Így nőhet a pedagógusok fizetése

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2025-re 777 forint lesz a tanárok fizetése – jelentette ki Rétvári Bence a Belügyminisztériumban a szülői szervezetek vezetőivel megtartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a kormány már korábban is kiemelten elkötelezett volt a pedagógusok béremelése mellett, sőt, már az első demonstráció előtt is törvénybe foglalta, mivel a költségvetési törvényt már tavasszal elfogadták, ami ,,több mint 80 milliárd forintos többletet tartalmaz a köznevelés, az iskolák céljára, döntő többsége pedig a pedagógusbér-emelésre van elkülönítve.”

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a hétfő esti európai uniós megállapodással megvalósulhat a magasabb léptékű béremelés: jövőre 21 százalékkal, azután 25, majd 29 százalékkal.

Így 2025-re 777 ezer forint lehet a pedagógusok átlagbére.

Rétvári arra is kitért, hogy több fórumon folynak az egyeztetések az oktatás kérdéseiben. A 2017-ben létrehozott Köznevelési Kerekasztal azóta is folyamatosan ülésezik, legutóbb december 7-én, ahogy a sztrájkbizottsággal is annak megalakulása óta több tucatnyi tárgyalást folytattak.

Hozzátette: Az egyeztetésekben új formákat is indítottak, nyáron és ősszel konzultáltak a pedagógusokkal a munkakörülményeiket illetően, eddig 33 ezren jeleztek vissza. December elseje óta pedig a Kreta rendszerén keresztül a szülők véleményét is kikérik egy kérdőív formájában – ezt holnapig, azaz december 15-ig lehet kitölteni.

Ebben olyan kérdésekre térnek ki, mint a diákok leterheltsége, a leckeírási idő, az intézmény által biztosított körülmények, a fakultációs és sportlehetőségek, valamint a pedagógus demonstrációkat is lehet értékelni.

Előző sztori

Négy helyre is betört egy szegedi társaság

Következő sztori

Nívódíjat kapott a Pick Aréna