseken” – fűzte hozzá a tisztifőorvos.

Tavaly a jogosult lányok közül 70 ezren vették fel az oltást, Bosnyákovits szerint pedig egyetlen olyan esetet sem regisztráltak, melyben súlyos következményekről számoltak volna be. “Csongrád megyében a kampányoltás bevezetése idején éltek legtöbben a lehetőséggel, akkor a jogosultak 84,5 százaléka oltatta be magát, tavaly mindössze 76,5 százalékuk kérte. Az idei tanévben valamivel nőtt az igénylők aránya, 78 százalékuk jelentette be igényelte.” A 12 éves lányoknak mindössze kétszer, 14 éves kor felett azonban már háromszor kell felvenni az oltást, mely minden korosztály számára ajánlott.

1 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

  • '>
    1. Anna
    2016. december 15., csütörtök, 13:01
    Válaszolok

    Semmi pénzért nem oltatnám be a gyermekemet ezzel a vakcinával.