Közélet

Rossz hír a társasházban élő szegedieknek: brutálisan megnőhet a közös költség

Rossz hír a társasházban élő szegedieknek: brutálisan megnőhet a közös költség

2022. december 2., péntek
Rossz hír a társasházban élő szegedieknek: brutálisan megnőhet a közös költség

Megemelkedtek a költségek az infláció és a katás adózás átalakítása miatt, de még a forint árfolyamváltozása is befolyásolja a társasházak kiadásait. A pénzromlást és a költségnövekedést a fogyasztók, a társasházak esetében a lakók fizeti meg írja az RTL.

Nehéz helyzetbe kerültek a társasházak és a társasházkezelők, akiknek jövőre minden bizonnyal jelentősen meg kellene emelniük a közös költségeket a rezsi változása, az infláció és az elszálló karbantartási árak miatt – erről beszélt az rtl.hu-nak Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

„A közös képviselők nagyon rossz mentális állapotban vannak, mert már csak velünk tudnak vitatkozni a lakók, a szolgáltatók ugyanis gyakorlatilag elérhetetlenek. Nekik, nekünk kellene megoldanunk azokat a problémákat, amelyek a rezsi változásából, az árak folyamatos emelkedéséből adódnak” – fogalmazott Molnár Sándor, aki kiemelte: a karbantartási, felújítási területen rendkívül megugrottak az árak, a szegmens díjszabásában még a forint árfolyamváltozásai is meglátszanak

Nekünk kell a lakók elé állni jövőre. 2023 május 31-ig meg kell tartani a közgyűléseket, ahol majd le kell vezetni ezeket a folyamatokat, a költségeket pedig bele kell tenni a költségvetésbe.

Ez a közös költség 20-30, de akár 40 százalékos emelkedésével járhat

– magyarázta a szakember, aki arra is kitért, hogy gazdasági komplex folyamatok miatt kell emelésre számítani.

Az inflációval kapcsolatban is fontos észretvételt közölt Molnár Sándor.

"A közös költséget fizetni kell, mert a csöveket nem érdekli semmi, azok kilyukadnak, a tetőt be kell foltozni, a csatorna eldugul. A lakásállományt védeni kell. Tudatosítani kell, hogy az infláció vagy az adóemelés lecsorog: a végén a fogyasztó, esetünkben a tulajdonos fizeti meg az árát – fogalmazott a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.