Közélet

Kormányinfo: jelentős előrelépés történt az uniós források lehívásához

Kormányinfo: jelentős előrelépés történt az uniós források lehívásához

2022. november 30., szerda
Kormányinfo: jelentős előrelépés történt az uniós források lehívásához

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy az Európai Bizottság döntése nem okozott meglepetést.

"Az újjáépítési terv magyar részét elfogadásra ajánlja a bizottság, és ez egy nagy eredmény"

- jelentette ki a miniszter. A magyar nemzeti terv a legkiválóbbak között van - tette hozzá.

Több mint másfél éven keresztül folyt a nemzeti terv elfogadása, és ennek most meglett a gyümölcse.

A kormány abban bízik, hogy az Európai Bizottság mostani döntése megnyitja a lehetőséget a kohéziós pénzekről történő megállapodásra is.

A felfüggesztésről azt mondta, hogy ez nem jelent újdonságot.

Abban bízik, hogy a következő időszak vállalásait teljesíti a kormány, és meg tudják győzni a bizottságot és a tanácsot, hogy a felfüggesztést nem kell fenntartani - mondta a miniszter. 

MAGYARORSZÁG TELJESÍTETTE A VÁLLALÁSAIT

Navracsics kérdésre elmondta, hogy nyitottak az észszerű kompromisszumra a kormány elveinek a feladása nélkül. Pontosan teljesítjük, amit vállaltunk - tette hozzá.

"Végig arra koncentráltunk, hogy politikamentesen kössünk megállapodást."

- emelte ki a miniszter.

NEM ÉRT CÉLBA AZ ELLENZÉK

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy a kondicionalitási eljárást egyelőre nem zárta le a bizottság. A bizottság nem méltányolta az Országgyűlés döntéseit a kondicionalitási eljárást illetően, valamint az EP nyomása alatt áll - fejtette ki a miniszter.

„Az, hogy az Európai Parlamentben olyan hangulat alakult ki, azért megvannak a felelősök. Ez szerintem nem elfogadható. A felfüggesztés nem jelent forrásvesztést, így az ellenzéki képviselők nem érték el a céljukat” – vette át a szót Gulyás Gergely.

A PROBLÉMÁK AZ ENERGIAÁRAKKAL VANNAK

Gulyás Gergely elmondta, hogy 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet jövőre, 1500 milliárd forintnak nincs akadálya, további 1000 milliárdnál is elhárulhatnak az akadályok. A folyósítást a kormány is a második félévre várja, de az előfinanszírozási rendszer miatt ez nem jelent gondot. A miniszter leszögezte: a magyar gazdaság fundamentumai stabilak, a problémák inkább az energiaárakkal vannak.

ELÁRULTA A NAVRACSICS TIBOR, HOGY MIKOR MONDANA LE

Navracsics Tibor akkor tartja majd sikeresnek az Európai Unióval való tárgyalásokat, ha mindkét megállapodást alá tudják írni év végéig. Arra kérdésre, hogy lemondana posztjáról, ha nem sikerülne a megállapodás, ezt válaszolta:

,,Ha ez azért nem sikerül, mert részegen megyek el egy tárgyalásra, és halálra sértegetem őket, akkor meglátjuk, hogyan alakul a jövőm. Ez azonban nem valószínű."

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak az Európai Bizottsággal, hogy elkerüljék azt a vitát, amelyet Lengyelországgal folytatnak. Navracsics Tibor biztos benne, hogy rajta nem múlik a megállapodás aláírása, és

bízik abban, hogy az Európai Bizottság sem akar indoklás nélküli forrásvesztést.

A miniszter úgy gondolja, hogy jó irányba haladnak a dolgok, és az eddig megtett út azt mutatja, hogy forrásvesztés nélkül jutunk hozzá az uniós pénzekhez.

A TANÁROK BÉREMELÉSE IS AZ ALÁÍRÁSON MÚLIK

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a bírósági szervezeti törvényt módosítani kell az aláíráshoz. A bizottság a magyar intézkedéseket elfogadta, olyan módosításokra nincs szükség, mint amilyen az őszi parlamenti ülésszakban volt. A pedagógusbéremelésről annyit mondott: csak a bizottságtól függ. 

Ha sikerül aláírni a partnerségi megállapodást, és nincs olyan ok, amire tekintettel ebből a programból nem juthatunk hozzá a pénzekhez, akkor januártól sor kerülhet a tanárok béremelésére.

Az Európai Bizottságban megvan a kellő belátás és bölcsesség, ha nem lesz akadálya a pénzek megérkezésének, akkor januárban megkezdődnek a béremelések, azt szeretnénk, hogy ez 20 százalékos legyen – ez csak a bizottságon múlik

– tette hozzá Gulyás Gergely.

MAGYARGYŰLÖLET VAN AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN

„Az Európai Parlamentben a szerződéseknek nincs jelentőségük, ugyanakkor a frakciók nagy részénél nyílt magyargyűlölet van – a magyar baloldali képviselők hergelik őket az ország ellen. Ez játszhat szerepet abban, hogy szigorúbb mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben. A bizottság megkísérelte átvágni a gordiuszi csomót” – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Abban bízunk, ha március végéig teljesítjük a vállalt dolgokat, akkor az Európai Bizottság is azt fogja mondani, hogy felfüggeszti az operatív programban befagyasztott forrásokat - mondta kérdésre Navracsics Tibor.  

MINDENT MEGTETETT A BALOLDAL, HOGY NE ÉRKEZZEN PÉNZ

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely kifejtette, hogy a magyar baloldal minden határt átlépett az elmúlt hónapokban.

"Miközben Cseh Katalin is havi hatmillió forintot keres, azért küzd, hogy a magyar tanárok ne kaphassanak fizetésemelést”.

Hozzátette, hogy önmagában az Európai Parlamentnek semmilyen szerepe nincs azokban az eljárásokban, amikről most beszélünk. Az EP próbálja zsarolni a bizottságot, mi fontosnak tartjuk, hogy a bizottság őrizze meg szuverenitását. "Magyarország kénytelen a legnagyobb szigorral találkozni, és ha a bizottság a szerződések szerint jár el, akkor minden nekünk járó pénzhez hozzájuthatunk"-emelte ki.

MÉG 10 MÉTER

Navracsics Tibor egy újságírói kérdésre azt mondta, hogy ha 100 méteres síkfutáshoz viszonyítjuk a helyzetet, akkor a miniszter szerint 90 méternél tartanak.

A tanács döntésére, sajtóhírek alapján, valószínűleg december 12-én kerül sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.