Meteor

Extrém mennyiségű csapadék zúdult egy nap alatt Magyarországra

Extrém mennyiségű csapadék zúdult egy nap alatt Magyarországra

2023. január 10., kedd
Extrém mennyiségű csapadék zúdult egy nap alatt Magyarországra

Kedd reggelig a legtöbb eső a Dunántúli-középhegységben, a Balaton és a Velencei-tó környékén esett, a Veszprém vármegyei Devecseren 50,6 milliméter csapadék hullott 24 óra alatt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a közösségi oldalán, jelezve: egy mediterrán ciklon alakítja az ország időjárását, amelynek hatására nagy területen gyűlik össze kiadós mennyiségű csapadék.

A bejegyzéshez mellékelt infografika szerint a devecseri állomáson a 24 órás csapadékösszeg kedd reggel 6 órakor 50,6 milliméter volt, Sümegen 45,4, a Kab-hegyen 42,7 milliméter.

Martonvásár a tizedik 38,3 milliméterrel.
A meteorológiai szolgálat közlése szerint a csapadék mellett - elsősorban a Dunántúlon - több helyen viharos lökések kísérik az északnyugati, északi szelet. A bejegyzés infografikája szerint a Kab-hegyen 101,5 kilométer/órás szelet mértek, de Tésen is elérte a 79,2 kilométer/órát a maximális szélsebesség az elmúlt 24 órában.

A meteorológiai szolgálat a keddre kiadott figyelmeztetésében azt írta, a mediterrán ciklon masszív, terebélyes csapadékrendszerének súlypontja kedden csak nagyon lassan helyeződik keleti irányba.

Délutánig leginkább a Dunántúlon és a középső országrészben a 20 millimétert, illetve helyenként - elsősorban a Dunántúl középső és keleti vidékein - a 30 millimétert, sőt, lokálisan akár a 40-50 millimétert is meghaladhatja a lehullott csapadékmennyiség. Emiatt narancssárga figyelmeztetés van érvényben Baranya, Fejér, Pest, Somogy, Tolna vármegyék területén, ezeken a helyeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat.

A Dunántúl mellett idővel a középső vidékeken is kísérhetik viharos lökések az északnyugati, északi szelet, köztük a legerősebbek síkvidéken is meghaladhatják a 70-80 kilométer/órát. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is előfordulhatnak 70 kilométer/óra fölötti lökések az északira, északkeletire forduló szélből a késő délelőtti, déli óráktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.