Az egészséges táplálkozás egyik lényeges aspektusa a folyadékháztartásunk szinten tartása, melyet az optimális folyadékbevitellel érhetünk el. A szervezet folyadékigényének kielégítéséhez a felvett folyadékok mennyisége nem lehet kevesebb, mint amennyit a szervezet működése közben lead. A napi folyadékszükséglet ugyanakkor több változó függvénye. Mennyiségében szerepet játszik az életkor, a külső hőmérséklet, az aktív sportteljesítmény, a nehéz fizikai megterhelés és sok egyéb körülmény. Általánosan elfogadott álláspont, hogy az emberi szervezetnek 10 kilogrammonként naponta 4 dl folyadék bevitelére van szüksége a normális működéshez, vagyis egy átlagos testsúlyú felnőtt napi folyadékigénye 2,5-3 liter körül mozog, ugyanakkor figyelembe kell venni az étkezések során elfogyasztott magas folyadéktartalmú élelmiszereket is, hisz azok egy része szintén folyadékként hasznosul a szervezetben.
Szabó Alexandra
Az emberi test 50-60 százalékát alkotja víz. A szervezetben lévő folyadék fontos élettani folyamatokban vesz részt, többek között már a sejtszintű működésben is fontos szerepet tölt be azáltal, hogy lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok, valamint a gázok oldását és szállítását. Biztosítja ugyanakkor a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, szerepet játszik az állandó belső hőmérséklet fenntartásában, vagyis a folyadékháztartás egyensúlya létfontosságú az emberi szervezet megfelelő működéséhez. A homeosztázis felborulása életveszélyes helyzet kialakulásával fenyeget, így hát a folyadékpótlást nem lehet a szomjúságérzetnek alárendelni, ugyanis a szervezet a folyadékigényét nem mindig jelzi időben, a szomjúságérzet gyakran már a kiszáradás első jele. A megfelelő mennyiségű (nem túl sok, nem túl kevés) folyadékbevitel képes a méreganyagok szervezetből való eltávolítására, ugyanakkor nem fenyeget a ásványi anyagok túlzott felvétele, melyek kiválasztása megterheli a veséket. A folyadékfelvételnél a mennyiségen túl figyelembe kell venni a folyadék típusát is, hiszen nem minden szolgálja az egészséget, amit megiszunk. A folyadékveszteség nagyobb részét jó minőségű ivóvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel érdemes pótolni, hiszen előbbiek alkalmasak leginkább a napi folyadékpótlás biztosítására, és a szomjúság csillapítására. Hazánkban egyre szélesedő kínálatban lehet kapni a különböző ásvány-, forrás- illetve gyógyvizeket, melyek ásványi anyag összetételükben és tartalmukban eltérnek, így más-más hatással vannak az emberi szervezetre. A Ca-, Mg-hidrogén-karbonát tartalmú vizek csontritkulás esetén előnyösek, míg a Na-, K-hidrogén –karbonátos ásványvizek a gyomorsav-túltengés panaszait enyhíthetik. Érdemes tehát a vizek közül is olyat választani, ami segíti szervezetünk optimális működését. A nagy népszerűségnek örvendő gyümölcs- és zöldséglevek szintén alkalmasak a folyadékpótlásra, viszont kiválasztásuk során érdemes megfigyelni azok hozzáadott cukor- és gyümölcstartalmát. Lehetőleg válasszunk olyat, mely nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaz hozzáadott cukrot, viszont gyümölcstartalma magas, hiszen ez a biztosíték, hogy értékes vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ellenkező esetben fogyasztásuk többet árt, mint használ. A szervezet folyadék- és vitaminpótlására a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása még inkább ajánlott, hiszen az egészségmegőrzés szempontjából ezek bírnak a legkedvezőbb hatással, nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat és felesleges cukrot, viszont jelentős mennyiségben vannak jelen bennük a különböző vitaminok, ásványi anyagok és élelmi rostok. Amikor télen egy pohár meleg italra, vagy nyáron egy hűs szomjoltóra vágyuk, gyakran a teára esik a választásunk. A teának számos változata van, a tealevélből különböző módon előállított fekete, zöld, oolong teák, a teabimbóból készített fehér tea, a vörös fokföldirekettye hajtásaiból készült rooibos tea, a lapacho-fa kérgének feldolgozásával előállított lapacho tea, a mate levelekből előállított mate tea, valamint a különböző gyümölcsök vagy gyógynövények felhasználásával készült gyümölcs- és gyógynövényteák, melyek hatásaikban eltérnek, de egyaránt hasznos tulajdonságokkal rendelkező italok. A tea az emberi szervezet egészségmegőrzését segítő antioxidánsokat és számos egyéb hasznos anyagot tartalmaz. A teák elkészítése során szintén kerülni kell a túlzott cukrozást, helyette kevés mézzel vagy üresen is fogyasztható, így még inkább élvezhetővé válik a teák valódi aromája. Egyes teák, mint a zöld- illetve gyümölcsteák kifejezetten ajánlottak a napi elvesztett folyadék pótlására, szemben a fekete teákkal, melyek koffeintartalmunk révén vízhajtó hatással rendelkeznek. A szénsavas üdítőitalok fogyasztása mindenképp kerülendő, vagy fogyasztásuk mérséklése ajánlott, hiszen számos egészségkárosító hatásuk ismert. A legtöbb üdítő által tartalmazott foszforsav képes kivonni a csontokból a kalciumot, így nagy mennyiségben történő fogyasztása csontritkuláshoz, illetve a fogak károsodásához vezet. A szintén gyakran alkalmazott aszpartám migrént, memóriazavart és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat. Az említett üdítők többsége magas kalória- és cukortartalommal rendelkezik, mely hozzájárul a túlsúlyhoz, valamint növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Rendszeres fogyasztásuk vesekőképződéssel és májkárosodással fenyeget. Fogyasztásuk folyadékpótlásra sem megfelelő, hiszen a bennük lévő koffein növeli a vízkiválasztást, így dehidratáltságot okoz. Tejjel és egyéb tejes italokkal is pótolhatjuk a napi folyadékveszteség egy részét, ugyanis amellett hogy mintegy 90%-át alkotja víz, értékes, teljes értékű fehérjéket, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Ízesítésére cukor helyett használhatunk gyümölcsöket, így még táplálóbbá és egészségesebbé tehetjük italunkat. Alkoholos italok, a koffeintartalmúakhoz hasonlóan alkalmatlanok a folyadékpótlásra, hiszen vizet vonnak el a szervezetből, ezáltal dehidratáltságot okoznak. A minőségi vörösbor mérsékelt (1-2 dl) fogyasztása ugyan kedvezően hat a szív- és érrendszerre, ugyanakkor a napi elvesztett folyadék pótlására ez sem alkalmas.
Forrás:
http://sport8.hu/szensavas-uditok-hatasai http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110701-meregtelenit-fogyaszt-szepit-es-ingyen-van-a-viz-jotekony.html http://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/nyar/9290 http://www.vesebetegseg.hu/terapiak/dializis_fajtai/folyadekpotlas_mennyi_mi_mennyi.html
A sajtócikk „Az Újszegedi Torna Club Komplex Egészségre nevelő és szemléletformáló programja az U12-19 és felnőtt korosztály részére” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1043) „A lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programok megvalósítása, melyek hangsúlyt helyeznek az energia-egyensúlyra-kivéve: technikai sportágakkal, extrémsportokkal, versenysporttal összefüggő programok”témakörében került megjelentetésre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.