Politika

A Homokhátságot is nagyban érintő agrár kérdésekről tárgyaltak az Országgyűlésben

A Homokhátságot is nagyban érintő agrár kérdésekről tárgyaltak az Országgyűlésben

2022. november 11., péntek
A Homokhátságot is nagyban érintő agrár kérdésekről tárgyaltak az Országgyűlésben

A mindennapokban nyújt a gazdáknak segítséget az egyes földügyi tárgyú törvények módosítása – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken az Országgyűlésben. Az előterjesztő agrárminiszter közlése szerint a 11 jogszabályt módosító törvényjavaslat a mindennapokban nyújt segítséget az érintett gazdáknak vagy vállalkozásoknak.

Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság kormánypárti országgyűlési képviselője, a KDBP frakció nevében egy, a Homokhátságot is kritikusan érintő részletre hívta fel a figyelemt. A képviselő elmondta, hogy

napjainkra kritikus kérdéssé vált a vízkészletek megóvása, ezért is fontos a javaslat. A magyar vízgazdálkodás kiemelt célja, hogy növelje az országban visszatartott vízmennyiséget

- emlékeztetett.Közölte: az előterjesztés kitér az erdő védelmére, az erdőgazdálkodásra is, célja, hogy az erdészeti hatóság hivatalos tudomásában álló felépítmények tulajdonjoga végre rendeződjön. Emellett a javaslat a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítására irányuló rendelkezéseket is tartalmaz - mutatott rá. Elmondta: fontos, hogy a javaslat kitér továbbá a hegyközségekre, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmára, a földeken fennálló osztatlan közös tulajdonra, valamint az agrárgazdaságok átadására.

A képviselő szerint a javaslat támogatható kezdeményezéseket tartalmaz, ezért frakciója támogatja azt.

Mihálffy Béla megválasztása óta először volt vezérszónoka frakciójának

Az agrártermékek eredetvédelméről szóló törvényjavaslat a kormány célja, hogy a törvény egyszerűbb, átláthatóbb és könnyebben kezelhető jogszabályi hátteret biztosítson.

Mihálffy Béla, ebben a témakörben, mint a KDNP vezérszónoka fogalmazta meg véleményét. A kormánypárti politikus szerint

a jogszabály megalkotására azért van szükség, mert a fogyasztókban növekszik az igény a földrajzi eredetüknek köszönhetően egyedi tulajdonságokkal rendelkező és a hagyományos módon előállított agrártermékek iránt.

Erre az igényre válaszul biztosítani kell az ilyen sajátos jellemzőkkel rendelkező termékek előállítói számára azokat az eszközöket, amelyekkel termékeiket a forgalmazásuk során a többi terméktől hatékonyan meg tudják különböztetni, és amely eszközök megvédik e termékeket a jogtalan névhasználatból eredő visszaélésektől.

Az oltalom alatt álló földrajzi árujelzők tulajdonképpen azt jelzik, hogy a termék egy adott helyről származik és különleges minőségét, hírnevét földrajzi eredetének köszönheti

- magyarázta, példaként említve a tavaly nyilvántartásba vett szegedi tükörpontyot.

A törvény elfogadásának három pozitív hatása várható. Elsősorban a keretrendszerrel átláthatóbbá és egyszerűbbé válik az ügyintézés. Másodsorban minden eddiginél hatékonyabbá válik az oltalom alatt álló elnevezések védelme. Végül, a termelői közösségek az új törvény által biztosított eszközök használatával jobban meg tudják védeni földrajzi árujelzőik piaci értékét a nemzeti és a nemzetközi piacokon.

 A Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló vitában is kifejtette véleményét a dorozsmai politkus.

Mihálffy Béla itt kiemelte:

az új szabályozás legfontosabb eleme az európai mezőgazdasági garancia alapra és az európai mezőgazdasági vidékfejlesztési alapra vonatkozó tagállami szintű stratégiai tervek bevezetése.     

Ez lehetővé teszi, hogy a közös agrárpolitika rendelkezéseit a magyarországi mezőgazdasági termelői szerkezet valós igényeihez igazítsák.

Arról is beszélt: a két pénzügyi alap irányítására egyetlen nemzeti irányító hatóságot kell kijelölni, ami új elemnek számít. Kijelentette: javaslat célja, hogy megteremtse a 2023-27 közti időszakra vonatkozó uniós szabályrendszerhez igazodó átláthatóbb, hatékonyabb és korszerűbb döntéshozatal érdekében a tagállami eljárás törvényi előírásait.
Az átállás egységes, korszerű és rugalmas környezetet teremt - mondta a frakció támogatásáról biztosítva a javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.